Tujina

Oblasti prikrivale bolezen?

Peking, 03. 05. 2008 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajske oblasti so tarča kritik, saj naj bi javnost o smrtonosnem črevesnem virusu, ki je ubil najmanj 23 otrok, obvestile prepozno.

Kitajske oblasti so se resno lotile zajezitve smrtonosnega črevesnega virusa, ki je ubil najmanj 23 otrok, okuženih pa naj bi bilo okoli 4.000 ljudi. Strah je še posebej prisoten, ker se bližajo olimpijske igre, ki se bodo letos odvijale v kitajskem glavnem mestu Peking.

"Naši zdravniki se bodo odpravili na teren, kjer bodo poiskali morebitne okužene, ne bodo le sedeli v bolnišnici in čakali,“ je povedal namestnik ministra za zdravje Liu Qian, v mestu Fuyang na vzhodu Kitajske, kjer je najvišje število okuženih.

Minister za zdravje je povedal, da se bo virus verjetno širil naprej, zato se bo verjetno število okuženih v prihajajočih mesecih še povečalo. Oblastem je naročil, da pred olimpijskimi igrami v avgustu poostrijo zdravstveno-varstvene in preventivne ukrepe na vseh področjih. Zdravstveni delavci bodo začeli obiskovati vrtce in osnovne šole, kjer bodo zaposlene poučili o tej smrtonosni bolezni.

Na zdravstvenem ministrstvu so povedali, da so lokalne oblasti poostrile nadzor nad hrano in vodo, saj želijo preprečiti širjenje bolezni. Vrtce v mestu Fuyang, ki so jih nameravali ponovno odpreti v ponedeljek, po praznikih, bodo zaprti do 12. maja.

Bolezen se je začela širiti v mestu Anhui, v začetku marca. Kitajski mediji so ostro kritizirali lokalne oblasti, saj so javnost o bolezni obvestili šele prejšnji konec tedna. Zdravstveni inšpektorat se zagovarja z argumentom, da bolezni niso prikrivali, temveč je zdravstvena ekipa raziskovala, kaj se sploh dogaja.

Bolezen se prenaša s sluznico, slino ali urinom okuženega, povzroča pa poškodbe možganov, srca in pljuč, v nekaterih primerih pa tudi smrt. Zdravstvene organizacije ob tem opozarjajo, da so prenašalci virusa lahko tudi starejše osebe, ki znakov bolezni ne kažejo, lahko pa okužijo druge.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
04. 05. 2008 22.24
& kaj bo prinesla OLIMPYADA da le nebi bilo abdikativnosti (saj se lahko dogaja-vsemogoče), ko se dogajajo tudi agitacije že dandanes in NI koherence !
sigyerror
04. 05. 2008 13.36
Te poševno oke bi blo treba vse potolct,glih zanc sm se zastrupu s kitajsko hrano in cez 2dni vidm v zurnalu24 da so jih na meji dobil ko so svercali meso ne zamrznen,ki pa sploh ne sme priti v SLO.Uglavn podn od podna,kaj pa delajo tm OLigre,zdej se pa nej tresejo,raj bi naredil v cilivizerani drzavi.
Maltežan
04. 05. 2008 10.32
Nič novega za Kitajce. Me ne čudi, komunisti pa itak vse prekrivajo in pridejo na dan z novico šele potem, ko je že prepozno. Če omenim samo Černobil, je to že zadost.
LazniviZares
03. 05. 2008 18.25
Komunizem najvecje sranje kar je clovek lahko izumil...fujjjj
luka.6000000@gmail.com
03. 05. 2008 17.55
dej tih bodte, k bi radi da olimpijske odpadejo :)
mc_burek@email.si
03. 05. 2008 17.28
ma kitajcov je itak preveč, to se ni za vat, če ih bi pov zginl bi ih blo še vedno preveč tko kot cele populacije
Tonček Balonček
03. 05. 2008 16.41
Nesramneži so ti Kitajci, 23 otrok je virius že ubil, 4000 je že ogroženih, pa še Olimpijskeigre se bližajo, le kaj si mislijo, da je to kak Toše Proeski ali kaj?!! Mi imamo tu preveč dela z Maddie, še vedno je nismo našli, žarek upanja je na olimpjskih igrah, seveda, če bo vs v redu s Tibetom, vsi smo za neodvisnost in demokracijo, če je kdo proti, naj si upa!!! Ali bo naša predstvniva zmagala na Evroviziji v Beogradi, kdo bo izločen v BgBrotheju? Ali sploh kdo ve, da je največji problem topla greda, da nen omenjam klimatskih sprememb...... Ravno ta virus je še manjkal, pa kateri j pravzprav! Oh ti Kitajci, vse je zani od tam, najslabša je njhov hrana, svijarija, vam rečem!