Tujina

Ocene poročila znane prihodnji teden

New York/Bagdad/Washington, 09. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Strokovnjaki misije inšpektorjev ZN so začeli preučevati iraško poročilo o programih oborožitve. Vodja inšpektorjev Hans Blix naj bi predvidoma v torek predstavil prvo grobo analizo poročila. Generalni sekretar ZN Kofi Annan pa poziva ZDA, naj ZN omogočijo vplogled v dokaze o iraški oborožitvi.

Poročilo obsega skoraj 12 000 strani
Poročilo obsega skoraj 12 000 strani FOTO: POP TV

Tako naj bi direktor IAEA Mohamed El Baradej prve ocene iraške dokumentacije, ki se nanaša izključno na jedrske programe, v desetih dneh predal Varnostnemu svetu ZN, medtem ko naj bi bile dokončne analize te dokumentacije znane do konca januarja 2003.

"Zaradi ogromnega števila podatkov, ki jih morajo neposredno preveriti inšpektorji ZN v Iraku, bo trajalo več mesecev, preden bo mogoče reči, da smo pravilno preverili vse podatke," je dejala tiskovna predstavnica IAEA Melissa Fleming. Dodala je, da je še mnogo prezgodaj za oceno, ali je oddana dokumentacija popolna in resnična. IAEA je po prvih analizah ugotovila, da je v dokumentaciji ponovljena trditev, da Irak nima jedrskega orožja ali materiala.

Iraške oblasti trdijo, da je iz poročila razvidno, da nimajo orožja za množično uničevanje. So pa ZDA izzvale, naj nadzornikom izročijo nasprotne dokaze, če jih imajo.

IAEA je od iraških oblasti v nedeljo zvečer prejela 2400 strani dolgo dokumentacijo o iraškem jedrskem programu. Od tega naj bi bilo 2100 strani napisanih v angleščini in 300 v arabščini. Nekaj več časa naj bi zahtevalo predvsem prevajanje iz arabščine, so sporočili strokovnjaki agencije.

Poročilo tudi stalnim članicam VS ZN

Celotno iraško poročilo, ki je v noči na ponedeljek prispelo na sedež ZN v New Yorku, sicer obsega skoraj 12.000 strani.

VS ZN je v nedeljo zvečer odločil, da bo pet stalnih članic VS ZN - ZDA, Rusija, Francija, Kitajska in Velika Britanija - dobilo kopijo celotnega iraškega poročila. Ostalih deset nestalnih članic VS ZN pa bo imelo dostop le do cenzurirane različice poročila, v kateri ne bo "občutljivih vsebin, kot so na primer navodila za izdelovanje orožja".

Annan želi vplogled v ameriške dokaze o iraški oborožitvi
Annan želi vplogled v ameriške dokaze o iraški oborožitvi FOTO: Reuters

Annan poziva ZDA, naj pokažejo dokaze o iraški oborožitvi

Po besedah generalnega sekretarja ZN Kofija Annana, bi morale ameriške oblasti ZN omogočiti dostop do domnevnih dokazov, ki naj bi jih imele ameriške obveščevalne službe o prepovedanih oboroževalnih programih Iraka. Vodja inšpektorjev ZN za razorožitev Iraka Hans Blix je dal namreč jasno vedeti, da bo pozdravil predajo omenjenih tajnih podatkov inšpektorjem ZN, saj naj bi bilo to pomembno še posebej v zvezi z lokacijami, kjer bi lahko našli skrite materiale, je danes v New Yorku dejal Annan. Ameriške oblasti so v petek izjavile, da razpolagajo z dokazi o tem, da si je Irak priskrbel orožje za množično uničevanje.

V Iraku je trenutno 42 inšpektorjev

Inšpektorji ZN v Iraku
Inšpektorji ZN v Iraku FOTO: Reuters

Inšpektorjem v Bagdadu se je včeraj pridružila nova skupina 25 sodelavcev, tako jih je v Iraku sedaj 42. V prihodnjih dveh dneh naj bi v Bagdad pripotovalo še 30 inšpektorjev. Inšpektorji naj bi se nato pripravljali na odprtje novega urada v Mosulu na severu države. Kasneje na bi odprli še tretji urad, in sicer v Basri na jugu države.

Američani pričeli vojaško vajo v Perzijskem zalivu

Ameriška vojska pa je danes v Perzijskem zalivu začela pomembno vajo, s katero naj bi preverila neko oporišče v Katarju, ki bi ga lahko uporabili v primeru vojaškega posredovanja v Iraku. "Vaja Internal Look se je uradno začela," je povedal tiskovni predsedtavnik Vrhovnega poveljstva ameriške vojske, podpolkovnik Bill Harrison. Pojasnil je, da vaja, ki jo vodi general Tommy Franks, poteka južno od katarske prestolnice Doha.

Objekti v Al Tuvajti in Faludži skrivajo orožje?

Inšpektorji IAEA so že tretjič obiskali razdejani jedrski kompleks Al Tuvajta južno od Bagdada. Inšpektorji komisije ZN za nadzor orožja v Iraku pa so ponovno obiskali tovarno pesticidov Faludža, severozahodno od iraške prestolnice.

Objekti v Al Tuvajti in v Faludži bi lahko skrivali iraške programe jedrskega, biološkega in kemičnega orožja. V Faludži so trije glavni kompleksi, kjer naj bi nekdaj aktivno izdelovali kemično in biološko orožje. Faludžo so inšpektorji obiskali že v nedeljo. ZDA so nedavno posumile, da so Iračani v tej tovarni, ki so jo med svojim mandatom med letoma 1991 in 1998 pregledali že strokovnjaki nekdanje misije ZN (UNSCOM), ponovno začeli prepovedane dejavnosti.

Al Tuvajta, ki so jo obiskali inšpektorji IAEA, šteje več kot 100 objektov in je bila nekdaj "živčni" center iraških jedrskih raziskav. Tudi Al Tuvajto so inšpektorji že pregledovali minuli teden.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA