Tujina

Otoplitev med Nemčijo in ZDA?

Berlin, 16. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški državni sekretar Colin Powell se je v Berlinu srečal z nemškim kanclerjem Gerhardom Schröderjem. Strinjala sta se o odpravi mednarodnih sankcij proti Iraku, govorila pa sta tudi o tem, kako popraviti odnose med državama, ki so se skrhali ob vojni v Iraku.

Colin Powell in ameriški ambasador v Nemčiji Daniel Coats
Colin Powell in ameriški ambasador v Nemčiji Daniel Coats FOTO: Reuters

Po večmesečnem molku med ameriško administracijo in nemškim kanclerjem Gerhardom Schröderjem, ki so ga povzročila različna stališča glede iraškega vprašanja, je po besedah nemškega kanclerja prišlo do odprtega pogovora z ameriškim državnim sekretarjem Colinom Powellom. Tudi Powell je izrazil zadovoljstvo nad srečanjem v Berlinu, ki je bilo "odprto in odkrito", tako, kot je med prijatelji običajno. Berlin in Washington se načelno strinjata o odpravi mednarodnih sankcij proti Iraku, "tako hitro, kot je mogoče," je po pogovorih z ameriškim državnim sekretarjem izjavil Schröder. Kancler je tudi menil, da sankcije sedaj niso več smiselne.

Govorila sta o Iraku in Afganistanu

Kot je povedal Powell, se je z nemškim kanclerjem pogovarjal predvsem o razmerah v Iraku in o tem, kaj bi bilo mogoče storiti, da bi iraškemu ljudstvu omogočili boljše življenje. Powell je še povedal, da sta se z nemški kanclerjem pogovarjala tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu in možnostih za sklenitev miru na območju. "Zelo sem vesel, da sem znova v Nemčiji," je še povedal Powell.

Kaže, da sta ZDA in Nemčija spet poenotila pogled na svet (Foto: Reuters)
Kaže, da sta ZDA in Nemčija spet poenotila pogled na svet (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Glede Iraka je Powell tudi povedal, "da bomo skupaj delali za dosego formule, ki bo omogočila sprejetje resolucije, ki bo imela podporo vseh članic Varnostnega sveta OZN." Powell je še pred srečanjem s Schröderjem izrazil upanje, da bo Nemčija podprla novi osnutek resolucije ZDA o povojnem Iraku, ki je bil v VS ZN predstavljen v četrtek zvečer. Sicer niti Schröder niti Powell po današnjem srečanju nista omenila nemškega stališča, da bi morali imeti v povojnem Iraku osrednjo vlogo ZN.

Sogovornika sta se očitno pogovarjala tudi o Afganistanu, saj je Schröder po srečanju izrazil pripravljenost za razširitev stabilizacijskih sil (ISAF) v Afganistanu izven območja prestolnice Kabul. V razširitev mandata sil ISAF, ki so trenutno pod nemško-nizozemskim poveljstvom, mora sicer privoliti bundestag. Nemčija je doslej nasprotovala razširitvi mandata sil ISAF.

Fischer: Resolucija je podlaga za razpravo

Powell in Fischer se strinjata, da trenutni predlog resolucije predstavlja dobro podlago za nadaljnjo razpravo v varnostnem svetu
Powell in Fischer se strinjata, da trenutni predlog resolucije predstavlja dobro podlago za nadaljnjo razpravo v varnostnem svetu FOTO: Reuters

Nemški zunanji minister Joschka Fischer in ameriški državni sekretar Colin Powell sta se po razdoru med ZDA in Nemčijo zaradi iraške krize dogovorila, da bosta državi po koncu vojne v Iraku "šli naprej kot dobri zaveznici". Glede spora med Berlinom in Washingtonom glede iraške krize je Powell ocenil, da med prijatelji ni nič nenavadnega, če pride do različnih mnenj. Powell je bil optimističen glede umika sankcij proti Iraku in je menil, da bi jih lahko odpravili v "prihodnjih dneh ali tednih". Tudi Fischer upa, da bodo članice Varnostnega sveta OZN dosegle soglasje glede resolucije o umiku sankcij, ki so jo pripravile ZDA. Kot je poudaril, bi bila ta resolucija "dobra podlaga" za nadaljnjo razpravo v varnostnem svetu.

Pri povojni obnovi Iraka ZDA še vedno želijo imeti proste roke in tako tudi v novem osnutku resolucije o Iraku niso predvidele osrednje vloge za Združene narode. Fischer pa je poudaril, da Nemčija še naprej vztraja, da mora povojna obnova Iraka potekati pod okriljem OZN. Vodji diplomacij obeh držav se po lastnih navedbah nista pogovarjala o morebitni vlogi zveze Nato v povojni obnovi Iraka.