Tujina

Osvobodili 350 zapornikov

Jehanabad, 14. 11. 2005 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Maoistični uporniki so ponoči vdrli v zapor na vzhodu Indije in osvobodili 350 jetnikov.

Uporniki so presenetili policijo
Uporniki so presenetili policijo FOTO: Reuters

Okoli 700 do zob oboroženih maoističnih upornikov je vdrlo v zapor v kraju Jehanabad in osvobodilo 350 jetnikov, med njimi veliko svoji soborcev. V spopadih sta bila ubita paznik in vojak.

Indijsko zunanje ministrstvo ocenjuje, da je v državi okoli 9300 oboroženih maoističnih upornikov, ki tesno sodelujejo s podobno skupino v sosednjem Nepalu. V zadnjem času se njihovi napadi stopnjujejo.

Po trditvah nekega policista, ki ni želel biti imenovan, je bil to eden največjih napadov maoističnih upornikov v zgodovini indijske zvezne države Bihar. “Prvič se je zgodilo, da je središče mesta padlo v roke upornikom,” je dejal. Več skupin je v mesto z 80 tisoč prebivalci prispelo ponoči. Najprej so s sabotažo prekinili dobavo električne energije, nato pa so napadli ječo.

Uporniki, ki večinoma delujejo na vzhodu in jugu Indije, trdijo, da se borijo za pravice obubožanih kmetov in delavcev in proti veleposestnikom. Dvanajst predstavnikov najbogatejših lastnikov zemlje, ki so prav tako prestajali zaporno kazen, so gverilci ugrabili.

Med uporniki je veliko žensk
Med uporniki je veliko žensk FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI