Tujina

Odločno v boju proti terorizmu

Carigrad/Arbil, 03. 11. 2007 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na konferenci iraških sosed so se zavzeli za ukrepe proti terororistom, ki Irak uporabljajo kot bazo za napade.

Na ministrski konferenci iraških sosed so se sogovorniki odločno zavzeli za boj proti terorističnim skupinam
Na ministrski konferenci iraških sosed so se sogovorniki odločno zavzeli za boj proti terorističnim skupinam FOTO: Reuters

Turški premier Tayyip Recep Erdogan je na ministrski konferenci iraških sosed, ki je potekala v Carigradu, v luči napetosti zaradi dejavnosti Kurdske delavske stranke (PKK) ob iraško-turški meji pozval k takojšnjim ukrepom proti "terorističnim" skupinam, ki uporabljajo Irak kot bazo za napade na sosednje države. Iraški premier Nuri al Maliki je medtem obljubil, da bo njegova država sodelovala s sosedami v boju proti terorizmu.

"Dejstvo, da teroristične organizacije, ki imajo bazo v določenih predelih Iraka, povzročajo škodo sosednjim državam, zahteva takojšnje in resne ukrepe," je Erdogan dejal v uvodnem govoru na konferenci, na kateri je prevladovalo vprašanje kurdskih upornikov.


Al Maliki je na konferenci dejal, da se zavedajo, kako veliko grožnjo predstavljajo uporniki, da so se odločili zapreti pisarne PKK v Iraku in da bodo nadzirali člane PKK. Iraški premier je tako obljubil, da bo sodeloval s Turčijo v njenem boju proti PKK.

Kot je medtem sporočil predstavnik iraške vlade, je Irak že začel uvajati nove ukrepe proti kurdskim upornikom na svojem ozemlju. Kurdska administracija na severu Iraka pa je sporočila, da je začela zapirati pisarne lokalne politične skupine, povezane s PKK.

Turški zunanji minister Ali Babacan je kljub temu dejal, da vojaške možnosti rešitve krize s kurdskimi uporniki "ostajajo na mizi". "Obstajajo različni načini borbe proti terorizmu - politični dialog, diplomacija ... in vojaški instrumenti," je Babacan povedal na skupni novinarski konferenci z iraškim kolegom Hošjarjem Zebarijem.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ki se je prav tako udeležila srečanja, se je ob robu konference na tristranskem srečanju sestala turškim in iraškim zunanjim ministrom. V ponedeljek bosta sicer v Washingtonu spregovorila tudi Erdogan in ameriški predsednik George Bush.

Po besedah generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna, ki se je prav tako mudil na konferenci, pa je "nedopustno", da PKK uporablja Irak kot izhodišče za napade na Turčijo. Ankaro in Bagdad je ob tem pozval k zavarovanju skupne meje, da bi preprečili prehajanje upornikom PKK.

Ministri v deklaraciji, ki so jo sprejeli ob koncu današnje konference, izražajo podporo Bagdadu v prizadevanjih, da ustavi "terorizem" in izkoriščanje države kot baze za napade na sosede. Podpirajo tudi sodelovanje Iraka in sosednjih držav pri nadzoru meje in preprečevanju tihotapljenja orožja.

PKK je medtem sporočila, da naj bi v nedeljo izpustili osem turških vojakov, ki so jih 21. oktobra zajeli uporniki PKK. Vojake so zajeli, ko je enota padla v zasedo blizu iraške meje. Po napadu, v katerem je bilo tudi 12 vojakov ubitih, je Turčija napovedala vojaške akcije proti upornikom na iraškem ozemlju.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.