Tujina

Opazovalci bežijo

Kolombo, 17. 08. 2006 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V spopadih v Šrilanki je bilo ubitih okoli 100 tamilskih tigrov. Zaradi nasilja so se preselili skandinavski opazovalci.

Šrilanški vojaki na severu države
Šrilanški vojaki na severu države FOTO: Reuters

V spopadih tamilskih upornikov in šrilanške vojske na severu države je bilo čez noč ubitih približno sto tamilskih tigrov, je sporočil tiskovni predstavnik vojske Upali Rajapaksa.

Zaradi stopnjevanja nasilja med uporniki in vojsko v boju za prevlado nad ključnim vodnim virom na severu države so se skandinavski mirovniki, ki v okrožju Trincomalee na severovzhodu države nadzorujejo leta 2002 podpisano premirje, umaknili na nekonfliktno območje Habarana.

"Okrožje Trincomalee bomo še naprej nadzorovali z nove lokacije," je dejal predstavnik skandinavske opazovalne misije v Šrilanki. Opazovalci, ki so nameščeni v šestih drugih okrožjih, bodo normalno nadaljevali svoje delo.

Nasilje po prekinitvi pogovorov

Tamilski uporniki, pripadniki gibanja Osvobodilni tigri Tamilskega Eelama (LTTE), so v začetku tedna zavrnili mirovne pogovore s šrilanško vlado, tako da se na severu in vzhodu države nadaljuje nasilje, ki se je začelo, ko so tamilski tigri konec julija blokirali enega od vodnih kanalov, ki z vodo oskrbuje več kot 60.000 kmetov. Vladne sile so 31. julija proti njim sprožile obsežno ofenzivo, na katero so uporniki odgovorili z gverilskimi napadi.

Tamilski tigri so se leta 1983 v imenu 3,2 milijonov etničnih Tamilcev, ki se že desetletja spopadajo z diskriminacijo, z orožjem postavili po robu vladi v Kolombu. Državljanska vojna je doslej zahtevala okoli 65.000 življenj. Leta 2002 podpisano premirje, ki ga nadzorujejo Norvežani, v zadnjih mesecih obstaja le še na papirju, saj je v spopadih od decembra umrlo več kot 1000 ljudi, med njimi polovica civilistov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.