Tujina

Oblasti določile rok za predajo

Peking/Sydney, 15. 03. 2008 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
5

Tibetanska vlada je določila skrajni rok, do katerega se morajo vsi protestniki predati, drugače bodo strogo kaznovani.

Tibetanske oblasti so ponudile prizanesljivost vsem protestnikom, ki se bodo do polnoči v ponedeljek predali. ''Protestniki, ki se ne bodo predali do roka, bodo strogo kaznovani,'' je sporočila policija. Prav tako kazen čaka tiste, ki se bodo skrivali. Vsi tisti, ki bodo posredovali kakršne koli uporabne informacije, pa bodo deležni posebne zaščite, dobili pa bodo tudi nagrado.

Najmanj 30 mrtvih

Protesti v Tibetu
Protesti v Tibetu FOTO: Reuters

V nasilnih protestih pod vodstvom budističnih menihov proti kitajski vladavini v Tibetu je bilo v prestolnici Lhasa po najnovejših uradnih kitajskih podatkih ubitih najmanj 30 ljudi. Tibetanska vlada v izgonu v Indiji pa je prejela nepotrjene podatke, da je bilo ubitih 100 ljudi. V Indiji so protestniki začeli nov pohod proti Tibetu.

Kitajski predsednik Hu Jintao je bil danes na zasedanju vsekitajskega ljudskega kongresa vnovič izvoljen za kitajskega predsednika za naslednjih pet let. Hu je bil sicer edini kandidat za predsednika, približno 3000 delegatov pa mu je namenilo 99,7-odstotno podporo. 65-letni predsednik je bil vnovič izvoljen tudi za vodjo osredje vojaške komisije.

Po besedah prebivalcev Lhase, kjer danes vlada napet mir, in informacijah ameriškega radia Free Asia bi lahko bilo število ubitih veliko večje. "Ni mogoče, da je bilo ubitih samo deset ljudi," je po telefonu povedala neimenovana kitajska uslužbenka neke potovalne agencije. Tibetanski program radia Free Asia pa se je skliceval na Tibetance, ki so dejali, da naj bi bilo ubitih do 80 ljudi.

Tibetanska vlada v izgonu v Indiji pa je prejela nepotrjene podatke, da je bilo v nemirih v Tibetu ubitih približno sto ljudi. Ob tem so Združene narode pozvali, naj razišče "nujne kršitve človekovih pravic" v Tibetu.

Varnostne sile so uvedle cestne zapore, prebivalci pa so poročali tudi o oklepnikih na praznih ulicah. Tibetanska vlada je sicer zanikala, da so varnostne sile streljale na protestnike. Izstrelili naj bi le nekaj opozorilnih strelov v zrak, da bi pregnali ljudi, uporabili pa naj bi tudi solzivec.

Protestniki so na kitajski konzulat v Sydneyu razobesili tibetansko zastavo.
Protestniki so na kitajski konzulat v Sydneyu razobesili tibetansko zastavo. FOTO: Reuters

Iz Lhase poročajo tudi o 40 večjih požarih. Poročil o ubitih ali poškodovanih tujcev ni, zgorela pa naj bi tudi ena mošeja. Kitajska televizija je danes predvajala posnetke o protestih v Lhasi in odgovornost zanje pripisala tibetanskemu duhovnemu vodji v izgnanstvu dalajlami.

Prireditelji olimpijskih iger v Pekingu so zagotovili, da politični protesti v Tibetu ne bodo vplivali na izvedbo največjega letošnjega športnega tekmovanja na svetu, prav tako pa organizacijski odbor iger (BOCOG) ne namerava spreminjati načrtovane potri olimpijske bakle, ki bo prečkala tudi Everest, najvišjo goro sveta.

Več deset protestnikov, veliko med njimi budističnih menihov, je medtem v Indiji danes v bližini kraja Dehra, kjer je protestnike v petek aretirala policija, začelo nov pohod proti Tibetu. "Nadaljevali bomo pohod, dokler ne dosežemo Tibeta. Tudi če bodo ti protestniki aretirani, jih bo še več," je povedal organizator pohoda Chemi Youngdrung iz Nacionalne demokratske stranke Tibeta. Kot kaže, lokalna policija ni vedela za nov pohod, saj na prizorišču ni bilo videti policistov.

V Sydneyju pa so Tibetanci protestnikom danes izkazali solidarnost in napadli kitajski konzulat v Camperdownu, približno tri kilometre oddaljenem od središča Sydneyja. Pri tem so bili aretirani štirje protestniki.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neki.debil@email.si
15. 03. 2008 16.37
hoho brutal, tako se rešuje demonstracije:D:D
hot-shot69
15. 03. 2008 16.27
simnov, sj večjih problemov ne bi imeli, dokler jim ne bi zmankalo municije seveda :)
toxicox
15. 03. 2008 16.15
moje mnenje je eu in usa bi morala napasti kitajsko
rozlicek@gmail.com
15. 03. 2008 16.01
Kje so sedaj pošteni športniki? Seveda oni so "amaterji" in si ne morejo privoščiti bojkotiranja iger. Lahko bi pa OK malo razmislil o svojem početju že takrat, ko so dali Pekingu OI.
fmunih@email.si
15. 03. 2008 14.41
Kitajski okupatorji naj zapustijo Tibet, do katerega nimajo niti najmanjše pravice. Krivi so za vse zadnje smrti Tibetancev, ki niso Kitajci, razen okupatorjev!