Tujina

Olmert prevzel odgovornost

Jeruzalem/Kairo/Haifa, 28. 08. 2006 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Olmert je prevzel vso odgovornost za odločitev izraelske vlade za vojno s skrajnim libanonskim gibanjem Hezbolah.

Ehud Olmert
Ehud Olmert FOTO: Reuters

Izraelski premier Ehud Olmert je v današnjem govoru v mestu Haifa prevzel vso odgovornost za odločitev izraelske vlade za vojno s skrajnim libanonskim gibanjem Hezbolah. "Odločitev je bila v celoti moja," je dejal Olmert, ki pa je za preiskavo o kakovosti vodenja te vojne imenoval javno preiskovalno komisijo, namesto državne, ki bi lahko zaradi svojih ugotovitev tudi razrešila visoke vladne predstavnike.

Olmert je v svojem govoru sicer priznal neuspehe med vojno s Hezbolahom. "Res je, da ni vse potekalo, kot smo si želeli. Nismo bili pripravljeni in nismo vedno dosegli ciljev, ki smo si jih zadali. Vse ni delovalo kot bi moralo. Imeli smo težave in neuspehe," je dejal premier judovske države. Hkrati je ponovno obljubil, da bodo pripeljali domov dva izraelska vojaka, ki so ju tik pred začetkom vojne zajeli pripadniki Hezbolaha.

Znova pa se je Olmert dotaknil tudi odnosov z Iranom. Po njegovih besedah se mora Izrael pripraviti na "grožnjo", ki jo predstavlja Iran. "Moramo biti pripravljeni na iransko grožnjo in na iranskega predsednika, ki sovraži Izrael," je dejal. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je že večkrat dejal, da je treba Izrael izbrisati z obličja Zemlje. Iranski verski vodja, ajatola Ahmad Hatami pa je nedavno dejal, da bo Tel Aviv tarča iranskih raket šahab-3, če bodo ZDA in Izrael napadli Iran.

Vojaki ZN v Libanonu

Francoski vojaki v Libanonu
Francoski vojaki v Libanonu FOTO: Reuters
Olmert je povedal, da Izrael namestitvi mednarodnih sil na sirsko-libanonski meji in drugih točkah vstopa v Libanon pripisuje velik pomen, sam pa se bo o tem vprašanju še pogovarjal z Ananom, ki bo v sredo obiskal Jeruzalem.

Generalni sekretar ZN Kofi Anan je izraelskemu premieru Olmertu v telefonskem pogovoru povedal, da bodo okrepljene sile misije ZN (UNIFIL) v Libanon pričele prihajati v kakem tednu, so sporočili iz Olmertovega urada. Italija, ki bo prispevala največ 2500 vojakov, bo prve enote pričela odpošiljati v torek, Francija pa naj bi po besedah francoske obrambne ministrice Michele Alliot-Marie svojih 2.000 vojakov odposlala v 20 dneh.

Zunanji ministri EU so odločili, da bo unija v UNIFIL prispevala okoli 7000 vojakov. Največ naj bi jih prispevala Italija, sledita pa Francija z 2000 vojaki in Španija s približno 1000 vojaki. Finska je ponudila 250 vojakov, Poljska 500, Belgija pa se bo misije predvidoma udeležila s 400 vojaki. Danska, Nemčija in Grčija bodo sodelovale z vojaškimi ladjami. Kot je na zasedanju zunanjih ministrov EU dejal slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, Slovenija razmišlja o napotitvi 10 do 20 vojakov.

Kot je v sporočilu za javnost poudaril Olmert, je za Izrael najpomembnejša izpustitev izraelskih vojakov, ki ju je julija zajel Hezbolah. V skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1701 je za usodo vojakov odgovorna libanonska vlada, je poudaril izraelski premier.

Mnenja Libanoncev glede zahteve Združenih narodov, da mora dober mesec dni trajajoči vojni med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah slediti razorožitev slednjega, so povsem razdeljena. 51 odstotkov ljudi podpira razorožitev gibanja, 49 odstotkov jih temu nasprotuje, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je za francoski dnevnik L'Orient-Le Jour opravil inštitut Ipsos. Hezbolah pa je medtem zaprl 14 svojih oporišč na spornem območju Šeba.

Izrael je medtem zanikal, da z libanonskim gibanjem Hezbolah tečejo pogajanja o izmenjavi zapornikov. Judovska država je slednje sporočila, potem ko je vodja Hezbolaha Hasan Nasralah izjavil, da so stopili v stik z Izraelom z namenom začetka pogajanj o medsebojni izmenjavi zapornikov, nalogo Hezbolahovega zastopnika v pogajanjih o izmenjavi zapornikov pa naj bi opravljal predsednik libanonskega parlamenta Nabih Beri.

Bejrut bo "zvesto" uresničeval resolucijo ZN

Kofi Anan
Kofi Anan FOTO: Reuters

Generalni sekretar ZN Anan je ob začetku svoje bližnjevzhodne turneje v Libanonu dejal, da so mu libanonske oblasti zagotovile, da bodo "zvesto" uresničevale resolucijo ZN 1701 o prekinitvi ognja med Izraelom in libanonskim skrajnim gibanjem Hezbolah. Ob tem je še dejal, da vidi priložnost za dolgotrajen mir v tej državi, ki jo je uničila vojna med Izraelom in Hezbolahom.

Anan je opozoril obe sprti strani, da ne morejo izbrati le delov resolucije ZN 1701 o prekinitvi ognja med Izraelom in libanonskim skrajnim gibanjem Hezbolah, ki so jih pripravljeni izpolnjevati.

Anan se je na začetku enajstdnevne turneje, katere namen je okrepiti premirje v Libanonu, ločeno sestal z libanonskim premierom Fuadom Sanioro in predsednikom parlamenta Berijem, ki je dejanski pogajalec Hezbolaha. "Sedaj imamo priložnost za dolgotrajno premirje in dolgotrajen mir v Libanonu, delovati pa moramo vsi skupaj, kar je namen mojega tukajšnjega obiska," je dejal Anan.

"Beri mi je zagotovil, da so libanonska vlada in prebivalci odločeni zvesto uresničiti resolucijo ZN in da pričakujejo isto s strani izraelske vlade,"
je dejal Anan po srečanju z Berijem, hkrati pa posvaril, da je pred njimi še dolga pot in obljubil podporo mednarodne skupnosti.

Beri pa je dejal, da se je z Ananom pogovarjal o izraelski pomorski in zračni blokadi Libanona in o izraelskih kršitvah resolucije. Sogovornika sta se pogovarjala tudi o "nujnosti izboljšanja libanonsko-sirskih odnosov", ki bi pripomogli k stabilizaciji Libanona, je še dejal Beri.

Anan je turnejo začel v Libanonu, od koder se bo v torek odpravil v Izrael, na pogovore s tamkajšnjimi oblasti, v sredo pa naj bi odpotoval v Jordanijo na pogovore s kraljem Abdulahom II. V četrtek naj bi nato nadaljeval pot v Sirijo, med 11-dnevno turnejo pa bo po napovedih obiskal še Iran, palestinska ozemlja, Katar, Turčijo, Savdsko Arabijo in Egipt.

Izrael naj odpravi blokado, Hezbolah pa izpusti vojake

Anan je od skrajnega libanonskega gibanja Hezbolah zahteval izpustitev dveh izraelskih vojakov, Izrael pa je pozval, naj odpravi zračno in pomorsko blokado Libanona. Hkrati je poudaril, da so ZN pripravljeni pri tem odigrati svojo vlogo, če jih bodo za to zaprosili. "Ponujam naše usluge," je dejal Anan

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.