Tujina

Oktobra umik iz Iraka?

Washington/Bagdad, 24. 04. 2007 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
20

Ameriški demokratski voditelji so se uskladili glede predloga za umik ameriških enot iz Iraka.

Bo ameriška vojska z umikom iz Iraka in Afganistana pričela s 1. oktobrom?
Bo ameriška vojska z umikom iz Iraka in Afganistana pričela s 1. oktobrom? FOTO: Reuters

Demokratski voditelji predstavniškega doma in senata so se uskladili o predlogih zakonov obeh domov glede izrednega financiranja vojn v Iraku in Afganistanu, ki vsebujeta vsak svoj predlog datuma umika ameriških bojnih enot iz Iraka. Usklajeni predlog, na katerega bo predsednik George Bush po napovedih uporabil veto, bo neobvezujoče predlagal, da se umik začne 1. oktobra, konča pa 1. aprila 2008.

V eksploziji kamiona bombe v iraškem mestu Ramadi je umrlo najmanj 25 ljudi, je sporočila policija.

Predstavniški dom kongresa in senat sta potrdila vsak svoj predlog zakona o izrednem financiranju vojn v Iraku in Afganistanu, ki vsebujeta datuma za umik ameriških bojnih enot. Predstavniški dom je zahteval obvezen umik do septembra 2008, senat pa neobvezen umik do marca 2008. Usklajeni predlog sedaj govori o neobveznem datumu umika z začetkom 1. oktobra in koncem 1. aprila 2008. Usklajeni predlog, ki naj bi bil dokončan do petka, na predsednikovi mizi pa v začetku prihodnjega tedna, bo vreden skupaj 124 milijarde dolarjev, od česar jih bo 90 milijard namenjenih za vojne, ostanek pa za različne druge domače zadeve.

Republikanski kongresniki in senatorji se niso vmešavali v usklajevanja obeh zakonskih predlogov, saj Bush že več tednov govori o vetu, poleg tega pa se jih večina noče izpostavljati zaradi nepriljubljene vojne. Poleg tega pa ankete kažejo, da se je ameriška javnost že dokončno obrnila proti iraški vojni in večinoma podpira umik iz Iraka. Ker se položaj v Iraku vsak dan poslabšuje, čas dela za demokrate, ki pa morajo prepričati svojo bazo, da kaj več ne morejo storiti, ker je predsednik še vedno vrhovni poveljnik in odloča o vprašanjih vojne.

Bush je v ponedeljek skušal ameriško javnost prepričati, da odločitve sprejemajo generali ne pa demokratsko izvoljeno politično vodstvo ZDA. V Ovalni pisarni je pokazal na prisotnega poveljnika vojaških enot v Iraku, generala Davida Petraeusa, ko je napovedal veto, in dejal, da je proti temu, da "politiki v Washingtonu govorijo ljudem v uniformi, kako naj opravljajo svoje delo".


Položaj v Iraku se vsak dan poslabšuje
Položaj v Iraku se vsak dan poslabšuje FOTO: Reuters

Potem ko naj bi prihodnji teden vložil veto, naj bi sledili predsednikovi nastopi, v katerih bo obtoževal demokrate, da so izdali vojake na terenu, demokrati pa mu bodo vračali z isto mero in zatrjevali, da so mu oni zakon pripravili, vendar ga je z vetom zavrnil in je tako vojake dejansko prikrajšal on. Po uvodnih napadih pa bosta morali obe strani najti kompromis, saj si nihče ne upa prevzeti odgovornosti za predčasen umik iz Iraka, pri čemer sicer "predčasen" za republikance in demokrate pomeni nekaj povsem drugega.

Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid iz Nevade pa je imel v ponedeljek oster govor, v katerem je Bushevo administracijo obtožil nesposobnosti. Obljubil je, da si kongres ne bo več zatiskal oči pred tem in menil, da Bush živi v zanikanju realnosti. Podpredsednika Dicka Cheneyja je označil za "napadalnega psa brez verodostojnosti", Busha pa primerjal z demokratskim predsednikom Lyndonom Johnsonom, ki je poglabljal vojno v Vietnamu. Tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino mu je odgovorila, da je Reid tisti, ki zanemarja realnost, ter da demokrati v resnici predlagajo datum predaje in obsojajo na smrt na milijone Iračanov.

