Tujina

Opozicija uradno proti Žužulu

Reka, 08. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tri glavne opozicijske stranke v hrvaškem saboru so vložile uradno zahtevo za glasovanje o zaupnici zunanjemu ministru.

Žužulu očitajo navzkrižje interesov zaradi podjetja Imostroj, ki mu je vlada odpisala dolg, ki ga ima do države. Imostroj je v lasti podjetja, ki je posloval z Žužulovim družinskim podjetjem MTS, ki ga vodi njegova soproga Tatjana Žužul.

Zahtevo so zoper Žužula, zaradi suma navzkrižja interesov in korupcije, vložile Socialdemokratska stranka (SDP), Hrvaška kmečka stranka (HSS) in Hrvaška ljudska stranka (HNS). Voditelji opozicije upajo, da bodo v naslednjih 30 dneh, kolikor časa ima sabor, da odloči o njihovi iniciativi, videli kako delujejo institucija pravne države.

Trnova pot do zamenjave

Kljub temu bo pot do Žužulove zamenjave trnova, kajti samo glasovanje o zaupnici se lahko zaradi formalnih razlogov odlaša do začetka decembra. O zahtevi se mora v osmih dneh po njeni vložitvi izreči hrvaška vlada, ta teden oziroma najkasneje do prihodnjega ponedeljka. O tem, ali minister Žužul ostane ali ne, pa se mora sabor izreči najkasneje 30 dni po vložitvi zahteve treh opozicijskih strank, kar pomeni do 7. decembra.

Po napovedih nekaterih hrvaških medijev bo težko 'zrušiti' Žužula (Foto:  Dare Čekeliš)
Po napovedih nekaterih hrvaških medijev bo težko 'zrušiti' Žužula (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Predsednica HNS Vesna Pusić je skupaj s predsednikom SPD Ivico Račanom in predsednikom HSS Zlatkom Tomčićem ocenila, da je Žužulova vpletenost v "afero Imostroj" močno načela njegov ugled in verodostojnost in glede na to, da bi naj Žužul predstavljal Hrvaško na pogajanjih za vstop v Evropsko unijo, je prišel čas da odstopi in ne škodi Hrvaški.

Žužul toži medije

Minister Žužul in njegova žena sta danes preko svojih odvetnikov na zagrebškem občinskem sodišču vložila zasebne tožbe proti časnikoma Večernji list in Slobodna Dalmacija in proti spletnemu portalu Index.hr ter odgovornim osebam v teh medijih, ker naj bi z lažnimi trditvami o vpletenosti v korupcijsko afero blatili ministra in njegovo soprogo.

V tožbah zaenkrat ni odškodninskih zahtevkov; o tem naj bi odločali naknadno, od omenjenih medijev pa zahtevajo, da objavijo popravke člankov, v katerih trdijo, da je Žužul zagrešil kaznivo dejanje, zahtevajo pa tudi objavo opravičila zakoncema Žužul.

SORODNI ČLANKI