Tujina

Oslabljeni Earl dosegel obalo ZDA

New York, 03. 09. 2010 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obalo ameriške zvezne države Severna Karolina je dosegel orkan Earl, a precej oslabljen. Trenutno ima moč prve stopnje, veter dosega hitrost do 140 km/h. Prebivalcem so svetovali, naj se umaknejo na varno.

Orkan Earl
Orkan Earl FOTO: Reuters

Orkan Earl je zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času dosegel otoke pred obalo Severne Karoline, vendar je pred tem oslabel najprej do druge, nato pa celo do prve stopnje. Hitrost vetra se je zmanjšala z 225 kilometrov na uro v četrtek zjutraj na 177 kilometrov na uro v četrtek zvečer po krajevnem času, je sporočil ameriški Nacionalni center za orkane. Nekaj ur pozneje pa je hitrost vetra dosegala le še 140 kilometrov na uro.

Ne glede na to je guvernerka Severne Karoline Beverly Perdue opozorila prebivalce obalnih območij in otokov, naj se umaknejo, ker gre za hudo neurje, ki ga je treba jemati resno. Do četrtka so oblasti evakuirale več deset tisoč turistov, nekaj prebivalcev pa se je odločilo ostati doma in prevetriti nevihto. Tudi upravitelj Zvezne agencije za posredovanje v izrednih razmerah (FEMA) Craig Fugate je v četrtek prebivalce pozval, naj se umaknejo na varno.

Orkan Earl
Orkan Earl FOTO: Reuters

Izredne razmere so razglasili od Severne Karoline pa do Massachusettsa na severu, prav tako so pripravljena številna zavetišča. Oko oziroma središče orkana naj bi sicer ostalo kakšnih 100 kilometrov od obale, ko se bo Earl ob njej pomikal naprej proti severu. Orkan bo verjetno pokvaril vzdušje prebivalcev vzhodne obale ZDA ob podaljšanem vikendu za ponedeljkov praznik dan dela, ko se bo tudi uradno končala kopalna sezona.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zatarra
04. 09. 2010 20.50
Saj vem, da je "too much". :) Neka oseba je v enem svojih intervjujev izjavila (med mnogim ostalim) naslednje: "Največji problem tajnih projektov (to je takoimenovanih Black Projects) je, da so popolnoma izolirani od preostalega sveta, odkritja se dogajajo čisto na novo, čeprav v mnogih primerih takšnih projektov obstajajo raziskovalci zunaj njih, ki so že sami opravili veliko dela v zvezi s posamezno temo; tudi njih bi morali vključiti v te projekte, kjer bi lahko veliko prispevali." Moj komentar glede razloga za tajnost morebitne tehnologije za prikrojevanje podnebnih razmer (ne govorim o tehnologiji lokalnih zmožnosti, ampak vsaj regionalne zmožnosti!) je čisto enostavno ta, da je takšna tehnologija, pa čeprav bi bila "40 let pred današnjo", tudi s strani njenih snovalcev popolnoma nenadzorljiva oziroma so popolnoma nenadzorljive posledice njene uporabe. Gre za podoben (lahko rečemo tudi filozofski) problem, kot če bi se vprašal, kaj dobiš, če rob urejenega (t.j. vsaj navidezno človeško nadzorljivega) prostora meji na popolnoma nenadzorljiv prostor, kaotičen prostor, prostor katerega celoten spekter robnih spremenljivk je v popolnosti nedoločljiv (sploh pa malem človeškemu umu)?
SLOVANSKI
03. 09. 2010 23.53
zato ker ce se gres skrivalnice,se bos probu dobr skriti Zatarra, ne mislim argumentirat komentarjev kot so od / Martian Due in Naivna.. Kaj mislite s kaksnim namenom je Black Budget? In kaj mislite,da se je kdaj tehnologija nehala razvijati? Pa pustimo zdej to kar vi veste, tehnologija o kateri govorimo je 40 let pred danasnjo katera ni razkrita javnosti.. ne misli vlagat truda tukaj razlagat ker je 2 mac
Zatarra
03. 09. 2010 18.45
Hm, tole je pa zagotovo eden izmed najbolj severno potujočih orkanov svoje vrste doslej ... Sicer pa me zanima, kaj porečejo na naslednje oni, ki po mojem mnenju naivno širijo okoli razne teorije o namernem umetnem ustvarjanju posebnih atmosferskih razmer. Namreč, zakaj se potem še vedno dogaja recimo to, da je morala NASA (ali pa, če hočete, njena ruska ali evropska različica na drugi strani) izgubljati milijone dolarjev, ko je doslej še vedno, oz. kadar se je to pač zgodilo, morala čakati na idealne vremenske razmere za izstrelitev vesoljskih čolničkov, raket itd.? Me res zanima odgovor nekaterih, čeprav nekako že pričakujem, kakšen (upam da) bo ...
CRS
03. 09. 2010 18.41
v glavnem...kitajci so šele leta 2008 pogruntali kako umetno ustvariti deževne oblake in dež zaradi suše...vojna v Vietnamu pa mislim da je bila malo prej :)
kure bedne
03. 09. 2010 12.13
due in naivna: Verjetno sta še premlada in naivna in še ne vesta kako svet stoji. Slovenci smo zelo naivni narod zato pa imamo takšno politiko. Lepo, da razmišljata s svojo glavo, vendar dejstva so drugačna. Lp.
Martian
03. 09. 2010 12.10
edgar1 res je pomembno da se veliko bere in gleda..sam pomembno je tudi,kaj se bere in gleda....ti predvsem bereš pravljice,kjer so ponavadi v glavni vlogi negativcev neki ful sposobni Američani....ki nadzorujejo vse in vsakogar..
due
03. 09. 2010 11.43
edgar1 edgar lepo te prosim no zresn se! ni čudn da mamo tako situacijo v slo če imamo takšne državljene. a je tut s kakšno tehniko mogoče se izvleči iz krize??:D so poskušal urotit orkane pa se je izkazalo da so poskusi bli dragi učinka pa nobenega. pa v časi vetnamske vojne še mobitelov ni blo pa ne fantaziri! narave se ne da ukrotit, orkani so vedno bili vendar bojo zaradi globalnega segrevanja postajali čedalje pogostejši in močnejši. kako bi pa naj preprečili nastanek orkanov?? vsak teden pripeljali ledeno goro iz severa in jo dali v mehiški zaliv da voda ne bi dosegla temperature ki omogoča nastanek orkana???
naivna
03. 09. 2010 10.07
Edgar1 A ti vse verjames, kaj beres ? Ce kdo kje kaj fatazira in napise knjigo, da dobro zasluzi, ne pmeni da je res vse tako. Narava dela svoje, niti najmocnejsi se ji ne morejo upreti. Hurikani , potresi in tajfuni so zmeraj bili in zmeraj ostanejo.
kure bedne
03. 09. 2010 09.34
Že v Vietnamu so Američani umetno ustvarjali deževne oblake, zato, da so nasprotniku onemogočili pogoje na bojišču. Tisti, ki malo več beremo ali spremljamo takšne stvari vemo, da danes z tehniko ni težko umetno ustvariti orkanov in podobnih neviht. Kaj vse je Amerika v svoji zgodovini že počela proti svojemu narodu samo, da se kroži in jemlje denar. Ne rečem, da so vsi orkani umetni, da se razumemo. Danes se z tehniko da marsikaj narediti. Večina vas ne bo verjela. Tako pač je. Zato pa pravim veliko berite, glejte, razmišljajte z svojo glavo in ne verjemite vsega kar vam pokažejo in rečejo. Lp.