Tujina

'Obupne razmere'

Kartum/New York, 09. 09. 2006 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sudanski voditelji bi morali odgovarjati za trpljenje lokalnega prebivalstva, meni generalni sekretar ZN Kofi Anan.

Begunci v Sudanu
Begunci v Sudanu FOTO: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan je sudanske voditelje opozoril, da bodo zaradi nasprotovanja namestitvi sil ZN v zahodni pokrajini Darfur morda morali "kolektivno in individualno" odgovarjati za trpljenje lokalnega prebivalstva. Kot je povedal Anan, njegova prizadevanja in prizadevanja nekaterih vlad, da bi Kartum prepričali, naj pokaže fleksibilnost, niso bila uspešna. Obenem je opozoril, da so razmere v Darfurju "resne, obupne".

Varnostni svet ZN je 31. avgusta sprejel resolucijo, v kateri je odobril mirovno misijo za Darfur, ki bi štela do 20.000 pripadnikov. V nemirni sudanski pokrajini naj bi misija prevzela naloge slabo opremljenih sil Afriške unije (AU), ki so se izkazale kot nezmožne preprečiti poboje, posilstva in druge zločine nad civilisti v tej regiji.

Sudan je resolucijo, ki sicer pravi, da lahko ZN svoje mirovne sile v Darfurju namestijo le ob soglasju Kartuma, hitro zavrnil. Silam AU je dal nato Kartum v ponedeljek teden dni časa, da sprejmejo dogovor, ki bi blokiral namestitev sil ZN v Darfurju, ali pa bodo morale območje zapustiti. Na ultimat je AU odgovorila z grožnjo z umikom svojih sil, če bo Kartum še naprej nasprotoval namestitvi sil ZN. Misiji AU v Darfurju se uradni mandat sicer izteče 30. septembra.

Bašir pomilostil ameriškega novinarja

Paul Salopek v sudanskem zaporu
Paul Salopek v sudanskem zaporu FOTO: Reuters

Sudanski predsednik Omar al Bašir pa je odobril izpustitev ameriškega novinarja Paula Salopeka iz zapora v sudanskem El Fašerju, kjer je bil zaprt zaradi vohunjenja. Al Bašir je odločitev o izpustitvi Salopeka, 44-letnega novinarja časnika Chicago Tribune in dvakratnega dobitnika Pulitzerjeve nagrade, sprejel po srečanju z guvernerjem ameriške zvezne države Nova Mehika, Billom Richardsonom. Obenem je sudanski predsednik odobril tudi izpustitev novinarjevega čadskega voznika in prevajalca.

Salopek je v Sudanu delal za revijo National Geographic, ko so ga 6. avgusta skupaj z njegovim voznikom in prevajalcem aretirale provladne sile ter ga obtožile vohunjenja, nezakonitega posredovanja informacij, lažnega poročanja in vstopa v državo brez vizuma. Sojenje proti njemu naj bi se začelo to nedeljo.

Salopek naj bi bil v zaporu El Fašerju skupaj s Slovencem Tomom Križnarjem, ki ga je po posredovanju slovenskih oblasti sudanski predsednik prejšnji teden pomilostil, čeprav je bil obtožen na dve leti zapora zaradi nelegalnega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in ljudstvu. Križnar, ki se je na območju nahajal kot posebni odposlanec slovenskega predsednika Janeza Drnovška, je bil zaprt od 20. julija, v torek pa se je vrnil v domovino.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.