Tujina

Odločil bo drugi krog

Pariz, 23. 04. 2007 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V drugem krogu predsedniških volitev se bosta pomerila konzervativec Sarkozy in socialistka Royalova.

Socialistka Segolene Royal in konzervativec Nicolas Sarkozy se bosta pomerila v drugem krogu
Socialistka Segolene Royal in konzervativec Nicolas Sarkozy se bosta pomerila v drugem krogu FOTO: Reuters
Končni rezultati prvega kroga:
- Nicolas Sarkozy – 31.1
- Segolene Royal - 25.8
- Francois Bayrou - 18.6
- Jean-Marie Le Pen - 10.5

Po pričakovanjih nobeden od kandidatov na nedeljskih predsedniških volitveh v Franciji ni dobil absolutne večine. Kandidat vladajoče Unije za ljudsko gibanje (UMP) Nicolas Sarkozy je po končnih rezultatih notranjega ministrstva dobil 31,11 odstotka glasov, socialistka Segolene Royal, pa 25,84 odstotka glasov.

Francoski predsednik Jacques Chirac je čestital Sarkozyju in mu obenem ponudil nadaljnjo podporo pred odločilnim, drugim krogom volitev.

Na tretjem mestu je kandidat desne sredine Francois Bayrou z 18,55 odstotki glasov, medtem ko jih je skrajnemu desničarju Jeanu-Marie Le Penu uspelo zbrati 10,51 odstotka. Nihče od ostalih kandidatov ni zbral več kot pet odstotkov glasov.

Med preštetimi glasovi še ni okoli 820.000 glasov, ki so jih francoski volivci oddali na drugih celinah in jih bodo objavili kasneje danes. Volilna udeležba je bila po navedbah notranjega ministrstva 84,6-odstotna, kar je največ v zadnjih petdesetih letih.

Sarkozy napoveduje reforme in 'prelom' s preteklostjo
Sarkozy napoveduje reforme in 'prelom' s preteklostjo FOTO: Reuters
Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, katerega država trenutno predseduje Evropski uniji, je pozdravil nizke volilne rezultate, ki jih je na nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev v Franciji dosegel skrajni desničar Jean-Marie Le Pen. "Zares sem zadovoljen, da so bolj skrajne skupine, kamor spada tudi Le Pen, jasno ostale zadaj," je dejal Steinmeier.

Ali bo Francijo naslednjih pet let vodil 52-letni konservativni nekdanji notranji minister Sarkozy, ki obljublja „prelom“ s preteklostjo in ekonomske reforme, ali pa 53-letna levičarka Royalova, ki obljublja pravičnejšo družbo, bodo francoski volivci tako odločali v drugem krogu volitev, ki bo 6. maja. Če gre verjeti rezultatom zadnjih javnomnenjskih raziskav, bo izid v drugem krogu tesen - več možnosti za zmago naj bi trenutno imel Sarkozy.

Rojalova obljublja pravičnejšo družbo
Rojalova obljublja pravičnejšo družbo FOTO: Reuters

V spopadu med Sarkozyjem in Royalovo, ki ima možnost postati prva francoska predsednica, bo lahko 44,5 milijona volilnih upravičencev izbiralo med dvema nasprotujočima si političnima programoma. Vsak od njiju bi bil prvi predsednik, rojen po drugi svetovni vojni in bi tako predstavljal pomemben generacijski premik, tu pa se podobnosti tudi končajo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.