Tujina

Obletnica palestinske intifade

New York/Gaza, 28. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob drugi obletnici palestinskega upora proti izraelski okupaciji je Varnostni svet ZN ponovil zahtevo, da Izrael konča obleganje rezidence palestinskega voditelja Jaserja Arafata v Ramali. Izraelske varnostne sile pa so že v petek razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti.

Izrael zaenkrat ne upošteva resolucije varnostnega sveta
Izrael zaenkrat ne upošteva resolucije varnostnega sveta FOTO: Reuters

Po zasedanju za zaprtimi vrati je predsedujoči varnostnemu svetu, bolgarski veleposlanik Stefan Tafrov, prebral izjavo, v kateri VS zahteva uresničitev resolucije št. 1435 v celoti. V torek sprejeta resolucija zahteva prekinitev obleganja Arafatovega sedeža.

Arafatovo gibanje Fatah je ob obletnici upora objavilo sporočilo, v katerem poudarja, da je palestinski narod odločen nadaljevati upor do konca okupacije palestinskih ozemelj in vse dokler ne bo palestinska zastava visela na vseh mošejah in cerkvah Jeruzalema. Hani al Hasan, član Fataha je poslala sporočilo iz oblegane rezidence v katerem je dejal, da bo "Fatah izničil vse poskuse za končanje intifade". Vse Palestince so pozvali, naj "okrepijo enotnost" in pritisnejo na mednarodno skupnost za zaščito prebivalcev zasedenih ozemelj.

V dveh letih je v izraelsko-palestinskem konfliktu umrlo več kot 2500 ljudi
V dveh letih je v izraelsko-palestinskem konfliktu umrlo več kot 2500 ljudi FOTO: Reuters

Več sto izraelskih policistov in vojakov bo ob obletnici intifade nameščenih predvsem v velikih trgovinskih centrih in na obcestnih postajah v velikih mestih, posebej pozornih na samomorilske napade in napade z avtomobili bombami. Okrepljen bo nadzor nad cestnimi zaporami in vzdolž zelene črte, ki loči Zahodni breg in Izrael.

Druga intifada se je začela 28. septembra 2000, potem ko je ploščad pred mošejo Al Aksa obiskal takratni vodja izraelske opozicije Ariel Šaron. Ploščad z mošejo in Svetišče na skali na vrhu griča sta tretji sveti kraj islama, saj naj bi od tam Mohamed odjezdil v nebo. Izraelci ta kraj imenujejo Tempeljski grič, saj naj bi tam nekoč stali judovski templji. Od tempeljskega kompleksa trenutno stoji le še zahodni zid, znan pod imenom Zid objokovanja, ki velja za najsvetejši judovski kraj.

Varnostni ukrepi tudi prepovedujejo udeležbo pri molitvi v mošeji Al Aksa v vzhodnem Jeruzalemu Palestincem, mlajšim od 40 let. Od začetka druge intifade je bilo skupaj z današnjo palestinsko žrtvijo v izraelsko-palestinskem nasilju ubitih 2539 ljudi, med njimi 1874 na palestinski, 614 pa na izraelski strani.

Kljub poostrenim ukrepom izraelskih varnostnih sil so se ob drugi obletnici intifade v več mestih na območju Gaze in na Zahodnem bregu zbrali mnogi Palestinci, pri čemer je bil blizu judovske naselbine Kfar Darom v osrednjem delu Gaze v spopadu z izraelskimi vojaki ubit 17-letni Palestinec. V streljanju izraelske vojske na neko hišo v Rafi na jugu območja Gaze je že pred tem umrl 25-letni član Fataha.

Na območju Gaze se je davi na demonstracijah zbralo več sto ljudi, predvsem študentov, več kot 1500 Palestincev pa je obletnico intifade v noči na soboto počastilo v begunskem taborišču Dejšeh na območju Zahodnega brega.

Hamas obljublja maščevanje

Tudi ZDA so negodujejo zaradi izraelskih atentatov
Tudi ZDA so negodujejo zaradi izraelskih atentatov FOTO: Reuters

Oboroženo krilo skrajne palestinske organizacije Hamas je Izraelu zagrozilo s krvavim odgovorom na njegovo neuspelo operacijo proti voditelju Hamasa v Gazi Mohamedu Deifu. Napad na Deifa, enega od najbolj iskanih Palestincev, ki se po zagotovilih Hamsa počuti dobro in je na varnem, je izraelska vojska izvedla v četrtek, pri čemer sta bila ubita dva njegova stražarja, ranjenih je bilo 25 ljudi, med njimi tudi deset otrok.

ZDA so v petek kritizirale Izrael zaradi napada na vodjo vojaškega krila gibanja Hamas v Gazi Mohameda Deifa. Kot je poudaril tiskovni predstavnik State Departmenta Richard Boucher, Washington nasprotuje izraelskim t.i. "usmerjenim napadom" na domnevne palestinske teroriste.

Palestinski predstavnik Erekat je kritičen do Izraela in ZDA
Palestinski predstavnik Erekat je kritičen do Izraela in ZDA FOTO: Reuters

Erekat: Arafat je tarča ZDA in Izraela

Visoki palestinski predstavnik Sajeb Erekat je izraelskega premiera Ariela Šarona obtožil, da "želi ubiti" palestinskega voditelja Jaserja Arafata, ki ga že devet dni zadržuje v njegovi rezidenci v Ramali. Šaron želi Arafata po Erekatovem mnenju ubiti, ker palestinski voditelj vztraja pri umiku izraelske vojske vse do mej iz leta 1967, pri ustanovitvi palestinske države z Jeruzalemom kot prestolnico in rešitvi problema palestinskih beguncev v skladu z resolucijo št. 194. Kot je v pogovoru za egiptovski dnevnik Akbar Al-Jom še pojasnil Erekat, je palestinski voditelj "postal tarča ZDA in Izraela zaradi njegove zavezanosti omenjenim ciljem".

SORODNI ČLANKI