Tujina

Obrenović spoznan za krivega

Haag, 21. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji poveljnik bosanskih Srbov Dragan Obrenović je bil pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije spoznan za krivega sodelovanja pri pokolu več tisoč muslimanov v Srebrenici julija 1995.

Padec muslimanske enklave Srebrenica 11. julija 1995 velja za najhujši pokol v Evropi po drugi svetovni vojni. Srbske sile so na območju pod zaščito ZN takrat ubile več kot 7000 muslimanov. Iz množičnih grobišč so doslej izkopali 5000 trupel.

Kot je med zaslišanjem pojasnil kitajski sodnik Liu Daqun, je sodišče, potem ko je preučilo dogovor, sklenjen med tožilstvom in obrambo, presodilo, da ta vsebuje dovolj elementov, na podlagi katerih je bilo mogoče Obrenovića spoznati za krivega. Sodišče je to odločitev sprejelo, potem ko je nekaj minut predtem 40-letni Obrenović priznal krivdo za zločine proti človečnosti, storjene s sodelovanjem pri pokolu v Srebrenici.

Haaško tožilstvo in nekdanji poveljnik bosanskih Srbov Dragan Obrenović, ki ga v Haagu obtožujejo vojnih zločinov v Srebrenici julija 1995, sta namreč dosegla dogovor, po katerem bo Obrenović priznal krivdo za pregon muslimanov iz te enklave kot zločin proti človečnosti, tožilstvo pa bo v zameno za to odstopilo od drugih točk obtožnice.

Sodni proces proti trem nekdanjim častnikom vojske Republike srbske, ki so obtoženi sodelovanja v pokolu nekaj tisoč muslimanov v Srebrenici leta 1995, se je na haaškem sodišču sicer začel minulo sredo. Haaška obtožnica je poleg Obrenovića genocida bremenila tudi Vidoja Blagojevića, medtem ko je Dragan Jokić obtožen za vojne zločine ter zločine proti človečnosti. Proces se bo sedaj nadaljeval le proti Blagojeviću in Jokiću.

Srebrenica je bila med vojno v BiH t.i. varovano območje ZN, kamor se je zateklo skoraj 30.000 muslimanov. Vojska bosanskih Srbov pod vodstvom generala Radislava Krstića in vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića je ofenzivo na mesto, ki so ga varovali maloštevilni nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN, začela 9. julija 1995. Pri tem so kot talce zajeli tudi nekaj nizozemskih vojakov.