Tujina

Ostrostrelca lovi tudi vojska

New York, 16. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V doslej neuspešen lov za ostrostrelcem, ki je v Washingtonu ubil že devet oseb, se je vključila tudi vojska. Ameriški obrambni minister Rumsfeld naj bi napovedal akcijo, ki bi vključevala celo vojaške lovce, kar pa je v nasprotju z zakonom.

Policija domneva, da ostrostrelec vozi kombi bele barve
Policija domneva, da ostrostrelec vozi kombi bele barve FOTO: Reuters

Sodelovanje vojske, ki pri iskanju pomaga s posebnimi izvidniškimi letali za nadzor iz zraka, je posledica ponedeljkovega umora 47-letne agentke Zveznega preiskovalnega urada (FBI) Linde Franklin. Policisti sicer zagotavljajo, da je ostrostrelec žrtev izbral naključno, torej ni vedel, da je ženska uslužbenska zveznega preiskovalnega urada.

Narašča pa tudi zaskrbljenost ameriških zagovornikov pravice do posedovanja strelnega orožja, s predsednikom ZDA Georgeom Bushem na čelu, saj umori prvič po letu 1999 opogumljajo nasprotnike orožja, ki zahtevajo večji nadzor nad lastniki nevarnih "športnih pripomočkov", kot orožje imenujejo orožarski lobiji.

Vojska ne sme delovati kot policija

Pentagon naj bi razmišljal celo o uporabi brezpilotnih izvidniških letal predator, ki so jih uspešno uporabljali v Afganistanu, vendar so se odločili za letala s piloti, saj bi predatorji ob morebitni okvari lahko povzročili škodo.

Obrambni minister Donald Rumsfeld je včeraj odobril sodelovanje, čeprav že skoraj pozabljen zakon iz 19. stoletja vojski prepoveduje opravljanje policijskih nalog. Zakonu so se izognili z utemeljitvijo, da bodo vojaški piloti dobivali navodila od policistov in ne bodo sami odločali o tem kaj opazovati.

Poleg vojaških pilotov pa naj bi bili v izvidniških letalih tudi agenti FBI, ki bi operacije vodili. Z letali naj bi predvsem izboljšali komunikacije med policisti na terenu, ki so doslej uspeli odkriti le eno karto za tarot z napisom "dragi gospod policaj, jaz sem bog".

Rumsfeld je hkrati z uporabo letal dovolil tudi preiskavo vojaških podatkov o nekdanjih in sedanjih ostrostrelcih, ki bi lahko bili vpleteni v umore. Vodja Urada Bele hiše za domovinsko varnost Tom Ridge je sicer dejal, da ne izključuje možnosti, da umore izvajajo teroristi Al Kaide. Nekatere priče zadnjega umora naj bi namreč videle za volanom sumljivega kombija bele barve človeka "bližnjevzhodnega videza". Kljub popolni blokadi nekaj milj okrog prizorišča zadnjega zločina v Falls Churchu v Virginiji, pa policiji ni uspelo odkriti ničesar.

Ostrostrelec zasenčil Irak

Potem ko je ameriški kongres odobril resolucijo o Iraku, je ta tema skoraj popolnoma izginila z naslovnic časopisov, televizijske postaje pa neprenehoma obdelujejo ostrostrelca iz okolice Washingtona. Najprej so se nekako sramežljivo pojavile zahteve po uvedbi vseameriškega sistema jemanja "prstnih odtisov" orožja. Vsak kos orožja se po trditvah vladne agencije Urada za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF) razlikuje od drugega po določenih značilnostih, ki ostanejo na izstreljenem naboju. Prav na osnovi te metodologije so policisti uspeli med sabo povezati dosedanjih 11 napadov neznanega ostrostrelca.

SORODNI ČLANKI