Tujina

Ostrostrelec grozi otrokom

Washington, 23. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ostrostrelec, ki že tri tedne strelja na naključno izbrane žrtve na širšem območju Washingtona, je na prizorišču predzadnjega napada pustil sporočilo. Neznanec zahteva 10 milijonov dolarjev, grozi pa tudi otrokom.

Policija je pojasnila podrobnosti v zvezi s sporočilom, ki ga je našla nedaleč od restavracije blizu mesta Richmond, kjer je ostrostrelec v soboto zvečer hudo ranil moškega s strelom v želodec. Sporočilo je vsebovalo grožnjo otrokom in nekatere zahteve. Na njem naj bi pisalo: "Vaši otroci niso varni nikjer in nikoli." Zaradi sporočila so v ponedeljek in torek zaprli šole v okolici Richmonda in doma je ostalo 140 tisoč otrok.

Ameriški časnik Washington Post, ki se sklicuje na zanesljive vire, poroča, da domnevni strelec celo zahteva 10 milijonov dolarjev na računu, v nasprotnem primeru bodo padle nove žrtve. Podatek, ki je še neuraden, naj bi sesul vse psihološke profile strelca, ker naj bi serijski morilci namreč le redko zahtevali denar. Neznanec naj bi policistom tudi namignil, da njegov cilj ni nasilje, ker ima njegovo početje drugačen pomen.

Policija strelca poziva k dialogu

Vodja preiskave Charles Moose preko medijev komunicira z ostrostrelcem
Vodja preiskave Charles Moose preko medijev komunicira z ostrostrelcem FOTO: Reuters

Vodja preiskave, policijski šef okrožja Montgomery Charles Moose, je včeraj pozval morilca, naj nadaljuje začeti dialog, kar je treba narediti tako, da ne bo več nihče poškodovan. Moose je priznal, da so v zadnjih dneh z njim stopili v stik in da je ostrostrelec postavil določene zahteve. Moose se je pred kamerami pogovarjal mimo novinarjev, besede je namenjal izključno ostrostrelcu ter dejal, da je policija "raziskala predlagane možnosti in ugotovila, da zadeve elektronsko ni mogoče izvesti". Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal.

Ameriški mediji pa so iz virov blizu preiskave izvedeli, da je morilec predlagal več načinov, kako bi ohranil komunikacijo s policijo, na primer odprtje brezplačne telefonske številke ali poštnega predala.

Zadnja policijska akcija neuspešna

Ostrostrelec, ki od začetka oktobra strelja na naključno izbrane žrtve na širšem območju Washingtona, je včeraj ustrelil voznika avtobusa, ki je zaradi strelnih ran v prsih umrl v bolnišnici. Po umoru avtobusnega šoferja se je na ameriških televizijah odvijal zdaj že vsakdanji prizor. Policija je zaprla glavne ceste in onemogočila promet v zgodnjih jutranjih urah, ko so se ljudje odpravljali v Washington v službo, vendar je ostrostrelec kot vedno doslej že izginil.