Tujina

Odprta meja med turškim in grškim delom Cipra

Nikozija, 23. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prebivalci turškega severnega dela Cipra lahko od danes naprej, prvič po 29-ih letih, prestopajo mejo z južnim grškim delom otoka. Že prvi dan je mejo v Nikoziji prestopilo 100 ciprskih Turkov, ter okoli 50 ciprskih Grkov. Popuščanje oblasti turškega dela je povezano z podpisom pristopne pogodbe k Evropski uniji, ki velja samo za grški del otoka.

Odprtje meje med severnim in južnim delom otoka je pozdravil tudi vodja pogajalcev Evropske unije v pristopnih pogajanjih s Ciprom Leopold Maurer, ki se je z nekaterimi drugimi predstavniki EU udeležil odprtja mejnega prehoda Ledra Palace v ciprski prestolnici Nikoziji.

Že nekaj ur po odprtju prehoda se je na drugo stran otoka sprehodilo okoli 200 ljudi
Že nekaj ur po odprtju prehoda se je na drugo stran otoka sprehodilo okoli 200 ljudi FOTO: Reuters

Maurer je izrazil tudi upanje, da se bo maja prihodnje leto uniji pridružil združeni Ciper. Sam je sicer pristopna pogajanja med unijo in Ciprom vodil le z grškim, mednarodno priznanim delom otoka.

Oblasti turškega dela Cipra so tako danes prvič po 29 letih odprle mejo z južnim, grškim delom otoka, prebivalci Turške republike severni Ciper pa bodo lahko svobodno prehajali mejo med obema entitetama na razdeljenem sredozemskem otoku.

Delno odprtje ločnice velja za posledico pritiska, pod katerim se je znašel vodja ciprskih Turkov Rauf Denktaš, potem ko je minulo sredo le grški del otoka podpisal pogodbo o vstopu v Evropsko unijo. Pogajanja o združitvi razdeljenega otoka, ki so potekala pod okriljem Združenih narodov in ki bi omogočila vstop celotnega otoka v unijo, so propadla.

SORODNI ČLANKI