Tujina

Omejili požar nad Hollywoodom

Los Angeles, 09. 05. 2007 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Požar v znamenitem parku Griffith nad Los Angelesom je uničil 250 hektarjev grmičevja. Evakuirali so okrog 300 ljudi.

Požar je uničil več kot 250 hektarov grmičevja
Požar je uničil več kot 250 hektarov grmičevja FOTO: Reuters

Na hribu nad Los Angelesom, nedaleč od slavnega napisa Hollywood, je v torek izbruhnil požar, zaradi katerega so morali evakuirati največji park v mestu in eno največjih naravnih znamenitosti, park Griffith. Nahaja se med Hollywoodom in dolino San Fernando.

Park Griffith je ena od zelo znanih naravnih znamenitosti
Park Griffith je ena od zelo znanih naravnih znamenitosti FOTO: Reuters

Požar, ki ga je po navedbah tamkajšnjih oblasti najverjetneje povzročila neugasnjena cigareta, se je zaradi neobičajno visokih temperatur, nizke vlage in toplih vetrov, zelo hitro razširil na površino več kot 250 hektarjev.

Gešenje s helikopterjem
Gešenje s helikopterjem FOTO: Reuters

Center požara je bil v bližini observatorija v hribovitem parku Griffith, kjer so v 50-ih letih prejšnjega stoletja snemali film z Jamesom Deanom „Upornik brez razloga“ (Rebel Without Cause).

Zagorelo je v bližini slavnega napisa Hollywood
Zagorelo je v bližini slavnega napisa Hollywood FOTO: Reuters

Zaradi požara so morali evakuirati tudi nekaj tamkajšnjih turističnih znamenitosti, med drugim observatorij in park Griffith, živalski vrt in več igrišč za golf. Preostalega mesta po navedbah oblasti ne ogroža.

V bližini slavnega napisa je sicer gorelo že konec marca, ko sta požar podtaknila dva najstnika. Zgorelo je 60 hektarov gozda, ogrožen pa je bil tudi sam napis. 15 metrov visok simbol Hollywooda, ki so ga iz lesa zgradili leta 1932, je danes narejen iz vzdržljivega jekla.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.