Napad na vojaško bazo

V ponedeljek se je na severu Bagdada zgodil nov samomorilski napad. Avtomobil bomba je eksplodiral v vojaški bazi, pri čemer je umrlo devet ameriških vojakov. V Iraku je meseca aprila v različnih napadih umrlo že 85 vojakov ameriške vojske.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badabum
25. 04. 2007 11.17
bosko.buha-Glede proračunskega primankljaja-če vsaj mal poznaš ameriško gosp. potem tudi veš da je bil njihov pror. prim. ogromen že pred Irakom.A resno misliš da bi šli v Irak če se jim nebi splačalo?Katera podjetja "obnavljajo" irak?(tukaj so v igri miljardni posli).Tako da bosko.buha pred naslednjim komentarjem premisli preden napišeš , ker se tebi še NAJMANJ sanja kaj pomeni erkonomija, in ne pametuj o stvareh o katerih prebereš v časopisu ,vidiš ogromno številko in praviš da bodo še njihovi vnuki odplačevali.Očitno sploh neveš kaj pomeni proračunski primankljaj....In očitno se strinjaš s vegosom da američani niso šli v Irak po nafto temveč "osvobodit" Iraško ljudstvo in da so na ozgubi.Še nekaj če slučajno,vendar predvidevam da ne veš kakšen je ameriški državni proračun?
bosko.buha@mailinator.com
24. 04. 2007 23.37
Vegos ima kar prav. Action in rijo, pojma nimata o stanju ameriškega gospodarstva in še manj o zaslužkih z nafto. Tolk milijard (dolarjev) kot so američani zmetali za vojno ne pokrije ves dobiček iz Iraške nafte. Tak proračunski primankljaj imajo, da bodo še vnuki plačevali. Seveda pa vama zdrava kmečka logika govori, da z iraško nafto američani na veliko služijo. To je kmečka logika vseh, ki nimajo pojma o ekonomiji, dejanske številke seveda kažejo drugače.
badabum
24. 04. 2007 23.09
pa še nekaj vegos: preden druge obtožiš da nimajo treh čistih ali pa da nepoznajo ekonomije premisli preden napišeš.Ker si pokazal svojo neizmerno iroganco in predvsem neumnost.Naj delajo red v mestih?.Mislm ti še zmer misliš da so šli američani iskat nevem kakšno orožje in osvobodit Irak?.Predvidevam da tudi vrjameš v dedka mraza in božička...Tako kot vrjameš da iraška vlada ne dela po ameriških navodilih in da američani ne črpajo iraške nafte?Ja lepo je živet v pravljicah ni kej.Ti kr zavidam...
badabum
24. 04. 2007 22.58
Vegos ti pa sploh neveš kakšne bedarije trosiš.Nafte nimajo,ni marionetne vlade????Dej prosm te nasledjič ko boš kaj napisal prvo premisli.Kdo pa ima v lasti Iraško nafto?Iraška vlada ne dela kar Amerika reče???.A ti dejansko mislš da je njim strošek postavt vojaka na vsak metr naftovoda glede na to kolko nafte dobijo vsak dan? NAFTA NI TAKO MOČNA????ti pa si res pojava.Očitno ti živiš v svetu v katerem se vse poganja na svetlobne celice in bio predelane p..... Posluši mal druge npr. rio27 s katerim se popolnoma strinjam
Vegos
24. 04. 2007 20.18
Hehe, Moro, ne, prišli so, da bi uničili neobstoječe orožje, teroristi so šele potem v drugem planu bili ko se jim je prvi sfižil...
Vegos
24. 04. 2007 18.14
Eh, rijo, tule bova izgleda ostala na različnih bregovih. Naj bo tako, jaz sem svoje povedal ;)
Rijad Proši?
24. 04. 2007 18.11
Vegos- seveda, Pentagon opozarja de je gospodarstvo švoh, sej niso bebci, da bodo ukradli nafto potem pa na ves glas vpil "juhu ful mamo nafte",kar pa se tiče moči nafte, podatek, da je 65 odstotkov svetovnega gospodarstva vezano na nafto, mislim, da vse pove.
Vegos
24. 04. 2007 18.04
Hotshot, zanimivo da se pred prihodom Američanov niso klali...anede...
hot-shot69
24. 04. 2007 18.02
