Tujina

Obtoženi pred smrtjo?

Beograd, 29. 11. 2006 20.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šešlja, ki je obtožen vojnih zločinov, so prepeljali v bolnišnico. Njegova soproga trdi, da peša.

Pripadniki Srbske radikalne stranke na mitingu v Beogradu
Pripadniki Srbske radikalne stranke na mitingu v Beogradu FOTO: Reuters

Vodjo srbskih radikalcev Vojislava Šešlja, proti kateremu so v ponedeljek začeli sojenje na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, so odpeljali v bolnišnico v Scheveningenu, je povedal tiskovni predstavnik sodišča Refik Hodžić. Šešlja so premestili v bolnišnico, da bi lahko bolj neposredno spremljali njegovo zdravstveno stanje in mu - če bi bilo potrebno - z zdravniškim posegom pomagali.

Hodžić je povedal, da je obtoženec zaradi zavračanja hrane in zdravil "resno ogrozil svoje zdravje" ter da je z zavračanjem zdravniške pomoči upravi pripora onemogočil, da skrbi za njegovo zdravje.

Prepoved oživljanja

Vest, da so Šešlja "proti njegovi volji" odpeljali v bolnišnico, so prvi sporočili na sedežu njegove Srbske radikalne stranke (SRS). Šešljeva soproga Jadranka pa je zatrdila, da se je Vojislavu zdravstveno stanjem v tolikšni meri poslabšalo, da ne more več hoditi, v 18 dneh, kolikor gladovno stavka, pa je shujšal 18 kilogramov.

Šešelj gladovno stavka od 11. novembra, njegova soproga pa je povedala, da že v torek ni imel dovolj moči za hojo.

Štab srbskih radikalce je še sporočil, da je Šešelj v pismu upravniku pripora v Scheveningenu napisal, da "izrecno prepoveduje kakršen koli ukrep v smislu reanimacije ali dajanja umetne hrane, ko bo izgubil zavest". Šešelj je v pismu tudi izrecno prepovedal obdukcijo njegovega telesa.

Šešelj je 11. novembra začel gladovno stavkati in od takrat pije le vodo, odrekel se je tudi zdravilom, ki jih potrebuje zaradi visokega pritiska in astme, zavrača pa tudi vsako zdravniško pomoč.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.