Tujina

Obstalo na tisoče delavcev

Houston, 02. 07. 2010 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tropska nevihta Alex je v Mehiškem zalivu, ki se sooča z ekološko katastrofo zaradi izlitja nafte s ploščadi Deepwater Horizon, na obalo potisnila še več nafte.

Britansko podjetje BP bo zaradi tropske nevihte Alex, ki se je približala Mehiškemu zalivu, težko pričela s čiščenjem nafte, ki izteka iz naftne ploščadi. Prva nevihta v sezoni orkanov, ki bo tudi ena izmed najmočnejših, je v zadnjih dneh v Mehiškem zalivu na obalo potisnila še več surove nafte.

Posledice tropske nevihte
Posledice tropske nevihte FOTO: Reuters

Alex je sicer ob prihodu na kopno v četrek zadel razmeroma nenaseljen obalni pas mehiške zvezne države Tamaulipas, nato pa se pomikal proti notranjosti s hitrostjo 17 kilometrov na uro. O večji škodi na tem področju na poročajo.

Predstavniki britanskega podjetja BP so danes sporočili, da bodo zaradi nevihte s čiščenjem morali počakati vse do nedelje. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s čiščenjem madeža, so obupani. "Že tri tedne ni k obalam zaneslo večjih količin nafte. Takšno vreme pa uniči ves napredek, ki smo ga dosegli," je dejal eden od njih. V zvezni državi Louisiana je nevihta pomaknila naftni madež proti obalam otokov, kjer je morje na plažah odložilo kepe katrana velikosti jabolk.

Čiščenje onemogočajo visoki valovi

Velikanska ladja, s katero bo skušalo podjetje BP očistiti čim več morja.
Velikanska ladja, s katero bo skušalo podjetje BP očistiti čim več morja. FOTO: Reuters
Poveljnik obalne straže Charles Diorio je poudaril, da bodo zaradi pogojev na morju težko pričeli s čistilno akcijo. Pričakujejo, da se bo morje umirilo danes zvečer oziroma čez vikend. Predstavnik podjetja BP, ki skrbi za čiščenje naftnega madeža, Robert Dudley je dejal, da so visoki valovi in vetrovi povzročili gibanje naftnega madeža proti notranjosti obale. Omenja še, da se je madež glede na prejšnje dneve širil izredno hitro.

Vse čistilne akcije, ki vključujejo okoli 43.000 ljudi in več kot 7.000 različnih plovil, so zaustavili že v torek, ko se je orkan pričel približevati Mehiškemu zalivu. Meteorologi so že večkrat poudarili, da bo sezona orkanov, ki se je pričela 1. julija, ena izmed najnevarnejših, saj lahko pričakujejo tudi do pet orkanov.

Nafta je ob obali Louisane povzročila okoljsko katastrofo.
Nafta je ob obali Louisane povzročila okoljsko katastrofo. FOTO: Reuters

Medtem je britansko naftno podjetje BP sporočilo, da je skupno izplačalo že okoli 84 milijonov evrov prebivalcem, ki so vložili zahtevke po povrnitvi škode, ki so jo utrpeli zaradi iztekanja nafte. V družbi pravijo, da želijo, da denar najprej dobijo tisti, ki zaradi iztekanja ne morejo opravljati dejavnosti, s katero se preživljajo, kot je ribarjenje.

Kot je znano, je 20. aprila eksplodirala naftna ploščad Deepwater Horizon, ki je črpala nafto v Mehiškem zalivu, v bližini države Lousiana. Ob tem je umrlo 11 ljudi, vsak dan pa v morje izteče na tisoče sodčkov surove nafte.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
02. 07. 2010 14.30
nafta in smrtno strupeni plini pa še vedno uhajajo na površje...
ninja.subversion
02. 07. 2010 10.20
za kozlat ob misli na ameriko