Tujina

Odstop vodje preiskave umora

Bejrut, 23. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Libanonski preiskovalni sodnik, pristojen za vodenje preiskave umora nekdanjega libanonskega premiera Haririja, je zaprosil za razrešitev.

Po smrti Haririja se Libanon sooča s politično krizo (Foto: Reuters)
Po smrti Haririja se Libanon sooča s politično krizo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Libanonski časnik, ki je v lasti Haririjeve družine, je sicer poročal, da so preiskovalci ZN ugotovili, da so libanonske oblasti prezgodaj umaknile vozila Haririjevega konvoja s kraja eksplozije, v kateri je umrl nekdanji libanonski premier, in da so prizorišče počistile, preden so tam zbrali dovolj forenzičnih dokazov.

Zahteva libanonskega preiskovalnega sodnika Mišela Abuja Aradža naj bi za nekaj časa odložila preiskavo umora 14. februarja ubitega Rafka Haririja, ki je sprožil politično krizo v Libanonu. Abu Aradž je v pismu vrhovnemu pravosodnemu svetu zaprosil za razrešitev, kot razlog pa je navedel preobremenjenost, predvsem zato, ker predseduje kazenskemu sodišču. Pravosodni svet, ki naj bi Aradževo prošnjo preučeval v četrtek, lahko razrešitev sprejme in na položaj imenuje drugega sodnika. Lahko pa prošnjo tudi zamrzne ali jo zavrne.

Preiskava Haririjevega umora je v središču politične razprave v Libanonu. Opozicijski poslanci in protestniki so zahtevali mednarodno preiskavo, saj ne verjamejo, da bi lahko libanonske oblasti izvedle temeljito in nepristransko preiskavo.

Libanonska vlada je zavrnila pozive po mednarodni preiskavi, ker naj bi tuja preiskava posegla v libanonsko suverenost, je pa sodelovala s skupino preiskovalcev ZN. Slednja je obisk v Libanonu že končala, v tem tednu pa naj bi po pričakovanjih objavila poročilo o Haririjevem umoru. Libanonska opozicija je sirsko vlado in prosirsko vlado v Libanonu obtožila, da sta odigrali vlogo pri umoru Haririja, kar sta sicer obe zavrnili.

Bomba terjala tri žrtve

Libanonska policista na mestu, kjer je odjeknila eksplozija (Foto: Reuters)
Libanonska policista na mestu, kjer je odjeknila eksplozija (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ponoči pa je v nakupovalnem centru v obmorskem mestu Kaslik, ki leži 20 kilometrov severno od Bejruta, eksplodirala bomba. V eksploziji se je porušila streha nakupovalnega centra, reševalci pa še vedno iščejo morebitne žrtve. Po doslej znanih podatkih so umrli trije delavci iz Azije, pet oseb pa je ranjenih.

Tamkajšnja policija je sporočila, da je bilo eksplozivno telo nameščeno v nakupovalnem središču, ki je bilo v času eksplozije zaprto. Če bi bomba eksplodirala podnevi, bi bilo žrtev precej večje, saj je v času, ko je center odprt, tam ogromno ljudi.

To je bila že druga eksplozija, ki je v zadnjih petih dneh prizadela krščanski del Libanona.

SORODNI ČLANKI