Tujina

Oblasti potrdile aretacijo

Minsk/Dunaj, 26. 03. 2006 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Beloruske oblasti so potrdile aretacijo opozicijskega kandidata Aleksandra Kozulina.

Številni prebivalci Minska se pritožujejo, da še vedno nimajo nobenih informacij o tem, kje so priprti njihovi svojci
Številni prebivalci Minska se pritožujejo, da še vedno nimajo nobenih informacij o tem, kje so priprti njihovi svojci FOTO: Reuters

Belorusko notranje ministrstvo je uradno potrdilo aretacijo predsedniškega kandidata Aleksandra Kozulina. Njegova soproga je za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass povedala, da je Kozulin v preiskovalnem zaporu v kraju Žodzina, okoli 50 kilometrov vzhodno od Minska. Vodja beloruske opozicije Aleksander Milinkevič je skušal Kozulina obiskati v priporu, vendar so ga zavrnili.

Kozulinova soproga Irina je še povedala, da možu ni mogla prinesti osnovnih stvari in mu priskrbeti zdravnika; to naj bi bilo mogoče najprej v ponedeljek, zagotovili pa so ji, da se njen mož ni pritoževal zaradi zdravstvenega stanja. Po njenih besedah Kozulina obtožujejo huliganstva, zaradi česar mu grozi do šest let zapora.

Milinkevič je po dejal, da je sam nasprotoval pohodu proti zaporu, v katerem je priprtih več protestnikov iz prejšnjih dni, da pa Kozulina v celoti podpira.

Bolj kot bodo oblasti izvajale represijo in zatirale miroljubna zborovanja, bližje je konec njihove vladavine. Opozicijski voditelj Aleksander Milinkevič

Policija nasilno zatrla proteste

V soboto so se mirne množične demonstracije več kot tisoč privržencev opozicije sprevrgle v nasilje. Spopadi med policijo in protestniki so izbruhnili, ko so se zbrani odpravili proti zaporu, kjer je priprtih več protestnikov iz prejšnjih dni. Ob tem je bilo več sto protestnikov aretiranih, med njimi tudi opozicijski voditelj in eden od štirih kandidatov na nedavnih volitvah Kozulin. Njegovo aretacijo je Milinkevič označil za provokacijo, ki je koristila le oblastem.

Zapori v Minsku polni

Po ocenah beloruske skupine za varstvo človekovih pravic Viasna bi lahko bilo v kraju Žodzina priprtih okoli 250 pristašev opozicije, vključno z okoli sto aretiranimi med pohodom proti zaporu v središču Minska.

Beloruska policija je v tednu dni zaprla nekaj sto privržencev opozicije. Aretirane so morali z avtobusi prepeljati v zapore zunaj glavnega mesta, saj so preiskovalni zapori v Minsku prenapolnjeni, so sporočili opozicijski krogi. Oblasti svojcev aretiranih zaenkrat ne obveščajo, kam so njihove sorodnike odpeljali.

Belorusko sodstvo je sicer sprožilo kazenski postopek proti skupno 52 privržencem opozicije, ki jih je policija aretirala minuli teden. Pred sodiščem se bodo morali zagovarjati, ker so sodelovali na zborovanju, za katerega ni bilo dovoljenja, je povedal neimenovani predstavnik ruskega notranjega ministrstva.

Priprave na naslednje zborovanje

Policija je z gumijevkami in strašilnimi bombami nasilno zatrla proteste
Policija je z gumijevkami in strašilnimi bombami nasilno zatrla proteste FOTO: Reuters

Po besedah Milinkeviča privrženci demokratičnih moči v naslednjih dneh ne načrtujejo novih množičnih protestov. V opoziciji upajo, da bodo lahko v prihodnje zbrali vsaj 200.000 ljudi. Vendar pa bo za naslednje veliko zborovanje potreben "močan čustven impulz", je dejal Milinkevič.

Napetost ne popušča

Teden dni po predsedniških volitvah so razmere v državi še vedno zelo napete. Opozicija že od nedelje oporeka rezultatom predsediških volitev, na katerih je s prepričljivo večino zmagal dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko, ki v državi vlada že 12 let, mnogi pa njegovo vladavino primerjajo z diktaturo.

Avstrija obsodila nasilje

Evropska unija je pozvala Belorusijo, naj nemudoma izpusti nekdanjega predsedniškega kandidata Aleksandra Kozulina in druge člane opozicije, ki jih je policija aretirala med sobotnimi protesti v Minsku. Kozulin je na sobotnem množičnem shodu zbrane pozval, da se skupaj odpravijo proti zaporu, v katerem je zaprtih več protestnikov iz prejšnjih dni. Protestniki so na poti naleteli na policijsko zaporo in izbruhnili so hudi spopadi; več sto ljudi je bilo aretiranih.

Avstrija je obsodila uporabo sile proti protestnikom v Belorusiji in aretacijo opozicijskega voditelja Aleksandra Kozulina. "Predsedstvo EU je zgroženo nad nasiljem, ki so ga beloruske oblasti uporabile proti protestnikom. Resno smo zaskrbljeni tudi zaradi aretacij protestnikov in demokratične opozicije, vključno s predsedniškim kandidatom Kozulinom in zahtevamo njihov takojšen izpust," je Avstrija zapisala v izjavi za javnost. Predsedujoča EU je ostale članice EU še pozvala, naj beloruskim oblastem pošljejo podobna sporočila.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.