Tujina

Oktobra sojenje Huseinu

Bagdad, 04. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sojenje strmoglavljenemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu se bo začelo 19. oktobra.

Nekdanji iraški predsednik se bo oktobra začel zagovarjati pred sodiščem
Nekdanji iraški predsednik se bo oktobra začel zagovarjati pred sodiščem FOTO: Reuters

Iraška vlada premiera Ibrahima al Džafarija je potrdila ugibanja, da bi se sojenje nekdanjemu iraškemu diktatorju Sadamu Huseinu lahko začelo takoj po referendumu o novi iraški ustavi 15. oktobra. Najprej mu bodo sodili za pokol v kraju Dudžail severovzhodno od Bagdada, kjer je bil Sadam Husein leta 1982 tarča poskusa atentata. Maščeval se je s pokolom 143 prebivalcev tega kraja. Če bo spoznan za krivega, mu že za ta zločin grozi smrtna kazen.

Huseinu bodo sodili še za mnoge druge zločine, med njimi za uporabo bojnih strupov nad prebivalci kurdske vasi Halabdža in za krvavo zadušitev šiitske vstaje na jugu Iraka leta 1991.

Poleg Sadama Huseina bo na zatožno klop sedlo še sedem pripadnikov njegovega režima, ki naj bi bili prav tako odgovorni za ta zločin. Med njimi sta tudi Huseinov polbrat in nekdanji podpredsednik Taha Jasin Ramadan ter vodja tajne službe Barazan Ibrahim.

Družina Sadama Huseina se medtem že pospešeno pripravlja na začetek sodnega procesa. Potem ko so prejšnji mesec razpustili njegovo ekipo skoraj 1500 odvetnikov, so obrambo strmoglavljenega iraškega predsednika reorganizirali, napovedujejo pa tudi obširno medijsko kampanjo.

SORODNI ČLANKI