Tujina

Obleganje Arafatove rezidence

Jeruzalem/Gaza, 20. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelska vojska je med rušenjem stavb v rezidenci palestinskega voditelja Arafata v Ramali na Zahodnem bregu ubila palestinskega policista. Med vojaško operacijo v Gazi pa sta bila ubita dva Palestinca.

Izraelski vojaški buldožer med operacijo v Arafatovi rezidenci
Izraelski vojaški buldožer med operacijo v Arafatovi rezidenci FOTO: Reuters

Po izraelskih navedbah se v Arafatovi rezidenci, kjer je dopoldne odjeknila silovita eksplozija, še vedno skriva več domnevnih palestinskih skrajnežev, ki so na izraelskem seznamu iskanih oseb, med njimi tudi vodja palestinske tajne službe Taufik Tiravi, poleg njega pa še poveljnik Arafatovih enot telesnih čuvarjev Force 17 Mahmud Damdra. Med streljanjem je bil en Palestinec ubit, dva pa ranjena. Medtem se je že predalo dvajset Palestincev, po neuradnih izraelskih virih pa tokratno obleganje Arafatove rezidence nima določenega časovnega roka.

V Gazo pa je izraelska vojska vdrla v dveh smereh: ena vojaška skupina se je ustavila na robu samega mesta Gaze, druga pa je prodrla dva kilometra v notranjost območje, v bližino mest Beit Lahija in Beit Ghanun. Porušili so več palestinskih bivališč, delavnic in garaž. Pri tem sta bila ustreljena ena Palestinka ter nek Palestinec, trije izraelski vojaki pa naj bi bili ranjeni, ko je njihov tank zapeljal na eksplozivno telo.

Ben Eliezer: Arafata želimo osamiti

Izraelski obrambni minister Ben Eliezer pravi, da bo obleganje trajalo, dokler se iskani Palestinci ne predajo
Izraelski obrambni minister Ben Eliezer pravi, da bo obleganje trajalo, dokler se iskani Palestinci ne predajo FOTO: Reuters

Izraelska vlada je že v četrtek sprejela resolucijo, v kateri zahteva izročitev 19 Palestincev, ki naj bi jih iskali zaradi domnevnih terorističnih dejanj in ki naj bi pred nekaj meseci v Arafatovi rezidenci našli zatočišče. Palestinska stran sicer zanika, da bi se na območju skrivali iskani Palestinci.

"Izrael je v dolgi in težki bitki proti krutemu in nizkotnemu terorizmu teroristične koalicije, ki jo vodi predsednik palestinskih oblasti Jaser Arafat," je dejal izraelski premier Šaron.

"Izrael ve, kako se boriti v tem boju, na koncu bomo zmagali," je še dejal Šaron.

Izraelski obrambni minister Benjamin Ben Eliezer je dejal, da želi Izrael s tem osamiti Arafata, ne pa mu škoditi ali ga izgnati, kot so to zahtevali nekateri ministri in premier Ariel Šaron. Ben Eliezer je dodal, da se vojska ne bo umaknila, dokler se palestinski skrajnežio, ki se skrivajo v rezidenci, ne predajo. Tiskovni predstavnik izraelske vlade Dore Gold pa je povedal, da želi Tel Aviv z zadnjimi vojaškimi akciji pokazati, da je Izrael odločen, da zaščiti svoje ljudi in da ne bodo izpostavljeni nasilju.

Arafatovo življenje je bilo ogroženo

Jaser Arafat
Jaser Arafat FOTO: Reuters

Arafatov predstavnik Nabil Abu Rudeinah je povedal, da je bilo življenje palestinskega voditelja med včerajšnjim vdorom izraelske vojske v njegovo rezidenco v resnični nevarnosti. Po njegovih besedah obstaja resna možnost, da ga namerava izraelska vojska izgnati v Gazo ali celo v tujino.

Rudeinah je imel včeraj več telefonskih pogovorov z arabskimi in evropskimi voditelji. Z njimi se je dogovarjal za izredne sestanke Varnostnega sveta ZN, zunanjih ministrov Arabske lige in četverice za Bližnji vzhod (EU, Rusija, ZDA in ZN).

Hamas prevzel odgovornost za včerajšnji napad

Odgovornost za včerajšnji samomorilski napad v Tel Avivu, v katerem je bilo polega napadalca ubitih pet ljudi, 50 pa ranjenih - danes pa je ranam podlegla še ena žrtev - je medtem prevzelo oboroženo krilo gibanja Hamas, Brigade Ezedina Al Kasama. Palestinske avtonomne oblasti so prvi samomorilski napad po šestih tednih zatišja medtem že obsodile.