Tujina

Okrepitev Cie v Afganistanu

Washington, 20. 09. 2009 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Afganistanu naj bi po številu zaposlenih nastalo največje oporišče Cie v zgodovini ameriške obveščevalne službe. Prisotnih naj bi bilo okoli 700 agentov.

Okrepitev Cie v Afganistanu
Okrepitev Cie v Afganistanu FOTO: Reuters

Ameriška obveščevalna služba (CIA) bo po poročanju ameriškega časnika Los Angeles Times okrepila svojo prisotnost v Afganistanu. Kot poroča časnik, ki se sklicuje na vladne vire, naj bi v Afganistanu nastalo po številu zaposlenih največje oporišče Cie v zgodovini ameriške obveščevalne službe.

Koliko natančno naj bi bilo agentov Cie v Afganistanu, javno ni znano. Po navedbah neimenovanega predstavnika ameriške administracije naj bi jih bilo dejavnih okoli 700, med njimi pa naj bi bili agenti, analitiki in polvojaško osebje.

Načrti za okrepitev prisotnosti Cie v Afganistanu sledijo zahtevam ameriškega generala Stanleyja McChrystala na račun Cie, naj izboljša svoje informacije o talibanih, na podlagi katerih bi lahko preprečili število napadov talibanov v Afganistanu.

Cia je sicer nedavno posvarila, da so uporni talibani v Afganistanu okrepili svoj vpliv in pridobili na moči. Po nekaterih ocenah naj bi bili talibani v Afganistanu na višku svoje moči po letu 2001, ko so jih strmoglavili z oblasti.

Poleg Cie naj bi svoje število zaposlenih okrepile tudi druge obveščevalne službe, kot sta ameriška varnostna služba (Nsa), ki prisluškuje telefonskim pogovorom in nadzoruje elektronsko pošto, ter ameriška vojaška obveščevalna služba (Dia).

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

contra-potentes
20. 09. 2009 12.30
Po veljavni protiteroristični doktrini ZDA in nesposobni marionetni Karzajevi vladi kaj drugega tudi ni bilo pričakovat... kar ni šlo po vsaj na videz demokratični poti, bodo uveljavili z stopnjevanjem pritiskov in agresije.