Tujina

Odpis dolga najrevnejšim

London, 11. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni ministri G-8 so dosegli zgodovinski dogovor o odpisu dolga najrevnejšim državam v vrednosti 40 milijard dolarjev.

Zimbabvejka drži dolar in lokalno valuto (Foto: Reuters)
Zimbabvejka drži dolar in lokalno valuto (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Predsedujoči Afiški uniji, nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo je dejal, da je dogovor, ki so ga finančni ministri držav članic G-8 dosegli v Londonu, "dobrodošel napredek".

Britanski finančni minister Gordon Brown je povedal, da so finančni ministri držav članic skupine G-8 dosegli zgodovinski dogovor o odpisu dolga najrevnejšim državam v vrednosti 40 milijard ameriških dolarjev. Brown je dejal, da bodo sto odstotkov dolga do mednarodnih finančnih ustanov nemudoma odpisali 18 najrevnejšim državam na svetu, med katerimi jih je večina v Podsaharski Afriki.

Ostalih 20 držav, ki prav tako sodijo v sklop močno zadolženih revnih držav (HIPC), bo do odpisa dolga upravičenih, ko bodo dosegle stroge cilje dobrega vladanja in preprečevanja korupcije, ki so predvideni z iniciativo HIPC. Skupaj z odpisom dolga tudi tem 20 državam bo skupni odpis vreden več kot 55 milijard dolarjev.

Za stabilizacijo cen nafte

Vendar pa finančni ministri držav G-8 niso razpravljali le o odpisu dolgov. Povedali so tudi, da bo globalna gospodarska rast letos krepka, vendar v primerjavi z lanskim letom zmernejša. Ministri so tudi pozvali države, naj ukrepajo glede nestabilnih cen nafte, ki ogrožajo gospodarsko stabilnost.

V skupni izjavi po koncu dvodnevnega srečanja v Londonu so ministri pozvali k povečani energetski učinkovitosti ter večjim vlaganjem v kapacitete za predelavo, raziskovanje in produkcijo. "Trajno visoke cene energije so zaskrbljujoče, saj ovirajo globalno gospodarsko rast," so zapisali v izjavi. Pozvali so tudi k nadaljevanju proračunskega usklajevanja v ZDA ter k strukturnim reformam v Evropi, Rusiji in na Japonskem, da bi popravili globalna neravnovesja.

Finančni ministri G-8 so pozdravili ukrepe za zmanjšanje občutljivosti energetskega trga z izboljševanjem podatkov in s tem transparentnosti, hkrati pa pozvali k razvoju globalnega okvira za poročanje o naftnih zalogah, "ki je bistveno za bolje informirane tržne odločitve", in naj se sprožijo nadaljnje analize delovanja naftnega trga.

"Pozivamo države proizvajalke nafte, podjetja in potrošnike, da prepoznajo svoj skupni interes v zagotavljanju investicij v zadostne bodoče zaloge nafte in kapacitet za predelavo, hkrati pa vse države in inštitucije, naj delujejo v smeri ukinjanja tržnih ovir in ustvarijo okolje, v katerem se bodo investicije lahko pretakale po celotni ponudbeni verigi," so zapisali.