Tujina

Obtoženi v Kaprunu nedolžni?

Salzburg, 19. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Salzburgu poteka proces proti odgovornim za nesrečo na zobati železnici v avstrijskem Kaprunu, v kateri je 11. novembra 2000 umrlo 155 ljudi, med njimi tudi štirje Slovenci. 16 obtoženih se je danes izreklo za nedolžne.

Sojenje se bo nadaljevalo septembra
Sojenje se bo nadaljevalo septembra FOTO: Reuters

Obtoženi malomarnosti in ogrožanja človeških življenj so uslužbenci avstrijskega smučarskega središča Kaprun ter nekateri inšpektorji in izvedenci, zaradi katerih naj bi izbruhnil požar na železnici. Sodnik Manfred Seiss bo sojenje nadaljeval 10. septembra.

Tožilstvo je pojasnilo, da bo v nadaljevanju procesa kot dokaze preučilo nove fotografije in video posnetke, ki so jih predstavili minuli teden in bi lahko podali dodaten pogled na to, kaj je privedlo do ene najhujših nesreč v Avstriji. Kot ena od zadnjih prič je danes nastopil električar Stefan Eder, ki je povedal, da je vozil zobato železnico tik pred izbruhom požara in da pri tem ni zaznal ničesar nenavadnega.

Razbitine v Kaprunu
Razbitine v Kaprunu FOTO: Reuters

Sodna preiskava je septembra lani pokazala, da je požar na zobati železnici 11. novembra 2000 sprožil okvarjen pregret grelec, na katerega je kapljala zavorna tekočina in se vnela. Preiskovalci so še ugotovili, da je požar izbruhnil še preden je železniška vzpenjača zapustila postajo, preden je vlak zapeljal v predor. Vzpenjača se je nato v predoru ustavila, smučarji pa se niso mogli rešiti, saj se električna vrata niso odprla. Le dvanajstim je uspelo razbiti steklo in se prebiti iz kabine.

V nesreči je umrlo 92 Avstrijcev, 37 Nemcev, deset Japoncev, osem Američanov, štirje Slovenci, dva Nizozemca, Britanec in Čeh.