Tujina

Odstop libanonskega premiera

Bejrut, 29. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Libanonski prosirski premier je napovedal svoj odstop, saj mu ni uspelo oblikovati vlade narodne enotnosti z opozicijskimi strankami.

Smrt nekdanjega premiera je poskrbela za zgodovinske spremembe v libanonu (Foto: Reuters)
Smrt nekdanjega premiera je poskrbela za zgodovinske spremembe v libanonu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Omar Karami je ta korak napovedal le nekaj tednov potem, ko je zasedel položaj premiera. Za to se je odločil, ker protisirske opozicije ni uspel prepričati, naj se pridružijo vladi narodne enotnosti, ki naj bi državo vodila do volitev. Te naj bi izvedli maja, vendar jih lahko Karamijeva odločitev prestavi v prihodnost.

Karami je razložil, da ne želi voditi vlade, v kateri ne bi bilo predstavnikov obeh strani, tako prosirske, ki je doslej imela v rokah oblast, kot opozicije.

Omar Karami noče več biti libanonski premier
Omar Karami noče več biti libanonski premier FOTO: Reuters

Karami je z mesta premiera odstopil že pred mesecem dni, pod pritiskom množičnih protestov, ki jih je sprožil atentat na njegovega predhodnika Rafika Haririja. Parlament ga je nato ponovno postavil, da bi oblikoval novo vlado. Libanonska opozicija pa na sodelovanje ni želela pristati, saj nameravajo počakati do volitev, za katere so prepričani, da jim bodo prinesle večino v parlamentu. Karamija pa obtožujejo, da poskuša s svojo najnovejšo potezo le prestaviti volitve.

Vodja obveščevalcev vzel dolg dopust

Siriji naklonjen vodja libanonskih vojaških obveščevalcev general Raymond Azar je za mesec dni odšel na dopust in se tako odzval na zahteve opozicije po odstopu glavnih poveljnikov varnostnih sil. Opozicija je namreč prepričana, da so vpleteni v Haririjevo smrt. Kmalu naj bi se za podoben korak odločil načelnik notranjih varnostnih sil general Ali al Hadž.

SORODNI ČLANKI