Tujina

Opozorilo človeški vesti

Vatikan, 12. 12. 2006 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vatikan je opozoril, da je bil holokavst "velika tragedija, pred katero ne moremo ostati neprizadeti".

Vatikan je holokavst označil za veliko tragedijo
Vatikan je holokavst označil za veliko tragedijo FOTO: Reuters

Na dan, ko se je v Teheranu zaključila dvodnevna konferenca, na kateri so "skušali ugotoviti, če se je holokavst med drugo svetovno vojno dejansko zgodil", je Vatikan v sporočilu za javnost opozoril, da je bil holokavst "velika tragedija, pred katero ne moremo ostati neprizadeti". Spomin na te grozljive dogodke pa mora ostati živ kot opozorilo človeški vesti, so menili v Vatikanu.

"Preteklo stoletje je bilo priča poskusu iztrebljenja judovskega ljudstva, kar je imelo za posledico umor milijonov Judov vseh starosti in socialnih kategorij, preprosto zato, ker so pripadali temu ljudstvu. Spomin na te grozljive dogodke mora ostati živ kot svarilo človeški vesti, da bi se končali konflikti, spoštovale pravice vseh narodov in da bi si prizadevali za mir, resnico in pravico," so sporočili iz Vatikana.

V Teheranu se je končala mednarodna konferenca o holokavstu, na kateri je več kot 60 domačih in tujih raziskovalcev "skušalo ugotoviti, če se je holokavst med drugo svetovno vojno dejansko zgodil". Pobudo za dvodnevno konferenco, ki jo organizira iranski Inštitut za politične in mednarodne študije, ki deluje v okviru zunanjega ministrstva, je dal iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, mednarodna skupnost pa se je nanjo kritično odzvala.

Ahmadinedžad je sicer poboj šestih milijonov Judov s strani nacističnega režima med drugo svetovno vojno večkrat označil za mit, s katerim so opravičili ustanovitev izraelske države, ki je Teheran ne priznava. V Iranu sicer živi okoli 25.000 Judov.

Ahmadinedžad: Izrael bo kmalu izginil

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad FOTO: Reuters

Izrael bo kmalu izginil, tako kot je izginila Sovjetska zveza, je ob zaključku dvodnevne konference o holokavstu napovedal Ahmadinedžad. "Ko sem dejal, da bo ta režim izginil, sem izrazil, kar je v srcih ljudi. Sionistična mreža me je zaradi tega velikokrat napadala. Vendar bo tako, kot je izginila SZ, kmalu izginil tudi sionistični režim," je dejal iranski predsednik.

"Ne glede na to, ali se je holokavst res zgodil ali ne, ne glede na to, ali je imel velike ali male razsežnosti, je postal izgovor za agresijo in grožnje državam v regiji," je bil prepričan Ahmadinedžad, ki je Izrael v svojih govorih že večkrat napadel. Nemčiji in Avstriji pa je celo predlagal, naj, če se čutita krivi za množično pobijanje Judov med drugo svetovno vojno, sami sprejmeta judovsko državo.


KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
12. 12. 2006 22.33
Victoriosus, jaz niti ne želim biti moralna avtoriteta, ker so mi takšne oznake odveč in se lahko samo posmiham tistim, ki si jih lepijo (recimo Vatikanu), ker si jih ponavadi ne zaslužijo. Ne Juri, ne SD nista moja. Glede menage-a-trois nimam nič proti, dokler gre za konsenzualno početje. V tem ni nič moralno spornega in iz tvojega izvajanja se vidi, da tvoja definicija morale povsem ustreza zaplankani srednjeveški družbi (kot je slovenska). Tudi zato si nikoli ne želim biti moralna avtoriteta. Tvoje govorance o podlagi, širini in kriterijih so iz istega grma kot govorance o morali, zato o tem škoda besed. Morda le: po kateri podlagi, kriteriju, morali in širini je menage-a-trois nekaj slabega?
Vegos
12. 12. 2006 21.35
Victoriosus, pometaj pred svojim pragom, hinavec.
victoriosus
12. 12. 2006 21.15
A takrat naj bi Vatikan rekel, da so pa komunisti dobri ljudje, al kaj? Gledate na preteklost z očmi v letu 2006, pa ga serjete na veliko. Pa niste argumentirano kritični, ste neumno nastrojeni proti Cerkvi. Kaj pametnega pa ne znate povedat, ane? Albertinum, a si ti moralna avtoriteta? A je tvoj SD Juri in svoj menage a trois? Mogoče Tito in njegovih 16 žensk? Razumet je treba, za to pa rabiš podlago, šolo, širino, kriterij. Ti in svobodnjak sta hudo "ozka" v tem. Škoda, lahko bi se razvilo v kvalitetno debato...
Vegos
12. 12. 2006 20.54
Jaka, prav nič pozen ni. Vatikan se ni še nikdar opravičil. Vse kar smo slišali je bilo nekaj v stilu "No, pardon no...zdaj pa dajte mir."
jaka37
12. 12. 2006 19.43
sodelujem. Če misliš, da naj se za svoje grehe opraviči Vatikan, si s tem komentarjem približno dve leti prepozen.
vatre
12. 12. 2006 19.29
svobodnjak, odločno si brcnil v temo
svobodnjak@email.si
12. 12. 2006 19.20
Vatikan opozarja na holokavst? Ha ha ha. Saj so tudi podpirali naciste pri njihovih morilskih pohodih, sedaj pa se delajo lepe. Mater, kako brezmejna je vatikanska hinavščina. Raje naj povedo, da je imel nacizem tak uspeh predvsem zaradi katoliškega antisemitizma, ki je še vedno zelo intenziven.
albertinum@excite.com
12. 12. 2006 19.17
Naj se Vatikan raje briga za svoje zločine in si ne domišlja, da je kakšna moralna avtoriteta.
sodelujem@email.si
12. 12. 2006 18.57
lepo da opozarjajo. samo čas je da se opravičijo za svoje zločine.
sodelujem@email.si
12. 12. 2006 18.57
lepo da opozarjajo. samo čas je da se opravičijo za svoje zločine.
robinud@volja.net
12. 12. 2006 17.47
Me res zanima, kaj bodo pogruntali !