Tujina

Odškodnina za okužene otroke

Tripoli, 15. 07. 2007 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družine otrok, ki naj bi jih v Libiji namerno okužili z virusom HIV, so sprejele odškodnino v višini 400 milijonov dolarjev,

Družine otrok, ki naj bi jih pet bolgarskih medicinskih sester in palestinski zdravnik v Libiji namerno okužili z virusom HIV, so sprejele odškodnino v višini 400 milijonov dolarjev, so danes potrdili v skladu Gadafi, ki je posredoval med libijsko vlado, družinami okuženih otrok in EU. Libijski vrhovni pravosodni svet bo sicer v ponedeljek obravnaval primer omenjene šesterice, za katero je libijsko vrhovno sodišče 11. julija potrdilo smrtno kazen.

Obtoženi so podpisali dokument, v katerem libijski pravosodni svet prosijo za odpuščanje in milost.
Obtoženi so podpisali dokument, v katerem libijski pravosodni svet prosijo za odpuščanje in milost. FOTO: Reuters

Salah Abdelsalem, direktor sklada Gadafi, je potrdil, da so družine kakih 400 okuženih otrok sprejele odškodnino v višini približno milijona dolarjev za posamezno žrtev. S tem dogovorom naj bi se občutno povečale možnosti, da bo vrhovni pravosodni svet v ponedeljek odpravil smrtno kazen, ki jo je šesterici prisodilo vrhovno sodišče.

Odškodnine naj bi bile izplačane v obliki odpisa dolgov

Odškodnine v skupni višini 400 milijonov dolarjev naj bi bile izplačane s pomočjo mednarodnih prispevkov, in sicer v obliki odpisa dolgov. Tako naj bi Libiji dolg odpisale Bolgarija, Slovaška, Hrvaška in Češka. Tiskovni predstavnik hrvaške vlade Ratko Maček je to že zavrnil in dejal, da so omenjene trditve povsem neutemeljene.

Predstavnik prizadetih družin Idriss Lagha je sicer medtem poudaril, da ne bo podpisan noben dogovor, dokler družine ne bodo dobile denarja. Ob tem je dejal, da se je število prizadetih v času od okužbe otrok povečalo že na skoraj 460, saj naj bi nekateri otroci okužili svoje matere.

Potem ko je libijsko vrhovno sodišče potrdilo smrtno kazen za zdravniško osebje, je libijski zunanji minister Abdul Rahman Šalkam že v sredo nakazal, da morda vendarle še obstaja možnost politične rešitve. Vrhovni pravosodni svet, ki je sedaj pristojen za primer, naj bi namreč na obravnavi v ponedeljek obravnaval ne le pravne vidike primera, ampak tudi "humanitarna vprašanja".

Obtoženi podpisali prošnjo za odpuščanje in milost

Obtoženi so sicer v soboto v prisotnosti veleposlanikov neimenovanih evropskih držav podpisali dokument, v katerem pravosodni svet prosijo za odpuščanje in milost. Obenem so podpisali tudi dokument, v katerem se odpovedujejo kakršnim koli nadaljnjim ukrepom proti libijski vladi zaradi osmih let, ki so jih doslej že preživeli v zaporu. Oba dokumenta bo v ponedeljek obravnaval vrhovni pravosodni svet.

Bolgarske medicinske sestre Snežana Dimitrova, Nasja Nenova, Valja Červenjaška, Valentina Siropulo in Kristjana Valčeva ter palestinski zdravnik Ašraf Džuma Hadžudž so v Libiji zaprti od februarja 1999, prvič pa so bili na smrt obsojeni maja 2004. Šesterica ves čas trdi, da je nedolžna in naj bi krivdo priznala pod prisilo.

