Tujina

Otoške države se bojijo, da bodo izginile

Cancun, 08. 12. 2010 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Ne moremo več čakati!" sporočajo otoške države. Medtem ko večje celinske države razglabljajo, kako se soočiti s klimatskimi spremembami, se otoške države zavedajo, da bodo same prve na udaru.

Otoške države izgubljajo obalo, saj se gladina morja zaradi vročine in taljenja ledu dviga. Opozarjajo, da je njihov obstoj odvisen od klimatskih razmer in bojijo se, da jih bo morje v bližnji prihodnosti povsem poplavilo ali pa se bodo morali soočiti z uničujočimi tropskimi nevihtami.

Odločeni, da bodo svoje težave jasno predstavili svetovnim velesilam, so se odpravili na podnebno konferenco v Cancunu, a kmalu so bili razočarani. "Slišijo nas že, a nas ne poslušajo. Čeprav smo zelo zagnani pri predstavljanju naših težav, mislim, da te letijo na gluha ušesa,“ je dejala Marlene Moses, predstavnica pacifiške države Nauru v Združenih narodih.

Uradni Nauru že dlje časa izpostavlja, da je mednarodna skupnosti, kljub dokazom o vse večjem vplivu klimatskih sprememb na življenje in opozorilom znanstvenikov, da bodo v tem stoletju temperature naglo narasle, v zadnjem desetletju naredila bore malo, da bi nadomestila problematičen kjotski protokol.

Palau
Palau FOTO: Reuters

Da je nujno treba najti rešitev, opozarja tudi otoška država Palau. "Najbolj viden negativni vpliv klimatskih sprememb je naraščajoča plima. Obalne vasi in nizkoležeče kmetije je zajela ali pa poplavlja morje,“ je dejal tamkajšnji predsednik Johnson Toribiong in dodal, "hiše, ki so jih ljudje zgradili že pred leti in so takrat upoštevali najvišjo plimo, so zdaj že občasno poplavljene.“

Predstavniki države Palau opozarjajo tudi na to, da klimatske spremembe dramatično spreminjajo ekosistem. Skrbi jih zaradi njihovega koralnega grebena, saj je ta dom številnim živalskim vrstam in greben je ključni del večje ekološke strukture. Blažitev podnebnih sprememb, zaščita ekosistema in mednarodna podpora je tako ključna za državi, kot sta Nauru in Palau.

Poudarjajo, da so manjši narodi bolj ranljivi zaradi sprememb v okolju in tako potrebujejo mednarodno pomoč. Predstavniki pacifiških otokov so tako na konferenci v Cancunu mednarodno skupnost opozorili, da mora čim prej sprejeti nov podnebni dogovor.

Ban Ki Mun
Ban Ki Mun FOTO: Reuters

A neuspešna konferenca v Kopenhagnu, je pustila grenak priokus. Tako so se države na tokratni konferenci raje osredotočile na oblikovanje orodij za delo v prihodnosti kot pa na neke konkretne predloge, kako bi posamezne države lahko zmanjšale izpuste toplogrednih plinov. "Ne potrebujemo končnega dogovora glede vseh težav, potrebujemo pa napredek na vseh frontah,“ je dejal Ban Ki Mun.

Naurujeva predstavnica Marlene Moses je tako nad dogajanjem razočarana. "Nočemo še enega dogovora brez zaključkov, ki je hkrati tudi netransparenten in neobvezujoč," je dejala. Prepričana je sicer, da se majhne države ne bodo predale in se bodo še naprej borile za svoje preživetje, čeprav se zaveda, da brez pomoči večjih držav, predvsem v materialni obliki, ne bo šlo.

