Tujina

Odstopil ameriški sekretar za vojsko

Washington, 26. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški sekretar za vojsko Thomas White je odstopil s položaja. Za to naj bi se odločil predvsem zaradi pritiska ameriškega obrambnega sekretarja Donalda Rumsfelda, s katerim naj bi bila že nekaj časa v sporu.

Pentagon ne daje uradnih izjav o vzroku Whiteovega odstopa, tako White kot Rumsfeld, ki je danes odpotoval na turnejo po državah Perzijskega zaliva, pa sta za zdaj nedosegljiva.

Kot poroča ameriška tiskovna agencija, ki se sklicuje na neimenovanega uradnika znotraj Pentagona, je Rumsfeld Whiteu predlagal odstopno izjavo, sicer bi ga odpustil sam. Rumsfeld naj bi Whiteu dejal, da si želi vojsko popeljati v novo smer. Rumsfeld se je v petek v kratkem in jedrnatem pismu Whiteu, v katerem je sprejel njegovo odstopno izjavo, zahvalil za njegovo dolgoletno sodelovanje in primerno služenje domovini. Ni pa še določil, kdaj bo Whiteov odstop postal dokončen.

White imel kar nekaj sporov z Rumsfeldom

Whiteov odhod po mnenju poznavalcev napoveduje večje spremembe v strukturi vodstva ameriške vojske. Junija se izteče mandat načelniku generalštaba ameriške vojske, generalu Ericu Shinsekiju, predsednik George Bush pa še ni določil njegovega naslednika.

White se je v bližnji preteklosti zapletel v kar nekaj sporov z Rumsfeldom, predvsem zaradi določene oborožitve ameriške vojske, za katero je White menil, da je nujna, Rumsfeld pa, da je že zastarela in da jo je treba ukiniti. Vedno je obveljala Rumsfeldova.

Ena od večjih afer, povezanih z Whiteom, je tudi njegova vpletenost v škandal ob stečaju energetskega koncerna Enron. White je bil eden vodilnih delavcev v Enronu vse od leta 1990 do leta 2001, ko je postal sekretar za vojsko.

White je bil eden vodilnih delavcev v Enronu vse od leta 1990 do leta 2001, ko je postal sekretar za vojsko
White je bil eden vodilnih delavcev v Enronu vse od leta 1990 do leta 2001, ko je postal sekretar za vojsko FOTO: Reuters

Sekretar za vojsko je sicer pristojen za vse, kar zadeva vojaško osebje, rezervno sestavo, vojaške objekte, okoljska vprašanja v vojski, razvoj oborožitvenih sistemov in finančno upravljanje vojske. Gre za civilno funkcijo znotraj ameriške administracije, ki ne vpliva na vojaško linijo vodenja in poveljevanja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA