Tujina

Odločilni dan za Obamo in Clintonovo

New York, 04. 03. 2008 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V štirih ameriških državah so se odprla volišča. Volitve bi lahko končno dale zmagovalca pri demokratih.

Rezultati strankarskih volitev v zveznih državah Vermont, Rhode Island, Ohio in Teksas bodo znani v sredo po 1. uri zjutraj po srednjeevropskem času.
Rezultati strankarskih volitev v zveznih državah Vermont, Rhode Island, Ohio in Teksas bodo znani v sredo po 1. uri zjutraj po srednjeevropskem času. FOTO: Reuters

Na strankarskih volitvah v zveznih državah Vermont, Rhode Island, Ohio in Teksas so se že odprla volišča. Pri republikancih je favorit še naprej senator John McCain, med demokratoma Hillary Clinton in Barackom Obamom pa se obeta tesen dvoboj, ki lahko vpliva na razplet celotne tekme. Rezulati bodo sicer znani v sredo.

McCain blizu končni nominaciji

McCain vodi v anketah v vseh državah, ki so tokrat na vrsti, in je doslej od potrebnih 1191 zbral že 1014 delegatskih glasov za nacionalno konvencijo v Minneapolisu 1. septembra, na kateri bodo republikanci potrdili zmagovalca.

Johnu McCainu za končno nominacijo manjka le še dobrih 1000 delegatskih glasov.
Johnu McCainu za končno nominacijo manjka le še dobrih 1000 delegatskih glasov. FOTO: Reuters

V tekmi sta sicer še vedno nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee in kongresnik iz Teksasa Ron Paul, ki pa zelo zaostajata. McCain pravzaprav le še čaka na zmagovalca pri demokratih in že počasi razmišlja, koga si bo izbral za podpredsedniškega kandidata.

V igri je več imen, za demokrate pa bi bilo verjetno najbolj neprijetno, če bi si izbral nekdanjega državnega sekretarja Colina Powella ali pa njegovo naslednico Condoleezzo Rice.

Pri demokratih v prednosti Obama

Pri demokratih trenutno kaže, da ima več možnosti za osvojitev nominacije senator iz Illinoisa Obama, kar je razvidno tudi po intenzivnejših kritikah konservativnih medijev, ki zdaj pogosteje najdejo dobro besedo za newyorško senatorko Clintonovo.

Zadnje televizijsko soočenje Hillary Clinton in Baracka Obame
Zadnje televizijsko soočenje Hillary Clinton in Baracka Obame FOTO: Reuters

Obama mora pred tem še premagati Clintonovo, ki se kljub 11 zaporednim porazom in zaostanku v delegatskih glasovih ne predaja. Obama je doslej po štetju ameriške tiskovne agencije AP zbral 1385 glasov, Clintonova pa 1276, pri čemer jih je za zmago in potrditev nominacije na nacionalni konvenciji konec avgusta v Denverju potrebno zbrati 2025.

Nekdanji politični strateg predsednika Georgea Busha, Karl Rove, je na televiziji Fox svetoval McCainu, kako naj se bori proti Obami. Med drugim je dejal, da se poudarjanje Obamovega srednjega imena Husein pri volivcih ne bo obrestovalo. Rove meni, da lahko McCain zmaga že s tem, da Obamovo navdihujočo retoriko poveže z njenimi posledicami.

V Teksasu si bosta demokrata proporcionalno razdelila 193 delegatskih glasov, v Ohiu 141, Rhode Islandu 21, v Vermontu pa 15. To pomeni, da dokončne odločitve še ne bo, vendar se bo v primeru novega niza porazov najverjetneje povečal pritisk na Clintonovo v stranki, da se umakne in omogoči poenotenje stranke za boj proti McCainu.

Nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, je pred tednom dni dejal, da mora njegova žena zmagati tako v Ohiu kot v Teksasu, da ohrani možnosti za končni uspeh. Senatorka ne razmišlja o porazih, komunikacijski direktor njene kampanje Howard Wolfson je v nedeljo na televiziji ABC dejal, da se bo tekma nadaljevala tudi po Ohiu in Teksasu s pogledom na naslednjo veliko državo Pensilvanijo, kjer bodo demokrati volili aprila.

K vztrajanju je Clintonovo pozvala tudi demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein, ki je na televiziji Fox dejala, da je Clintonova najboljša kandidatka za to, da ZDA dobijo prvo žensko predsednico.

Odločitev na demokratski ravni?

Demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin je medtem na televiziji Fox dejal, da mora Clintonova po današnjih volitvah pošteno oceniti svoje možnosti in sprejeti odločitev za poenotenje stranke. Tudi demokratski senator iz Massachusettsa John Kerry je na CNN menil, da bo za Clintonovo težko, ker bi morala zmagati z veliko prednostjo, če želi zmanjšati zaostanek v delegatih.

Strankarske volitve bodo potekale v zveznih državah Vermont, Rhode Island, Ohio in Teksas.
Strankarske volitve bodo potekale v zveznih državah Vermont, Rhode Island, Ohio in Teksas. FOTO: Reuters

Nekdanji predsedniški kandidat in guverner Nove Mehike Bill Richardson je na televiziji CBS dejal, da prepiranje med demokratskima kandidatoma traja predolgo in da naj nominacijo dobi tisti, ki bo imel po torku jasno vodstvo v delegatih.

Kandidata sta v nedeljo potovala po Ohiu, kjer sta oba kritizirala sporazum o prosti trgovini severne Amerike (Nafta), zaradi katerega naj bi v državah, kot je Ohio, izgubili precej delovnih mest, vendar so jih v državah, kot je npr. Teksas, tudi precej na novo odprli. Oba se zavzemata za nova pogajanja s poudarkom na izboljšanju delavskih standardov.

Ankete kažejo, da Obama krepko vodi v Vermontu, Clintonova pa zanesljivo v Rhode Islandu. V Teksasu so izidi anket različni – s tesnim vodstvom enega ali drugega kandidata, v Ohiu pa večina anket kaže tesno vodstvo Clintonove.

V zadnjih dveh tednih je v anketah opazen trend rasti podpore Obami, ki je januarja krepko zaostajal za Clintonovo tako v Ohiu kot v Teksasu. Clintonova skuša spremeniti dinamiko tekme tudi s kritikami na račun medijev, ki naj bi bili preveč prizanesljivi do Obame in preveč kritični do nje.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fluffy
05. 03. 2008 08.55
Mislim da je bilo dovolj Clintonov. Svet potrebuje spremembe, Obama pa je pravi clovek za to. Sicer pa ne maram umazane igre ki jo igra Hillary. Zenska, brigaj se zase, predstavljaj svoja stalisca, ne isci napak pri drugih!
Igor Stolnik
04. 03. 2008 12.40
Kdor kol da zmaga - od nebenga korist za NAS! Drgac bi pa raj da zmaga Clintonova :):)
SEJ BO
04. 03. 2008 09.26
Clintova ima sedaj šanso,da ga proti kandidatu potegne in se odolži svojemu možičku.