Tujina

Odstop Arafatove vlade

Gaza, 11. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Palestinski voditelj Jaser Arafat je doživel enega najhujših notranjepolitičnih porazov, potem ko je njegova vlada morala odstopiti, da bi se izognila glasovanju o nezaupnici na izrednem zasedanju palestinskega parlamenta v Ramali.

Arafat ne uživa podpore niti v lastnem gibanju Fatah
Arafat ne uživa podpore niti v lastnem gibanju Fatah FOTO: Reuters

Odstop kabineta je že sprejel palestinski voditelj Arafat, ki je napovedal, da bodo parlamentarne in predsedniške volitve 20. januarja prihodnje leto. Arafatova odločitev glede volitev naj bi bila posledica nesoglasja s predstavniki gibanja Fatah, ki so v parlamentu zahtevali odstavitev "skorumpiranih in nesposobnih" ministrov ter glasovanje o zaupnici vladi. Vlada, ki jo je na pritisk mednarodne skupnosti na čelu z ZDA oblikoval Arafat junija letos, je zaradi napovedi večine poslancev, da bodo glasovali za nezaupnico, odstopila.

Arafatu ni uspelo na svojo stran pritegniti niti 55 poslancev iz lastnega gibanja Fatah in jih prepričati v podporo vladi. Z odstopom ministrov je glasovanje postalo nepotrebno, Arafat pa naj bi v dveh tednih oblikoval nov kabinet, ki naj bi deloval do volitev.

Palestinci se bojijo novih množičnih aretacij

Tanki naj bi se medtem umaknili z območja
Tanki naj bi se medtem umaknili z območja FOTO: Reuters

Prebivalci so poročali o silovitem streljanju, podatkov o morebitnih žrtvah pa ni. Po palestinskih virih naj bi vojaki vkorakali v mesti Bejt Lahija in Bejt Hanun. Izraelske enote so se medtem že umaknile. Dvajset tankov in oklepnih vozil so opazili tudi na cesti med mejnim prehodom Erez in mestom Gaza, v bližini Bejt Lahije in begunskega taborišča Džabalija.

Oklepna vozila in buldožerji so uničili postojanko palestinskih varnostnih sil izven mesta Bejt Hanun. Preiskali so tudi več hiš. Prebivalci se bojijo, da bodo izraelske oborožene sile uničile hiše, in množičnih aretacij, je dejal predstavnik palestinskih varnostnih sil. Nekaj ur pred izraelskim vdorom v severni del območja Gaze so palestinski skrajneži izstrelili več strelov na cilje v Izraelu, pri čemer pa ni bilo ranjenih.

Včeraj so izraelski vojaki pri mestu Nablus na Zahodnem bregu aretirali štiri pripadnike skrajne islamske skupine Islamski džihad. Po poročilih izraelskih medijev je bil med njimi tudi petnajstletnik, ki naj bi načrtoval samomorilski napad.

SORODNI ČLANKI