Tujina

Odstranili pečate v Isfahanu

Teheran/Dunaj/Austin, 10. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Iran je odstranil vse pečate na iranski centrali za predelavo urana v Isfahanu. Z odstranitvijo je tovarna začela polno delovati.

Iran je pod budnim očesom inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) odstranil vse pečate z objekta iranske centrale v Isfahanu, kjer se nahajajo naprave za bogatenje urana, so sporočile jedrska agencija IAEA in iranske oblasti. Z odstranitvijo pečatov bo centrala začela polno delovati.

Odstranitev pečatov je odobrila tudi Mednarodna jedrska agencija IAEA, je sporočil neimenovani predstavnik iranskih oblasti.

Delavci v centrali Isfahan (Foto: Reuters)
Delavci v centrali Isfahan (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Mednarodna skupnost pa ostaja zelo nezaupljiva glede obljub uradnega Teherana, ki zatrjuje da bodo tehnologijo uporabljali izključno v miroljubne namene. Zato so v objekt namestili tudi varnostne kamere s katerimi bodo nadzorovali morebitne namere Irana, da izdela jedrsko orožje.

Zdužene države Amerike so prelom pečatov v Isfahanu že obsodile. "Današnja prelomitev pečatov je še eden od znakov, da Iran ne spoštuje mednarodnih pomislekov," je dejal predstavnik ameriške misije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju Matt Boland.

ZDA in EU iranske oblasti pozivajo, naj se vrnejo za pogajalsko mizo. Iran je namreč zavrnil kompromisni predlog evropskih pogajalcev, ki so Teheranu v zameno za opustitev jedrskega programa ponujali razne politične in ekonomske ugodnosti. Predsednik Ahmadinedžad, ki trdi, da je bogatitev urana legitimna pravica Irana, poudarja, da je pripravljen na nova pogajanja in naj bi kmalu predstavil nove predloge.

Oblikovali osnutek novega predloga EU

Mednarodna agenicja za jedrsko energijo IAEA (Foto: Reuters)
Mednarodna agenicja za jedrsko energijo IAEA (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Evropska unija je svetu guvernerjev IAEA predložila osnutek resolucije, v katerem poziva Iran, naj "takoj popolnoma preneha z vsemi jedrskimi aktivnostmi in njimi povezanimi dejavnostmi, vključno s proizvodnjo surovin," je povedal neki evropski diplomat. Diplomati pa se niso odločili uradni Teheran prijaviti Varnostnemu svetu Združenih narodov. Svet guvernerjev IAEA se bo tako sestal v četrtek, da bi razpravljal o odzivu na ponedeljkovo obnovitev predelave urana v iranskem Isfahanu.

Agencija sicer razmišlja tudi o možnosti, da bi Iran prijavila Varnostnemu svetu Združenih narodov, ki bi lahko zoper Iran uvedel sankcije. Nekateri diplomatski viri pa so povedali, da si nekatere članice, med njimi Rusija in Kitajska, želijo, da bi Teheran "prostovoljno" prekinil jedrske aktivnosti. Moskva je sicer že v torek "svetovala" Teheranu, naj takoj ustavi bogatenje urana.

Velika Britanija, Francija in Nemčija, ki se v imenu EU pogajajo z Iranom, so izredno zasedanje sveta guvernerjev IAEA zahtevale minuli teden, da bi preprečile uresničitev napovedi Teherana z obnovitvijo jedrskih aktivnosti v Isfahanu.

Trojica držav EU je v petek predložila iranskim oblastem sveženj predlogov, ki je obsegal jedrsko, gospodarsko in politično sodelovanje v zameno za opustitev jedrskega programa, vendar ga je Iran zavrnil. Teheran vztraja, da ima pravico do jedrskega programa v miroljubne namene in da nima namena izdelati jedrskega orožja.

Teheran zavrnil Rumsfeldove očitke

Donald Rusmfeld
Donald Rusmfeld FOTO: Reuters

Iran je danes zavrnil torkove očitke ameriškega obrambnega sekretarja Donalda Rumsfelda o pošiljanju iranskega orožja v Irak. "S takimi trditvami skuša Rumsfeld prikriti zmotno ravnanje ZDA v Iraku," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Hamid Reza Asefi.

Kot je dodal Asefi, je ameriško vodstvo pod pritiskom mednarodnega,regionalnega in iraškega javnega mnenja, zato si izmišlja "fiktivne sovražnike", da bi upravičilo svoje neuspehe.

Rumsfeld je v torek dejal, da so v Iraku našli orožje, ki "nedvomno prihaja iz Irana", ob tem pa dodal, da Teheran s tem, ko dovoljuje, da orožje prihaja čez mejo, "ne pomaga". Rumsfeld sicer ni pojasnil, ali orožje prihaja s strani iranske vlade ali od koga drugega.

SORODNI ČLANKI