Tujina

Ogenj požira domove

Los Angeles, 10. 07. 2007 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški zahod je zajel val požarov, ki so zajeli na tisoče hektarjev površin in terjali nekaj življenj.

Ameriški gasilci med drugim opravljajo nadure z gašenjem požarov in reševanjem ljudi v Kaliforniji, Utahu, Južni Dakoti, Washingtonu, Nevadi, Oregonu, Montani in Koloradu. Argentinski Buenos Aires je medtem prvič po letu 1918 prekril sneg.

Požari v Utahu divjajo vse od junija
Požari v Utahu divjajo vse od junija FOTO: Reuters
V Argentini in Čilu se soočajo z nenavadno nizkimi temperaturami, ki so doslej zahtevale že tudi tri življenja. Temperatura v Andih na jugu Argentine je padla celo na minus 22 stopinj Celzija, medtem ko je Buenos Aires prvič po 89 letih pokril sneg. O mrazu in snegu poročajo tudi iz Bolivije in Peruja.

Požar v Južni Dakoti na južni strani Črnih planin je izbruhnil v soboto zaradi udara strele in je do ponedeljka zajel že 3000 hektarjev ter uničil 30 hiš. V požaru je umrl nek moški, ki se je vrnil v gorečo hišo, da reši nekaj lastnine.

Konec tedna je požar posredno z dimom zakrivil tudi smrt dveh motoristov v Utahu, ki sta doživela nesrečo na cesti. Požari v Utahu divjajo vse od junija, tako da so gore nad olimpijskim mestom Salt Lake City ves čas obdane z dimom in meglico. Največji požar v zgodovini Utaha pa divja sredi države, kjer je uničil že 120.000 hektarjev površin.

Nič bolje ni v Kaliforniji, kjer požari rastejo kot gobe po dežju. Severovzhodno od Sacramenta v naravnem parku Plumas je pogorelo 7000 hektarjev, v parku Los Padres na jugu države je uničenih 3000 hektarjev, v nacionalnem parku Inyo na vzhodu Sierra Nevade je pogorelo 15.000 hektarjev.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brojhec@gmail.com
11. 07. 2007 10.09
Ta portal definitvno nima lektorjev. Poleg tega pisci besedil velikokrat dajejo tak občutek, kot da so totalno nepismeni in sploh nimajo svojih možganov.
Ramzess
10. 07. 2007 12.49
Magicmaxter, kar je res je res. Pogosto opažamo, kajne, da imajo nekateri pisci člankov na tem portalu velike težave z osnovnim logičnim razmišljanjem in dojemanjem. Ugotavljamo pa tudi, da je velika verjetnost, da ta portal nima lektorjev. "Argentinski Buenos Aires je medtem prvič po letu 1918 prekril sneg." "Buenos Aires prvič po 89 letih pokril sneg. O mrazu in snegu poročajo tudi iz Bolivije in Peruja." Hm, zanimivo bi bilo videti izraze na obrazu in v vedenju teh ljudi. Upam da ni kdo zganjal kakšne vraževerske neumnosti. "Ta požar naj bi po napovedih gasilcev obvladali tja do četrtka." "Ta zadnji požar je skoraj že povsem pod nadzorom." Samopotrjevanje, ki ne vodi nikamor. Ah ti američani, kako neradi priznajo lastno neučinkovitost. Prav nobenega jamstva ni, da bodo nek požar res obvladali do četrtka, pa tile res mislijo, da lahko kontrolirajo tudi naravo. Povsem jasno je, potem ko jim gori četrt celine, da nimajo prav ničesar pod nadzorom. Naš pregovor pravi: ne hvali dneva pred nočjo. Ti američani, vedno huje jih tepe narava, pa še zmeraj ne dojamejo zakaj. MINIL JE ČAS ZAVLAČEVANJA, POLOVIČNIH MERIL, POMIRJUJOČIH IN ZAVAJAJOČIH UKREPOV IN ODLAŠANJA. ZAČENJA SE ČAS POSLEDIC. Winston Churchill, 1936
Mentalist
10. 07. 2007 11.14
Američani majo gasilce po imenu Gasilci? Nisem vedel...Aja pa še nekaj me zanima, kdo je ubil moškega, ki je šel v gorečo hišo po nekaj lastnine? Če ga nihče ni ubil je pač umrl. In še nekaj...nisem vedel da požari rastejo...ok da se širijo ja, samo rastejo?