Tujina

Otroci zakopani pod ruševinami

Ankara, 01. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V potresu, ki je davi stresel vzhod Turčije, je po zadnjih podatkih umrlo okoli 150 ljudi, veliko pa je ranjenih. V Bingolu, kjer so potres z močjo 6,4 stopnje po Richterjevi lestvici najbolj občutili, se je zrušil šolski internat. Po podatkih veleposlaništva v Ankari med žrtvami ni Slovencev.

Po podatkih slovenskega veleposlaništva v Ankari, ki mu jih je posredovalo turško zunanje ministrstvo, med žrtvami davišnjega potresa na vzhodu Turčije ni slovenskih državljanov.

Potres je bilo po poročanju turških medijev čutiti tudi v petih sosednjih provincah. V mestu Bingol se je, po besedah tamkajšnjega župana, zrušilo najmanj 25 zgradb, najhuje pa je bilo prizadeto poslopje nekega internata, kjer so ruševine štirinadstropne stavbe pod seboj pokopale okoli 200 učencev. Izpod ruševin so rešili 72 otrok, medtem ko so reševalci našli 11 trupel otrok in truplo učiteljice. Še vedno pogrešajo okoli 100 otrok, zato se reševalna akcija nadaljuje.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je že napovedal začetek preiskave, ki naj bi ugotovila, zakaj se je zrušilo štirinadstropno poslopje internata, v katerem je bilo takrat približno 200 otrok.

Na prizadeto območje so že odpotovale številne ekipe z reševalnimi psi, na poti so tudi reševalne ekipe, ki bodo skrbele za hrano in pomagale vzpostaviti poljske bolnišnice. Tudi Grčija se je na dogodek že odzvala in napovedala, da bo Turčiji namenila 300 tisoč evrov nujne pomoči. Grčija je prav tako pripravljena v Turčijo napotiti 25 reševalcev, vendar za to še čaka na odobritev oblasti v Ankari, je sporočilo grško zunanje ministrstvo.

Nemški zunanji minister Joschka Fischer je po telefonu poklical turškega kolega Abdullaha Guela in mu izrekel sožalje ter mu ponudil pomoč Nemčije pri odpravljanju posledic potresa. Nemški zunanji minister je kot obliko pomoči ponudil, da bi Nemčija na prizadeto območje napotila reševalne ekipe, med katerimi bi bila tudi skupina z reševalnimi psi, je še sporočilo nemško zunanje ministrstvo.

Na prizadeto območje so že odpotovale številne ekipe z reševalnimi psi
Na prizadeto območje so že odpotovale številne ekipe z reševalnimi psi FOTO: Reuters

Bingol je sicer že maja 1971 prizadel hud potres, v katerem je umrlo okoli 900 ljudi. Turčija sodi med najbolj potresno ogrožena območja v svetu. Državo je v minulih sto letih prizadelo 60 potresov, ki so dosegli šesto stopnjo po Richterju ali več. Po podatkih, ki so jih zbrali do konca leta 2002, so potresi doslej zahtevali življenja približno 80 tisoč ljudi.

Najmočnejši potres, ki so mu izmerili 7,9 stopnje po Richterju, je leta 1939 turško mesto Erzincan. Umrlo je skoraj 33 tisoč ljudi. Med najbolj katastrofalnimi sta tudi potresa, ki sta Turčijo stresla avgusta in novembra 1999. Zahtevala sta življenja več kot 18 tisoč ljudi.