Tujina

Odprli šole v Acehu

Džakarta/Bangkok/Kolombo/Ženeva, 26. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V provinci Aceh so ponovno odprli nekatere šole, spomin na žrtve naravne nesreče pa so počastili na prizadetih območjih Tajske, Šrilanke in Indije.

Učenci in učenke so ponovno sedli v šolske klopi (Foto: Reuters)
Učenci in učenke so ponovno sedli v šolske klopi (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Novo šolsko leto se je začelo v pomanjkanju knjig, zvezkov, pisal in učiteljev. Ker so nekatere šole na obali, so mnogi v strahu, da bo morje udarilo ponovno, ostali doma.

Natanko mesec dni po katastrofalnem potresu in cunamijih, ki so 26. decembra prizadeli južno in jugovzhodno Azijo ter vzhodno obalo Afrike, so v najhuje prizadeti provinci Aceh na indonezijskem otoku Sumatra ponovno odprli prve šole. Dečki in deklice lahko tako znova obiskujejo pouk v 130 šolah v mestu Banda Aceh in njegovi okolici.

"Iz preteklih izkušenj vemo, da je za otroke, ki so doživeli takšno travmo, izjemno pomembno, da se čim prej vrnejo v šole in ponovno zaživijo normalno življenje," je dejala predstavnica Sklada ZN za pomoč otrokom (UNICEF), ki skrbi za ponovno izgradnjo šolskega sistema. Po ocenah naj bi v nesreči v provinci Aceh umrlo več kot 1700 učiteljev, v Bandi Aceh je bila ubita četrtina vseh pedagogov, uničenih pa je bilo 1100 šol.

V indonezijskem mestu Banda Aceh, kjer je cunami pustošil najsilovitejše, trupla še vedno ležijo med ruševinami.

Indonezija, ki jo je nesreča najhuje prizadela, je za pomoč in ponovno izgradnjo doslej porabila 9,6 milijona evrov, od skupno 77 milijonov evrov, kolikor jih je dobila od domačih darovalcev. Podatke o porabi pomoči spremlja in ureja mednarodno računovodsko podjetje Ernst & Young, ki bo objavljalo mesečna poročila. Indonezija, kjer je močno razširjena korupcija med uradniki, je z najemom tega podjetja poskušala zmanjšati sume o podkupovanju.

Moški prižiga svečko na morju na Šrilanki (Foto: Reuters)
Moški prižiga svečko na morju na Šrilanki (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Rdeči križ zbral dovolj sredstev, vendar pomoč še vedno potrebujejo na Šrilanki

Mednarodna pomoč, zbrana po potresu in cunamijih, je preprečila 'drugi val smrti', do katerega bi lahko prišlo zaradi lakote in bolezni, je sporočil koordinator ZN za pomoč Jan Egeland.

Rdeči križ in UNICEF sta sicer končala z zbiranjem pomoči, saj sta zbrala rekordno vsoto sredstev. Rdeči križ je zbral 1,2 milijarde dolarjev, kar je po besedah tiskovnega predstavnika mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca največja vsota, ki jo je organizaciji uspelo zbrati v tako kratkem času. Generalni sekretar organizacije Markku Niskala je povedal, da imajo "sedaj dovolj sredstev za načrtovanje programov pomoči za deset let". Tiskovni predstavnik UNICEF pa je povedal, da so "prosili za 144 milijonov dolarjev, dobili pa smo jih 300 milijonov".

Še vedno pa pomoč potrebujejo na Šrilanki. Stalna misija Šrilanke pri Uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju je med drugimi tudi slovensko javnost zaprosila za pomoč v obliki denarnih sredstev. Sredstva zbirajo na računu številka 102 134 601/00, odprtem pri Bank Austria Creditanstalt, z bančno kodo 12000. Z računom razpolaga veleposlaništvo Šrilanke na Dunaju, kjer so na voljo za več informacij.

Zid spomina za mrtve

Molitev v spomin žrtev cunamijev na Tajskem (Foto: Reuters)
Molitev v spomin žrtev cunamijev na Tajskem (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
V Šrilanki so se z minuto molka spomnili na kakih 31.000 žrtev cunamijev, medtem ko so uporniški tamilski tigri razglasili dan žalovanja.

Mesec dni po katastrofi so spomin na žrtve na različne načine obeležili v več prizadetih pokrajinah. Na tajskem otoku Phuket so v prisotnosti budističnih menihov postavili "zid spomina" za mrtve. V Šrilanki so se ljudje zbrali v templjih, cerkvah in na morju ter v skladu s tradicijo prižigali oljne lučke. Žrtev tsunamijev pa so se spomnili tudi v Indiji, kjer je po zadnjih podatkih umrlo 10.700 ljudi, še 5600 pa jih pogrešajo.

Sirote med tamilske tigre

Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef) pa je sporočil, da so tamilski tigri na Šrilanki v svoje vrste rekrutirali 40 osirotelih mladoletnikov. Unicef je ob tem izrazil zaskrbljenost in pojasnil, da je večina primerov z območja Trincomaleea na vzhodni obali države, ki je med najbolj prizadetimi območji. Eden od rekrutiranih je star 13 let, ostali pa imajo 17 let, je povedal tiskovni predstavnik Unicef v Kolombu Martin Dawyes.