Tujina

Odstop zaradi poljuba

Jeruzalem, 18. 08. 2006 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelski tožilec je kazensko ovadil pravosodnega ministra zaradi nadlegovanja mlade vojakinje.

Pravosodni minister Haim Ramon: Njegova naklonjenost mladim vojakinjam ga je drago stala
Pravosodni minister Haim Ramon: Njegova naklonjenost mladim vojakinjam ga je drago stala FOTO: Reuters

Izraelski pravosodni minister Haim Ramon, eden glavnih zaveznikov premiera Ehuda Olmerta, je danes ponudil odstop. Za ta korak se je odločil, potem ko je izraelski državni tožilec Menahem Mazuz v četrtek napovedal, da bo proti njemu vložil kazensko ovadbo zaradi spolnega nadlegovanja 18-letne vojakinje.

Ramon se je znašel pod valom obtožb o spolnem nadlegovanju, ker naj bi skušal 18-letno vojakinjo na silo poljubiti. Do incidenta naj bi prišlo 12. julija med sprejemom na obrambnem ministrstvu - na dan, ko je Izrael sprožil napade na jug Libanona. Kot je dejala vojakinja, jo je skušal 56-letni minister "poljubiti na agresiven način".


Ramon: Poljubček ni kriminalno dejanje

Pravosodni minister je v današnji izjavi za javnost vztrajal, da je nedolžen in da bo to dokazal tudi na sodišču. "Prepričan sem, da bom na sodišču uspel. Poljubček, dolg dve ali tri sekunde, glede na verzijo pritožnice, ne more postati kriminalno dejanje," je dejal Ramon.

Prav tako je že napovedal, da se bo odpovedal poslanski imuniteti, uradno pa bo s položaja odstopil v nedeljo. Pri tem je izrazil upanje, da mu bo državni tožilec Mazuz zagotovil hitro sojenje "zaradi osebnih razlogov, pa tudi zaradi interesa javnosti".

Mazuz je sicer že pred tem, ko je napovedal kazensko ovadbo, pojasnil, da mu ni preostalo veliko možnosti, kot da nadaljuje s preiskovalnim postopkom. "Če so obtožbe žrtve dovolj konsistentne in se zdijo kredibilne ter so podprte še z drugimi pričevanji, ni druge možnosti, kot da vložimo kazensko ovadbo in zadevo rešimo na sodišču," je zapisal Mazuz v izjavi za javnost.

Prislovična pohotnost med politiki

Izraelski premier Ehud Olmert naj bi goljufal pri nekem nepremičninskem poslu
Izraelski premier Ehud Olmert naj bi goljufal pri nekem nepremičninskem poslu FOTO: Reuters

Ramon se je zaradi tega pridružil vrsti izraelskih politikov, ki se morajo braniti zaradi svoje domnevne prevelike pohote. Med njimi je tudi izraelski predsednik Moše Kacav, ki se mora braniti pred obtožbami o spolnem nadlegovanju nekdanje uslužbenke.

Tudi premier Ehud Olmert, ki je pod vse večjim plazom kritik zaradi poteka bojev proti skrajnemu libanonskemu gibanju Hezbolah, se sooča z obtožbami, in sicer da je goljufal pri nekem nepremičninskem poslu, je v četrtek poročal izraelski časnik Haaretz.

Tožilec neomajno preganja pokvarjene politike

Javnost je ogorčena tudi nad načelnikom generalštaba izraelske vojske Danom Halucom, enim glavnih protagonistov izraelske ofenzive na jug Libanona, ker je priznal, da je nekaj ur pred začetkom spopadov prodal "delnico ali dve".

Sicer pa je tožilec Mazuz v začetku tedna zaradi sumov korupcije in zlorab vložil tudi kazensko ovadbo proti predsedniku vplivnega parlamentarnega odbora za obrambo in zunanje zadeve Cahiju Hanegebiju, enemu vodilnih članov Olmertove stranke Kadima.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.