Tujina

Odpravljena ključna ovira za reformo

Washington, 22. 11. 2009 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški senat je podprl začetek razprave o zdravstveni reformi, s čimer je odpravljena ena ključnih ovir pri vzpostavljanju novega sistema v ZDA. Za je glasovalo 60 senatorjev, proti jih je bilo 39.

Privrženci zdravstvene reforme v ZDA so v soboto dosegli pomembno zmago, ko je začetek razprave o spremembi zdravstvenega sistema, ki naj bi stal okoli 848 milijarde dolarjev, podprl ameriški senat.

''Današnje zgodovinsko glasovanje nas je pripeljalo še korak bližje k zaustavitvi zlorab s strani zavarovalnic, vse višjih stroškov za zdravstvo, k zagotavljanju stabilnosti in varnosti tistim, ki zdravstveno zavarovanje že imajo ter krepitvi kakovosti zdravstvenih uslug tistim, ki ga nimajo,'' je po glasovanju dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs.

Bo Obami z zdravstveno reformo uspel veliki met?
Bo Obami z zdravstveno reformo uspel veliki met? FOTO: Reuters

Senatorji iz vrst demokratov si sicer prizadevajo, da bi zakon dokončno potrdili še pred novim letom, zato republikanske kolege na vse pretege poskušajo prepričati v zakon, ki bi spremenil obstoječi sistem, ki po njihovem mnenju koristi le bogatim zavarovalniškim družbam na škodo povprečnih ameriških družin.

Republikanci po drugi strani menijo, da bo zakon milijone Američanov prisilil v opustitev zavarovalniških shem, ki jim ustrezajo, s tem pa bi se skokovito podražile premije, povišali davki, država pa bi bila prisiljena racionalizirati zdravstveno oskrbo.

Kaj bo na koncu porekel ameriški kongres?
Kaj bo na koncu porekel ameriški kongres? FOTO: Reuters

Pred tem je predstavniški dom ameriškega kongresa že sprejel več kot tisoč milijard vreden zakon o zdravstveni reformi. Če bo zakon v razpravi podprl še senat, bo moral posebni kongresni odbor združiti oba predloga v konsenzualno različico, ki jo bosta nato morala znova potrditi oba domova kongresa. Šele nato bo zakon romal v podpis ameriškemu predsedniku Baracku Obami.

Po ocenah proračunskega kongresnega oddelka bo zakon, ki zajema 2074 strani, zdravstveno zavarovanje zagotovil še dodatnim 31 milijonom Američanom. Zvezni primanjkljaj naj bi se v 10 letih znižal za 190 milijard, poroča CNN.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 11. 2009 10.23
Namesto da bi pospešili trg inv teh kriznih časih ponovno legalizirali suženjstvo, se grejo pa neko obvezno zdravstveno zavarovanje in podobne zgrešene poteze! Pa toliko smo pričakovali od tega tamorca! Janša in Bajuk s emorata vrniti!!!
Azgard
23. 11. 2009 00.21
guro, če verjameš, da bo zakon res tak, da boš lahko tisti trenutek, ko imaš smrtno bolezen šel sklenit zavarovanje in te bodo operirali, potem maš pa res slabo mennje o inteligenci 2/3 ameriških poslancov, da misliš, da bi kaj takega sprejeli. Gre se za to, da bodo nujno morali zavarovati vsakogar, tudi, če je imel PREDHODNE težave. Torej zdaj se tam dogaja, da je imel nekdo plučnico, in sedaj ga zavarovalnice vzamejo samo, če plača dvakrat toliko, ker je bolj tvegana skupina. To bodo sedaj z zakonom ukinili, zavarvanje bo fiksno. Verjemi, da pa ne bodo tako neumi, da bi kar dopustii, da greš sklepat zavarovanje, sam za eno operacijo... Predvsem pa so tile zneski omenjeni skoraj nični za celo ameriko. Če zmanšajo izdatek za vojsko za 0.1% pokrijejo, čisto vse stroške, ki bo to pripeljalo. Dobro videt, da le nimajo korporacije več kot 50% poslacev pokupljenih. Sem že mislil, da imajo.
guro
22. 11. 2009 15.11
Ma kašn Obamov načrt. To je za vsako državo pogubn načrt. Saj za ljudi je dobr da bodo imeli osnovno zavarovanje amapk s tem bodo uničili trg. Vsaka stvar ki jo američani sprejmejo jim na dolgi rok (nekaj let močno škodi) ker denarja za to reformo nimajo ga bojo naprintali. Trgu je treba postiti da deluje ne pa se vmešavat v njega s tako radikalnimi ukrepi. Majhni ukrepi ki usmerjajo trg so zaželjeni to pa ne. V principu kakor jest zastopim zakon je narejen tako da se folk nebo zavarovla dokler nebo zbolel ko bo zbolel bo šel do državnega zavarovnja tam plačal kazen 500€(to je pri njih malo glede na to koliko bi drugače čez leto dali) in bo zavarovan. TUKAJ NI VZAJEMNOSTI -KI JE PRI ZAVAROVANJU NUJANA, ČE BI SE ZAVAROVALI SAMO TISTI KI ZBOLIJO ZAVAROVALNICA NEMORE PLAČATI DRAGIH OPERACIJ IN POSLEDIČNO NEMORE PREŽIVETI. To je tako kot da bi ti hiša pogorela potem bi jo zavarval proti požaru in bi za nazaj dobil poplačano. To pa je vsem jasno da tako nemore iti in bodo vse zavarovalnice propadle. Razen državne ki bo v velikih dolgovih. In kako jo bojo reševali-z printanjem dodatnega denarja. kar posledično pomeni demais of the dollar.
skydrol7
22. 11. 2009 13.16
farmacevska in zavarovalniska industrija se na vse mogoce nacine trudi preko republikancev da bi zavrle novi zavarovalni plan ki so ga predlagali prez.Obama in demokratska stranka in tako omogocil zdravstveno zavarovanje za 45 miljonov americanov ki so b rez vsakega zavarovanja.upam da bo obamov plan uspel........