Tujina

Okuženi nezaželeni

Melbourne, 13. 04. 2007 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralski premier meni, da ljudem okuženih z virusom HIV ne bi smeli dovoliti priselitve v Avstralijo.

John Howard si okuženih z virusom HIV ne želi v Avstraliji
John Howard si okuženih z virusom HIV ne želi v Avstraliji FOTO: Reuters

Avstralski premier John Howard je izjavil, da ljudem, okuženih z virusom HIV, po njegovem mnenju ne bi smeli dovoliti priselitve v Avstralijo. Kot je dejal, avstralska vlada trenutno preučuje, ali je mogoče obstoječo zakonodajo na področju priseljevanja poostriti, tako da bi okuženim s tem smrtonosnim virusom prepovedali preselitev v Avstralijo.

Na vprašanje, ali je prav, da se lahko v Avstralijo priselijo tudi ljudje, ki so okuženi z virusom HIV, je Howard odgovoril: "Moja prva reakcija je ne." Kot je dodal, obstajajo v določenih primerih "humanitarni pomisleki", zato bi si želel glede tega vprašanja "več posvetovanj". "Mislim, da bi morali imeti pri tem na ravni države najostrejše možne pogoje in vem, da je minister za zdravstvo glede tega zaskrbljen in preučuje možnosti, kako jih zaostriti," je še povedal premier.

Howard je glede omenjene teme spregovoril ob obisku v Melbournu, prestolnici avstralske zvezne države Victorie, katere minister za zdravstvo je ta teden sporočil, da so v letu 2006 kar 70 od skupno 334 novih okužb z virusom HIV zabeležili pri priseljencih, ki so v državo prišli že okuženi.

Kot je povedal predstavnik nevladne organizacije Avstralska federacija organizacij za boj proti aidsu, Don Baxter so HIV testi že sedaj del zdravniških pregledov bodočih priseljencev, okužba s tem virusom pa je eden od možnih razlogov za zavrnitev dovoljenja za priselitev, saj naj bi okužena oseba predstavljala neupravičeno breme javnemu zdravstvenemu sistemu.

Zakonodaja v številnih državah, med drugim tudi v ZDA, vsebuje stroge omejitve glede priseljevanja in izdajanja vizumov osebam, okuženim s HIV, res pa je, da pogosto obstajajo izjeme za posebne primere.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bosko.buha@mailinator.com
13. 04. 2007 18.48
Seveda jo lahko. Vendar ta Avstralec že celo življenje plačuje zdravstveno zavarovanje v Avstraliji. Sej njemu se bo vse plačalo, beguncem in imigrantom pač ne. Cena za doživljensko zdravljenje enega pacienta je takšna da dol padeš. Le zakaj bi sprejemali še bolnike iz drugih držav, ki se bodo prisesali na njihov zdravstveni sistem.
Vegos
13. 04. 2007 18.17
Boško, Avstralec pa s počitnic v eksotičnih krajih seveda ne more prinesti kake boljezni, prav tako ne tuji turisti na dopustu v Avstraliji... ...zdaj mi pa povej česa je več? Beguncev in imigrantov ali turistov?
bosko.buha@mailinator.com
13. 04. 2007 18.14
Ima Howard kar prav. HIV pozitivni predstavljajo tveganje za ostale, še posebej če tega ne povejo svojim partnerjem. Težko je HIV pozitivnega prepričati da naj ne sexa več. Le zakaj bi sprejemali še dodatne bolnike če jim ni treba. Zdravljenje za enega HIV bolnika stane ogromno denarja, le zakaj bi to morali plačevati ostali.
Vegos
13. 04. 2007 16.21
Pometanje pod preprogo, se temu reče, gospod Howard! AIDS in HIV sta dejstvo, virusov pa zakoni nekako ne zanimajo; migranti in begunci pa tudi niso edini ki širijo HIV. Jao jao...
koroska72@mail386.com
13. 04. 2007 15.45
Potem pa se gredo kvazi zahodne demokracije (mislim Avstralijo) človekove pravice itd. Torej naj gospod Howard razmisli tudi o možnosti, da prepove izseljevanje okuženih iz Avstralije v druge dežele - da vsaj na videz ne bi kršil mednarodnih konvenkcij glede človekovih pravic.