Obsojeni so bili, ker naj bi z virom HIV v bolnišnici v Bengaziju namerno okužili 438 libijskih otrok, od katerih jih je 56 medtem že umrlo. Strokovnjaki iz tujine menijo, da je bila vzrok za epidemijo v Bengaziju najverjetneje slaba higiena.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
17. 07. 2007 13.53
Se strinjam z ninjom, da je znotraj tega veliko kontroverznosti in zlega, zaradi pohlepa po dobičku in kapitalu. In naivni civilizirani svet, ki misli da lahko svoje napake in zločine poplača z denarjem. Ah dajte no, saj mora biti že vsakemu jasno kako velik in močan je lobij in pohlep farmacevskih korporacij in kaj vse so zato počele v preteklosti, od preiskušanja cepiv in zdravil, preko prirejanja cele vrste diagnostičnih knjig, do vpliva na različne zdravnike itd. Ninjo ima prav, nekatere države bi rešile problem prenaseljenosti človeštva in mnogih drugih težav na tak način, da se znebile nekoristnega prebivalstva, tako na lastnih kot na tujih tleh, Pri čemer izrabljajo vse od netenja vojn do vnašanja bolezni med določene skupine prebivalstva. " Tisto, kar ga je zadnji dve desetletji še posebej šokiralo, so bili številni indici v njegovih natančnih raziskavah, da je AIDS umetno povzročena bolezen" Neverjetno kajne, ampak to ni edina bolezen, ki je umetno nastala, obstaja jih še kar nekaj, med drugim menda tudi ebola, sars ipd. Pozna kdo ozadje fenomena ptičje gripe. Gre zato, da velike korporacije uničijo malo rejo perutnine, da bi lahko kasneje sami prodajali svoje sumljive proizvode in na veliko služili, plus tega da svoj delež za zdravila dobi farmacevski koncern. Spomnite se koliko zdravila, ki se je sicer izkazal za neučinkovitega, je šlo v promet, in to ni tako malo denarja. Kaj se je sedaj zgodilo s tem zdravilom, po vsej tisti paniki in strahu, nič, sameva nekje po skladiščih. Problem prebivalstva tega sveta je v tem, da smo prišli tako daleč, da več ne vemo kaj je res in kaj ne, kdo ima prav in kdo nima, komu verjeti komu ne. Velike korporacije in oblasti pa le služijo in izvajajo lastne interese, na račun strahu zmanipuliranega prebivalstva. Svet se vrti izključno okoli denarja, dobičkov, zaslužkarstva in kapitala. Tehnološka doba je hkrati tudi doba kapitalizma. Atlantidi so zpoznali kako se ta doba konča, in mi bomo tudi, kmalu.
rewritable@email.si
17. 07. 2007 12.45
ferrari: z denarjem skušajo odkupiti življenja zelo verjetno nedolžnih medicinskih sester in zdravnika. Ne pa okužbe. Gabi se mi bolj dejstvo, da so starši sploh pristali na to. Če so krive, je treba brez denarja uredit. Če pa niso, pa tudi ne sme denarja biti posredi. In do sedaj ni nobenega pametnega razloga, da bi bile krive. Namerna okužba je tako veliko dejanje, da ga nobeden ne bi naredil kot prvega - torej bi se mogla kaj podobnega dogajati že prej. Če se ni = nedolžne.
ferrari
17. 07. 2007 04.47
Od kdaj je lahko take bolezni odkupijo s denarjem?Vse vpletene v tej aferi bi morali brez pojasnil usmrtiti,kajti kakor zdravniki so prisegli,da bodo ljudem pomagali (ne glede na raso ali nacionalno pripadnost) ne pa namerno okužili s virusi.Kajti tudi Libiski otroci so ljudje tako kot Evropejci kakor tudi Amerikanci ali pa magari Azijci Kajti po tem se da sklepati,da bi lahko Al Kaida tudi žrtvam umrlih na 11.09 v ZDA izplačala odškodnino in bi bilo vse vredi in bi marsi katera mama,ki je izgubila sina v tej vojni,ki še vedno traja in,ki vsaki dan kdo umre imela ob sebi sina in otroki očeta.