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
09. 12. 2010 22.42
Ca6e 08.12.2010, 20:28 Ljudje zbudite se za vsak liter nafte enden človek umre in zemlji skrajšamo življensko dobo za en mesec! Pa sedaj pomnožite s 5 miljardami kolikor je ljudi, brez industrije ki je miljonkrat večji porabnik kot človek! ---- glede na to da samo ZDA na dan načrpajo 8 miljonov sodčkov nafte, in da sodček drži 160 listov, te čez 2 minuti ne bo več po tvoji logiki.
pumedvedek
09. 12. 2010 01.11
LOLLOL123 08.12.2010, 20:44 Točno tako, vsa pravljica o "man made global worming" je samo zaradi tega, da se pobira davek na izpuste ogljikovega dioksida. Nekateri dobro zaslužijo, ne zavedajo se pa, da sami izpuščajo prav te izpuste z dihanjem.
pumedvedek
09. 12. 2010 01.07
Nisem vedel, da so našli novo vrsto inozavrov. Pa plenet Zemlja baje je živ organizem, ki ima določen čas življenja. Nafta je pa baje kri tega organizma. :)
Ramzess
08. 12. 2010 23.23
Planet zvišuje vibracijo, s tem pa se dogajajo spremembe na njem, med drugim, se dviguje temperatura. Znanstveniki to zmotno pripisujejo globalnemu segrevanju.
LOLLOL123
08. 12. 2010 20.44
dejte že nehat s tem glupim "Gloubal Vormingom" k mi gre že počas na jetra. Dejstvo je da so temperaturna nihanja čisto naravna stvar. To je navadna kraja denarja če mene vprašate. Vsak "celebriti" hoče bit car pa donera miljone raznim skladom proti segrevanju. Se strinjam z ločevanjem odpadkov, da očistimo okolje ampak mi nimamo zveze s segrevanjem
lila.ayla
08. 12. 2010 20.39
-če bi bile podnebne spremembe samo naravnega izvora, se ne bi razvile v 30 letih, ampak v 300 ali 3000 letih -če bi bile podbnebne spremebe samo zaradi co2, ne bi bile takih razsežnosti tako da, to je eno z drugim. aktivnost sonca tudi nekoliko narašča, onesnaževanje pa mu doda pogoje, da se lahko razvijejo hujši vremenski pojavi. če co2-ja ne bi bilo, bi spremembe vseeno bile, ampak ne tako izrazite in ne tako hitre. tipičen pimer, na katerega se sklicujejo co2 skeptiki je mala ledena doba, ko seveda še ni bilo tovarn in avtomobilov, pa je prišlo do prememb. no, takrt je bil maunderjev minumim (zelo nizka aktvnost sonca) pa se je v povprečju ohladilo le za 0,6 stopinje. od takrt pa se je segrelo že za 1,8 stopinje!! če pogledamo po povprečju pred ledeno dobo, smo zdaj na 0,9 stopinje topleje. tako da ta vaša teorija o ohlajanju nikakor ne drži. res pa je, da se ohlajajo določeni pasove atmosfere zaradi... ahh... fizika. če samo bluzite kar so ven spravile največje svetone korporacije kot so naftna in industrijska, potem vedite da dobesedno "delate za njih" in elito, ki želi preprečiti "zeleno revolucijo" ker bodo zgubile vse dobičke. in dlje kot ljudje mislijo da je vse samo zarota, bolje je za njih.
Ca6e
08. 12. 2010 20.29
pinocio nikakor ne bomo šli kot inozavri šli bomo miljonkrat hitreje!
Ca6e
08. 12. 2010 20.28
Ljudje zbudite se za vsak liter nafte enden človek umre in zemlji skrajšamo življensko dobo za en mesec! Pa sedaj pomnožite s 5 miljardami kolikor je ljudi, brez industrije ki je miljonkrat večji porabnik kot človek! Elektrika je prihodnost, zato je Tesla naredil "samomor"!
Ca6e
08. 12. 2010 20.26
B4T ta knjiga je prepis iz komunističnega sistem jugoslavije, in natančno tako piše tudi v učbenikih, samo na žalost v realnosti je stvar čisto drugačna! V tej isti knjigi je še vedno slika arktike, kjer je bil 40 let nazaj še led, danes nažalost tudi titanik nebi več mogel potonit, ker ledu ni več. Če ne vrjameš si kupi potovanje iz anglije v kanado, kjer te peljejo mimo arktike, in boš presrečen ugotovil ali si pa mislil da je titanik samo izmišljotina, zato ker tam ni ledu!
