Tujina

Odpisali bodo celotni dolg

London, 05. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank držav članic sedmih industrijsko najrazvitejših držav so v Londonu končali dvodnevno zasedanje.

Zavzeli so se za večjo fleksibilnost tečajnega razmerja med evrom in dolarjem ter opozorili, da bi prevelika nihanja lahko ovirala gospodarsko rast. Finančni ministri so se uspeli tudi dogovoriti, da bodo odpisali celotni dolg najrevnejšim državam. Odpis dolgov bo sicer potekal od primera do primera.

"Poudarjamo, da je večja fleksibilnost tečajnih razmerij potrebna za lažjo prilagoditev mednarodnemu finančnemu sistemu," so zapisali v deklaraciji.

Gordon Brown je na srečanju izrazil mnenje, da bi se verjetnost terorističnih napadov zmanjšala, če bi se zmanjšala arevščina (Foto: Reuters)
Gordon Brown je na srečanju izrazil mnenje, da bi se verjetnost terorističnih napadov zmanjšala, če bi se zmanjšala arevščina (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Gospodarska rast je bila zmerna

Predstavniki držav članic skupine G-7 (Nemčija, Kanada, ZDA, Francija, Italija, Japonska in Velika Britanija) so poudarili, da je bila svetovna gospodarska rast od zadnjega zasedanja skupine oktobra lani zmerna, medtem ko za leto 2005 napovedujejo krepko rast. Kot je še ugotovila skupina, so gospodarska tveganja pod nadzorom, inflacijski pritiski pa ostajajo obvladljivi.

"Zavedamo se, da more vsaka država posebej prispevati k ohranjanju dolgoročne, trajnostne gospodarske rasti: glavne prioritete so, da so se ZDA zavezale k fiskalni konsolidaciji, Evropa in Japonska pa k strukturnim reformam," poudarja G-7.

Skupinska slika finančnih ministrov srečanja G7 (Foto: Reuters)
Skupinska slika finančnih ministrov srečanja G7 (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Potrebna je transparentnost trga

Finančni ministri G-7 so se tudi strinjali, da sta za nemoteno delovanje naftnih trgov potrebna transparentnost trga in integriteta informacij. Proizvajalke nafte morajo bolj odkrito podajati informacije o njihovih zalogah, prihodkov in dnevne proizvodnje, kar bo umirilo prevelika nihanja cen nafte. Visoke cene črnega zlata namreč predstavljajo veliko oviro svetovni gospodarski rasti. Pozvali so tudi k srednjeročnemu povečanju dnevne proizvodnje nafte in k učinkovitejši uporabi energije ter poudarili pomen tehnologije in inovacij pri zagotavljanju energetske varnosti.

Kot gostja na srečanju tudi Kitajska in druge hitro rastoče države

Londonskega zasedanja finančnih ministrov G-7 so se kot gostje udeležile tudi Kitajska in nekatere druge hitro rastoče države. Skupina G-7 je uradni Peking znova pozvala k prožnejši denarni politiki, saj je Kitajska tečaj svoje nacionalne valute fiksno vezala na tečaj dolarja. Kitajski predstavniki pa so večkrat ponovili, da je za to potreben določen čas, saj mora Kitajska pred tem reformirati svoje gospodarstvo.