ninja.subversion
16. 07. 2007 20.17
v premislek... ~ ... po več kot 40 letih raziskav je končno dojel, da rak povzroča bakterija in ne virus kot so dotedaj domnevali, vendar so njegove raziskave še vedno ignorirane, saj rušijo status quo in so potencialno nevarne izjemno dobičkonosnim farmacevtskim gigantom, ki vsako leto proizvedejo novo magično "zdravilo", ki pa še nikoli ni nikogar resnično ozdravilo. Tisto, kar ga je zadnji dve desetletji še posebej šokiralo, so bili številni indici v njegovih natančnih raziskavah, da je AIDS umetno povzročena bolezen - biološko orožje torej. V prid tej domnevi lahko danes z gotovostjo potrdimo dejstvo, da so prebivalci gvinejske Afrike nenadoma začeli obolevati za dotedaj neznanim AIDS-om v točno istem času, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) tam izvajala masovna cepljenja. Ali so to res bila le samo nedolžna cepljenja ali za njimi stoji skrita in grozljiva agenda biološkega genocida, redukcije neuporabnih jedcev, ki jih bogataši iz zahoda ne potrebujejo več? Biološko orožje je veliko bolj smrtonosno kot jedrsko, saj bolezen ostane in se prenaša iz ene generacije v drugo... ~ AIDS-the Mystery&the Solution (AIDS-skrivnost in rešitev) Alan Cantwell
ninja.subversion
16. 07. 2007 19.49
@victoriosus mene pa skrbi tvoja naivnost, kaj res mislis da je vse tako kod nam povedo v medijih? le koliko je drzavnih konstrukcij in spletk ki jim cez leta in leta umaknejo oznako strogo zaupno, le koliko pa je spletk ki nebojo nikoli ugledale luc sveta? dejstvo je da kjer se umesava UN, WHO NATO... tam je konflikt, ce ga ni se ga pa naredi :) nah, kaka paranoja lol - samo vera v to da svet ni tak kod ga prikazujejo, kaj res verjames v to da demokraticne drzave in njihove institucije kapitala in smrti ne uporabljajo umazanih trikov? ccc, kdo je tukaj naiven.... ;) demokracija je samo pot do dikature, pokazi raji da se lahko "svobodno" odloca lol pa ti jedo iz rok, se opazijo ne kdaj stisnes obroc okoli vratov... ja Gen.T to si drobro povedal glede hipokritove prisege :D LP
DarthRevan
16. 07. 2007 10.11
Hipokratova prisega? Ne, to je že stara šara. Dandanes je v medicini aktualna HIPOKRITOVA prisega.
victoriosus
16. 07. 2007 09.07
Ninja, uh... Malo me skrbi tvoja paranoja. V zdravstvu obstaja etični kodeks, obstaja Hipokratova prisega... pa konec koncev zdravniki niso klavci. Ne vem zakaj bi namerno okužili otroke, ko jih je toliko milijonov že okuženih, pa tveganja ne bi imeli nobenega. Mislim, da je tvoje razmišljanje preveč naivno v smislu da sprejemaš tisto, kar je najbolj kontroverzno. Raje poslušaj mednarodne strokovnjake, so bolj verjetni kot libijska diktatura ali neke teorije zarote tako, na pamet rečene.
ninja.subversion
16. 07. 2007 05.06
v prejsnem stoletju se je virus HIV bliskovito razsiril po afriki, organizacije ala WHO so crni kontinent z pridom izkoriscale tudi za preizkus novih cepiv, ker pa bezno poznam delovanje WHO ( ki je samo lovka UN // kapitala // terrorja ) se mi prepricanje nekaterih da sa zdravniki z virusom HIV okuzili na tisoce africanov mislec da pocno dobro delo ne zdi tako neverjetno... virus bi lahko bil v cepivu... kaj pa tablete ki jih zerete vsak dan? ^^ zemlja ima problem ~ prenaseljenost ~ niso vse vojne itd zaradi profita temvec tudi ciscenja "manjrazvitih" prebivalcev... svet je lep ~ skrbimo da tak tudi ostane ;)