Tujina

Obkolili taborišča v Darfurju

Kartum/Ženeva, 02. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sudanska vojska je obkolila več begunskih taborišč v nemirni pokrajini Darfur, človekoljubnim organizacijam pa onemogočila dostop do območja.

Otroci v enem od begunskih taborišč, kamor so se zatekli prebivalci nemrirne sudanske pokrajine Darfur (foto: Reuters)
Otroci v enem od begunskih taborišč, kamor so se zatekli prebivalci nemrirne sudanske pokrajine Darfur (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Obkolitev se je začela ponoči in brez opozorila, je dejala tiskovna predstavnica Svetovnega programa za prehrano (WFP) Christiane Berthiaume. Po besedah Berthiaumejeve je obkoljenih najmanj 160.000 beguncev, do katerih predstavniki človekoljubnih organizacij ne morejo "zaradi nestabilnega položaja".

Človekoljubne organizacije so morale iz območja umakniti tudi vse svoje sodelavce, je še nadaljevala. Za WFP je to pomenilo 88 sodelavcev, je še pojasnila Berthiaumejeva in dodala, da sicer večina humanitarnih delavcev na območju dela za neodvisne organizacije in ne le za agencije Združenih narodov.

Po mnenju Berthiaumejeve bi sudanska vlada lahko sedaj začela izpraznjevati begunska taborišča, begunce pa pošiljati nazaj v njihove domače vasi. Toda tam bi bili vnovič izpostavljeni nasilju arabskih milic, t.i. džandžavid, ki naj bi jih podpiral tudi uradni Kartum. Kot domneva Berthiaumejeva, naj bi bilo praznjenje begunskih taborišč povračilni ukrep za ugrabitev 18 Sudancev arabskega porekla prejšnji teden.