Tujina

Okoli Iraka že cela armada

Washington/Bagdad, 11. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je ukazal dodatnim enotam ameriške vojske, naj se odpravijo na področje Perzijskega zaliva. ZDA bodo imele na območju v kratkem razporejenih prek 100 tisoč vojakov. V Iraku pa inšpektorji OZN nadaljujejo z delom.

Samo ameriških vojakov je že prek 100 tisoč
Samo ameriških vojakov je že prek 100 tisoč FOTO: Reuters

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je v petek v Washingtonu podpisal ukaz za odhod še 35.000 ameriških vojakov na območje Perzijskega zaliva, med katerimi je tudi kakih 14.000 marincev. Kot poročajo tamkajšnji mediji, gre za doslej največjo mobilizacijo od začetka uradnega premeščanja zavezniških enot na območje Perzijskega zaliva pred nekaj tedni.

Vojaki naj bi odpotovali v naslednjih dneh, s tem pa se bo število zavezniških vojakov v regiji povečalo na več kot 100.000. Enote naj bi bile nameščene predvsem v ameriških oporiščih v Kuvajtu in na vojaških ladjah.

Proti zalivu odhaja britansko ladjevje

Proti Iraku se odpravljajo tudi Britanci
Proti Iraku se odpravljajo tudi Britanci FOTO: Reuters

Iz matičnega pristanišča Portsmouth na jugu Velike Britanije pa je proti Zalivu odplula britanska letalonosilka Ark Royal, ki ji bo v prihodnjih dneh sledilo še približno 15 ladij, s katerimi bo Velika Britanija okrepila svojo vojaško prisotnost na območju Zaliva. To bo po besedah generalštaba britanske vojske ena najobsežnejših namestitev britanske mornarice v zadnjih 20 letih.

Letalonosilka Ark Royal bo na svoji poti najprej naredila ovinek do Škotske, kjer bo naložila strelivo, preden se bo pridružila ostalim britanskim bojnim ladjam v Sredozemlju. Ta eskadra bo nato krenila proti Zalivu, kamor bo prispela čez približno tri tedne. Ark Royal bo proti Zalivu krenila s približno 800 možmi na krovu, vendar se bo njihovo število povečalo na približno 1100, ko se jim bodo v Sredozemlju pridružili še bojni helikopterji s posadkami.

Predsedujoči varnostnemu svetu Francoz de La Sabliere pa je po vmesnem poročilu inšpektorjev za nadzor nad iraškim orožjem za množično uničevanje, izrazil polno podporo članic nadaljevanju inšpekcij. Bagdad se še ni uradno odzval na poročilo Blixa in El Baradeja, EU, Nemčija in Francija pa so znova izrazile nasprotovanje vojni v Iraku. Že v petek pa je Avstralija sporočila, da bo sodelovala v napadu na Irak.

Iračanom začeli pošiljati propagandno elektronsko pošto

Iz ameriškega obrambnega ministrstva so sporočili, da so iraškim generalom prvič poslali elektronska sporočila, v katerih jih pozivajo k neposlušnosti in neizvrševanju ukazov iraškega predsednika Sadama Huseina, ki se nanašajo na uporabo kemičnega ali biološkega orožja proti ameriškim ali zavezniškim silam,.

Inšpektorji po Iraku še vedno iščejo prepovedane aktivnosti
Inšpektorji po Iraku še vedno iščejo prepovedane aktivnosti FOTO: Reuters

Pošiljanje elektronskih sporočil je le del širše kampanje Pentagona in nekaterih ameriških agencij, katere namen je oslabitev podpore iraškemu predsedniku in odvračanje od uporabe kemičnega in biološkega orožja.

Pentagon v propagandne namene uporablja tudi radijska sporočila, ki jih oddajajo z letala vrste FC-130, ki občasno preletava Irak. Med oddajanjem radijskih sporočil z letala spuščajo tudi letake, na katerih Američani opozarjajo pripadnike iraške protizračne obrambe, naj ne streljajo na ameriška in britanska letala, ki nadzirajo območje prepovedi preletov na severu in jugu Iraka.

Inšpekcije se nadaljujejo

Turško vodstvo je v zadnjih dneh izredno aktivno
Turško vodstvo je v zadnjih dneh izredno aktivno FOTO: Reuters

Inšpektorji Združenih narodov, katerih naloga je ugotoviti, ali Irak poseduje ali razvija kemično, biološko ali jedrsko orožje ter rakete dolgega dosega, nadaljujejo delo. Začeli so sedmi teden pregledov v Iraku, gre pa za 43. dan pregledov, od kar so se 25. novembra lani po štirih letih prekinitve inšpektorji vrnili v Irak. Kot je sporočilo iraško ministrstvo za informiranje, so se na preglede odpravile štiri skupine inšpektorjev. Skupina biologov je tako ponovno obiskala dva skladišča v Bagdadu, in sicer Al-Dabah in Al-Adil. Strokovnjaki za kemijo so krenili v smeri severno od iraške prestolnice, vendar kraj njihovih pregledov ni znan. Strokovnjaki za jedrska vprašanja so se odpravili v Falujo zahodno od Bagdada, ki so jo že večkrat obiskali, medtem ko so strokovnjaki za balistično orožje odšli v vojaški kompleks Ibn Sina, kjer so se mudili že decembra lani.

Turška delegacija pod vodstvom premiera Abdulaha Güla pa je odpotovala v Savdsko Arabijo. Namen misije je po besedah turškega premiera "izogniti se vojni v Iraku". V Rijadu bo turško delegacijo sprejel savdski kralj Fahd, srečal pa se bo tudi s prestolonaslednikom Abdulahom in zunanjim ministrom, princem Saudom Al Fajsalom. Turška delegacija bo nato v nedeljo odpotovala še v Iran.

SORODNI ČLANKI