Ca6e
08. 12. 2010 20.21
Kako bi bilo vam če bi vam vozili smeti na dvorišča, sej to je vse isto ONESNAŽEVANJE!!!!
Ca6e
08. 12. 2010 20.19
pinocio si pripravljen oditi jutri pojutišnjem, si pripravljen gledati tvoje bodoče sinove kako umirajo zaradi pomankanja kisika, ne vem če si tako kot ne vem če bodo tvoji potomci. Niti žival nima takega razmišljanja in ti misliš da si kej več kot sosedov pes, s takim razmišljanjem nikoli ne boš!
Ca6e
08. 12. 2010 20.17
hcaine2 in od kje tebi vsevcednežu in znanstevniku ki ve v vseh problemih sveta da je to samo hoax! Živiš v preveč lepem svetu, kjer ti do živega ne more niti kresalova, vse kar ti pomeni je denar, in glih zaradi takih idotov ki jim je vse denar se po svetu koljejo, organizirajo razni karteli,... Zbudi se in enkrat končno sio vbij v glavo da je zemljan vsak prebivalec zemlje in ne samo tisti ki živi v sloveniji, si enakovreden kot vsi ostali zemljani! In ko bo prišel zadnji dan za Boro Boro bota zadnji dan življenja tudi tvoj. Ni čudno da se take stvari dogajajo po svetu če je pa zmerom več takih ljudi ki skrbijo samo za svojo rit, kradejo lastni familiji pa čeprav ta pocrka, važn da se mate tebi podobni fino.
pinocio
08. 12. 2010 20.05
eko gor eko dol šli bomo k dinozavri na tak al pa na čist drugačn način sam vprašanje cajta je
hcaine2
08. 12. 2010 19.14
Trapasti ekologi trajbajo povsem nepotrebno paniko.
LexLuthor
08. 12. 2010 18.51
panika je odveč in umetno povzročena. Jaz ne vidim nobenih sprememb, vsebolj hladno je, ledeni pokrov se spet obnavlja, tako da...
pinek
08. 12. 2010 18.17
PVD 08.12.2010, 16:36 -1 Na dosedanje commente lepa shema " sLOVEnske razgledanosti " ... pojdite v nakupovalni center ( jih mamo preveč ) pa bodite tam in nam ne delajte sramote .... Upam da greste z avtom, vsak svojim ... pa še tisti ki imate dizle raje natankajte kurilno olje ... LP PVD ne se sekirat; jasno da bomo šli vsak s svojim avtom, če je kurilno olje cenovno bolj ugodno bomo šli s kurilnim oljem a ti greš peš ? če sam prideluješ ekohrano in ostale stvari ki jih rabiš za živet in ne hodiš v trgovine se priporočam za abonma pri tebi; upam da uporabljaš elektriko in ne živiš pri svečah
Osvald
08. 12. 2010 17.36
Naj se priključijo k republiki sloveniji
PVD
08. 12. 2010 16.45
P.S. Palau je na seznamu sedmih naravnih čudes sveta .... tisti ki bi rad vedel več o njem obstaja dokumentarna oddaja ... National Geographic - The Living Edens (Palau)
PVD
08. 12. 2010 16.36
Na dosedanje commente lepa shema " sLOVEnske razgledanosti " ... pojdite v nakupovalni center ( jih mamo preveč ) pa bodite tam in nam ne delajte sramote .... Upam da greste z avtom, vsak svojim ... pa še tisti ki imate dizle raje natankajte kurilno olje ... LP
Sudoroot
08. 12. 2010 16.27
kar se tiče taljenja ledu nasini podatki kažejo da se polarni led povečuje in ne tali (če kdo hoče lahku izbrskam točen vir! samo moram po knjigah prebrskat), tudi povprečna temparatura na zemlji se SPUŠČA. Kar se tiče glede teh otokov naj bi bilo dokazano, da se spuščajo, ker so ob obalah posekali grmičavje in podobno... dejstvo je da so bile temparature na zemli že veliko višje takrat ko ni še noben spuščal CO2 samo kot namig ko so odkrili Grenlandijo so jo poimenoveli kot zelena dežela (Greenland) čeprav vemo da naj bi bila danes bela :-D Tropske nevihte pa so vse hujše, ker se temparature spuščajo in ne ker naraščajo(to trditev podpira VEČINA znanstvenikov! za več priporočam tole knjigo http://trgovina.finance.si/knjige/podnebna-prevara...