Tujina

Ostro proti Palestini

Gaza/Tel Aviv, 20. 07. 2006 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Izraelska vojska je zaostrila blokado palestinskih območij in več tisoč Palestincem onemogočila odhod na delo.

Izraelska vojska je v sredo vdrla tudi v begunsko taborišče Mugazi na območju Gaze in v mesto Nablus na Zahodnem bregu
Izraelska vojska je v sredo vdrla tudi v begunsko taborišče Mugazi na območju Gaze in v mesto Nablus na Zahodnem bregu FOTO: Reuters

Kot je potrdila predstavnica izraelske vojske, so v Izraelu razveljavili dovoljenja za delo več tisoč Palestincev, še naprej pa naj bi veljala dovoljenja za humanitarne primere. Vzrok za blokado so opozorila tajnih služb o načrtih za napade v Izraelu. Ukrep naj bi bil v veljavi do nedelje.

V izraelskem napadu na begunsko taborišče v Gazi je umrl palestinski skrajnež, 8 oseb pa je ranjenih.

Izraelske oblasti se bojijo, da bodo palestinski uporniki zaradi izraelske ofenzive na območje Gaze in na Libanon povečali število samomorilskih napadov na Izrael ter se tako maščevali za izraelski operaciji, ki sta se začeli 25. junija po zajetju izraelskega vojaka s strani palestinskih upornikov in 12. julija po zajetju dveh pripadnikov izraelske vojske s strani libanonskega gibanja Hezbolah.

ZN so sporočili, da je od začetka nasilja, ki je izbruhnilo 25. junija zaradi zajetja izraelskega vojaka, ubitih več kot 100 Palestincev, med njimi najmanj 16 mladoletnikov.

Izraelska policija je dan pred zaostritvijo blokade severno od Tel Aviva aretirala domnevnega samomorilskega napadalca, v torek pa je v Jeruzalemu prijela Palestinca s petkilogramsko bombo.

Izraelska vojska je v sredo vdrla tudi v begunsko taborišče Mugazi na območju Gaze in v mesto Nablus na Zahodnem bregu, pri čemer je umrlo 15 Palestincev. Pet jih je življenje izgubilo med napadom na Nablus, deset pa med vdorom v taborišče.

Med izraelskim vdorom v Gazo ubiti trije Palestinci

Izraelska vojska je med današnjim vdorom na območje Gaze po najnovejših podatkih ubila tri Palestince, v mestu Gaza pa je raztrosila letake z opozorilom prebivalcem, da bo napadla hiše, v katerih skrivajo orožje.

Izraelska vojska naj bi sprejela novo strategijo, v skladu s katero napada hiše v stanovanjskih soseskah, kjer naj bi skrivali doma izdelano orožje. Izraelska vojska je v mestu Gaza trosila letake v arabščini, na katerih prebivalce opozarja, da morajo orožje ali strelivo uničiti, sicer se bodo soočili z nevarnimi posledicami.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cevzar@yahoo.com
20. 07. 2006 14.29
Se enkat bi povedal, da imate strokovnen pogled na teme Palestine in Libanona v filmu (peace propaganda and the promised land). Kar se tice onemogocanja Palestincem prostega prehoda po SVOJI drzavi. "http://en.wikipedia.org/wiki/Curfew" Palestina: Nablus, 2002-2003 under curfew 177 out of 300 days,... Hebron 2002-2003 167 out of 300, Jenin 2002-2003 122 out of 300...in to je samo za stare zadeve. Povsod so stratesko doloceni checkpointi...kateri na neznosnem nivoju zatirajo Palestinsko prebivalstvo. Ta okupacija nima internacionalne ligitimnosti in je ilegalna. Ze dekade izralel gradi svoje kolnije po celi Palestini za katere bodo v prihodnosti verjetno zeleli aneksacijo. Te kolonije krsijo 49 clen genevske konvensije. Pogled na karto, razporeditev checkpointov in... je drugace poimenovana Izraelska matrica kontrole za zatiranje civilnega prebivalstva. Ce si palestinec in zelis postavit hiso ne dobis veljavnega gradbenega dovoljenja...tako je edin nacin crna gradnja...za kar ima Izrael pravico rusenja. Tako so predvsem znane Izraelske "brigade bagerjev". Tako ima Izrael pravno podlago za rusenje obstojece infrastrukture in.. brez besed. Ce gledas kako so Palestinci v brezupnem polozaju...je samoumevno da bodo zelo zelo "jezni". Na njih gledamo kot teroriste ki so brez obraza...in jih nikoli ne vidimo v drugi luci v kateri koli medijih. Se pravi se enkrat za protokol....Izrael dela grozote...na katere odgovorijo z razpolozljivimi stredstvi na kar ima Izrael opravicilo pred celem svetu za kaznovanje CELEGA naroda..kar ustvari klimo v kateri je dosti lazji nabor novih teroristov. Nasi mediji prikazejo samo terorizem posledice le tega....Vsakdan (neteroristov) pa v nasih medijih ne rabi biti prikazan....