Tujina

Padec Tora Bore

Kabul/Bagram, 16. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Protitalibanski borci so sporočili, da so zasedli še zadnje položaje Al Kaide v gorovju Tora Bora in da Osame bin Ladna ni več na območju. Ameriški državni sekretar Powell je za Fox news ocenil, da je Al Kaida v Afganistanu kot kaže poražena, vendar tega ni želel dokončno potrditi.

Donald Rumsfeld pred pristankom v Kabulu
Donald Rumsfeld pred pristankom v Kabulu FOTO: Reuters

Potrebno je počakati na poročila ameriških obveščevalcev in vojakov s terena, je dodal Powell, ki je poudaril, da so ZDA na dobri poti k uspehu v protiterorističnem boju. Povedal je tudi, da ZDA ne vedo, kje je Osama bin Laden in obenem zatrdil, da ga bodo ujeli, pa naj bo to danes ali jutri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Borci Al Kaide bežijo na vse strani

Po besedah poveljnika vzhodnega zavezništva Hadžija Mohameda Zamana so Al Kaido dokončno pregnali s svojega ozemlja. Po njegovih besedah so v bojih ujeli 25 pripadnikov Al Kaide, kakih 200 pa ubili, pred prodirajočimi ameriškimi in protitalibanskimi silami pa naj bi bežalo od 300 do 1000 pripadnikov Al Kaide. Zaman o Osami bin Ladnu ni imel nobenih podatkov.

Na močno zastraženi pakistanski meji so že včeraj zajeli 31 pripadnikov Al Kaide jemenskega rodu, ki so prebežali s Tore Bore. Še štiri, med njimi tudi francoskega državljana, so zajeli pri prelazu Kiber.

V eksploziji mine ranjeni trije marinci

Eksplozija mine na kandaharskem letališču je danes ranila nekaj ameriških marincev. Enega vojaka so odnesli na helikopter na nosilih, dva pa sta do helikopterja odpešačila ob pomoči kolegov. Ranjence so odpeljali v oporišče Camp Rhino, ki so ga ameriške enote vzpostavile 25. novembra v puščavi kakih sto kilometrov južno od Kandaharja.

Al Kaida dokončno poražena?
Al Kaida dokončno poražena? FOTO: Reuters

Ameriške enote so prevzele nadzor nad letališčem v Kandaharju v petek, njihova glavna naloga pa je odstraniti mine z letališča in urediti taborišče, kjer bi lahko namestili do 300 zajetih članov teroristične mreže Al Kaida.

Al Kaida pripravlja napad na London?

Britanski tisk je poročal, da so bili v učnem centru Al Kaide v Kandaharju najdeni dokumenti, ki razkrivajo načrt bombnega napada v Londonu. Tarča napada naj bi bila londonska finančna četrt Moorgate, zanj pa bi uporabili enako bombo kot v napadih na ameriški veleposlaništvi v Tanzaniji in Keniji leta 1998. Bombo, nastavljeno v kombiju, bi sprožili z daljave.

Britanske oblasti so po poročanju časnika Observer v strahu, saj ni jasno, ali so teroristi, ki so načrtovali napad, ostali v Afganistanu ali so zapustili državo, da bi izvedli nalogo. Observer je še poročal, da zapiski na 80 straneh vsebujejo natančna navodila za izdelavo daljinsko vodene bombe. Navodila so napisana v dobri angleščini, kar daje misliti, da je njihov avtor britanski skrajnež. Podatke bo preiskala britanska policija. O najdbi omenjenih dokumentov je v nedeljski izdaji poročal tudi časnik Independent.