Če Američani od Iraka nočejo samo nafto najse omaknejo, se bojo tko med sabo poklal v roku 2h let...
Vegos
24. 04. 2007 17.45
FInancirajo iz nafte, lepo prosim? Zakaj pa potem sam Pentagon opozarja na dejstvo, da je državno gospodarstvo tako švoh, da še ene vojne ne bi zdržalo? Če bi poznal količkaj ekonomije, bi ti bilo jasno, da je nafta stvar, ki se splača šele čez 10, 15 let, na kratki rok pa predzstavlja zapravljanje in izgubo. Pa dajte no, tako močna pa nafta SPET ni...
Rijad Proši?
24. 04. 2007 17.41
Vegos- za Američane je avantura v Iraku zastonj, ker se financirajo iz nafte, ne vem kaj tukaj ljudem ni jasnega.
Vegos
24. 04. 2007 17.32
Bush: "Irak smo napadli, ker mi je Bog povedal, da to hoče" Psihiatrovo poročilo: "Irak smo napadli, ker George Bush sliši glasove v svoji glavi."
malipandit@email.si
24. 04. 2007 17.30
Saj je ze sam obstoj dveh strank demokratov in republikancev spretna igra za naivneze, da bi bilslili, da se v tej smeri kaj dogaja. V resnici vse vodi samo ena stranka Illuminati.
Vegos
24. 04. 2007 17.14
Ja, rijo, res jih je zaščitila. Ampak, a veš...to ni zastonj. Vojaki stojijo na vsak meter naftovodov, namesto da bi delali red v mestih, kjer se folk pobija. To stane, to veliko stane...v bistvu tako veliko, da se že skoraj ne splača.
Rijad Proši?
24. 04. 2007 17.10
Vegos- Ameriška vojska je popolnoma zaščitila naftne vrelce in seveda nadzoruje varnost koridorjev za izvoz le te.Vztrajanje demokratov na datumu odhoda ameriške vojske je pa samo spretna igra za naivneže, da bi mislili, da se v tej smeri nekaj premika.
Vegos
24. 04. 2007 16.56
Action, ti pa nimaš treh čistih. Američanom je bilo do tega, da v Iraku vzpostavijo marionetno vlado ki bo kimala tistim v Washingtonu in državo vrtela tako kot bi Amerika hotela. So to dosegli? NE; NISO! Nafte pa NIMAJO, zakaj? Zato ker če je država v državljanski vojni, potem vsekakor ne bo prozivajala nafte ker ljudje namesto da bi delali, streljajo en po drugem.
badabum
24. 04. 2007 16.51
avava američani so luzerji?Ti sploh neveš kaj govoriš.A so dobili to po kar so šli v Irak(nafto)?, a jim je uspelo šiite in sunite pahniti v medsebojno pobijanje,kateremu ni videti konca?,katerih je več umrlo: ameriških vojakov-teroristov ali celo iraških vojakov?.Njih ni zanimala demokracija v Iraku temveč edino kar njih zanima in to je NAFTA!In to jim je tudi uspelo.Nafta je v njihovih rokah in konec.To k je pa umrlo preko 3000 ameriških vojakov je pa za njih majhna cena ,ki jo morajo plačati(sredstva opravičujejo cilj)... Zdej bodo pa pustil da se uni debili pobijejo med sabo,kar se tudi bodo, in Irak bo še v večjem dreku kukr je(čeprov je to že mal težko).Tako da avava tvoji muslimanski bratje v Iraku so zgubil in kar je še večji uspeh američanov je da se zdej Iračani medsebojno pobijajo.Dejansko bodo prepolovil populacijo v Iraku če bodo nadaljevali v takem ritmu... Naslednji je Iran:)
malipandit@email.si
24. 04. 2007 10.45
svinji je tudi drek ok.
aligatorcek
24. 04. 2007 10.10
Amerika je OK!
avava
24. 04. 2007 08.41
sedaj ko so američano oborožili šiite se bodo umaknili in prepustili kar seveda zagovarjam saj me zanima kje je orožje za množično... niso ga nikoli našli niti dokazali da je bil tako da so američani zavedli ves glupi naivni svet pri čemer ne smemo pozabiti koliko je iračanov ubitih brez razloga koliko jih je zaprtih brez obtožnice ( pot v quantanamo) tako da so američani defenetivno luzerji in to v vseh pogledih oni naj imajo svojo demokracijo v svoji državi .....