Tujina

'Ogaben, lojalen in slep'

Bagdad, 19. 05. 2007 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
5

Nekdanji ameriški predsednik Carter je okrcal Blaira zaradi 'slepe' podpore Bushevi vojni v Iraku.

Tony Blair slepo podpira Busha, meni Carter
Tony Blair slepo podpira Busha, meni Carter FOTO: Reuters

Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter je v danes objavljenem pogovoru za radio BBC okrcal odhajajočega britanskega premiera Tonyja Blaira zaradi njegove "slepe" podpore Bushevi vojni v Iraku. "Menim, da je bila neomahljiva podpora Velike Britanije nepremišljeni iraški politiki ameriškega predsednika Georga Busha velika tragedija za ves svet," je dejal Carter.

Na vprašanje, s katerimi besedami bi opisal Blairov odnos do predsednika Busha, je Carter odgovoril: "Ogaben. Lojalen, slep, očitno hlapčevski."

Jimmy Carter vseskozi nasprotuje vojni v Iraku in je pred tem že večkrat izrazil obžalovanje, da Blair ni pametneje izkoristil svojega vpliva
Jimmy Carter vseskozi nasprotuje vojni v Iraku in je pred tem že večkrat izrazil obžalovanje, da Blair ni pametneje izkoristil svojega vpliva FOTO: Reuters
Mislim, da je kombinacija podpore tej tragediji v Iraku s strani Busha in Blaira v veliki meri onemogočila opozicijo in tako podaljšala vojno ter trpljenje, ki izvira iz nje Jimmy Carter

Blair je zaradi stalne podpore politiki Busha od terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001 utrpel veliko politično škodo. Neomajna podpora vojni v Iraku, kljub nasprotovanju večine javnosti, je razdelila njegovo vladajočo Laburistično stranko. Odsotnost orožij za množično uničenje, ki so bili glavni razlog za invazijo na Irak leta 2003, in manipulacija z obveščevalnimi podatki, pa sta spodkopali zaupanje ljudi v vlado.

Carter, ameriški predsednik med letoma 1977 in 1981 je menil, da bi lahko Blair z distanciranjem od vojne v času neposredno pred invazijo marca 2003 v določeni meri vplival na ameriško politično in javno mnenje. "Ne morem trditi, da bi preprečil invazijo, bi pa v veliki meri ublažil probleme, ki se pojavljajo danes," je dejal Carter.

Zadnji obisk Bagdada

Podpora Bushevi vojni v Iraku je zaznamovala Blairovo desetletje na čelu britanske vlade. Med zadnjim obiskom v Iraku išče način za ustavitev nasilja
Podpora Bushevi vojni v Iraku je zaznamovala Blairovo desetletje na čelu britanske vlade. Med zadnjim obiskom v Iraku išče način za ustavitev nasilja FOTO: Reuters

Britanski premier Blair je nenapovedano prispel v Bagdad, kjer se je srečal s svojim iraškim kolegom Nurijem al Malikijem. Srečal se bo še s predsednikom Džalalom Talabanijem. Iskali bodo izhod iz vse hujšega nasilja v državi.

V aprilu je v Iraku umrlo največ britanskih vojakov od začetka invazije pred štirimi leti.

Štiri leta po začetku invazije na Irak namreč državo pretresa medetnično nasilje, številne žrtve so tako med civilisti kot med vojaki, oblasti pa priznavajo, da je stabilizacija Iraka 'misija nemogoče'.

Blair, ki bo 27. junija po desetih letih na čelu britanske vlade predčasno končal svoj tretji mandat, je kljub nasprotovanju volivcev vseskozi odločno podpiral odločitev ameriškega predsednika Georgea Busha za napad na Irak. To je bila po mnenju skoraj dveh tretjin Britancev njegova največja politična napaka, bila pa naj bi tudi povod za odločitev, da vodenje vlade prepusti nasledniku. Blair svojo podporo vojni v Iraku še vedno zagovarja. "Sprejeli smo odločitev, ki se nam je zdela zelo težka. Takrat sem verjel in tudi danes verjamem, da je bila to prava odločitev,“ je dejal med obiskom Združenih držav ta teden.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neobremenjen_
21. 05. 2007 12.46
@svar: Le zakaj je pustil? Zao ker je bila tedaj Iran najnaprednejša islamistična država. Celo preveč napredna in preveč nevarna za zahod.
svar
19. 05. 2007 17.02
Ta bebec pa res ima pravico drugim solit pamet... Ko je bil on predsednik je lepo pustil, da so v Iranu spodnesli Šaha in Iran spremenili v neko nazadnjaško islamistično državo.
Romuel
19. 05. 2007 14.13
pa sej je prav povedal, vsi vemo, da je napad na irak že od vsega začetka razkazovanje moči in preiskušanje novih orožij, ki jih je pač nekje treba preiskusiti, povrh vsega dobiš še pa nafto, blair pa to samo slepo podpira in nima pojma kaj povzroča, saj veste da nasilje rodi novo nasilje, dokler bo bush na oblasti bo pač vse reševal z nasiljem......so f** amerika!!!!!!!!!!
theykilledKenny
19. 05. 2007 14.01
Carter je pozabil dodati besedo: Defekten.
iztok@si-con.com
19. 05. 2007 13.59
"medeticno nasilje"? Zakaj ne uporabljate pravega izraza za to? Gre za versko nasilje. Za konflikte v Iraku je trenutno odgovorna predvsem religija!