Slovenija

Objava nedolžne fotografije otroka lahko postane prava nočna mora

Ljubljana, 30. 09. 2024 19.23 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Lara Bogataj
Komentarji
1

Na internetu je vedno več otrok in vedno več je na internetu tudi kriminalcev. Če temu dodamo še umetno inteligenco, s katero je mogoče ustvariti praktično karkoli, je pred nami svet, ki si ga morda niti nočemo predstavljati. Čeprav so otroci tisti, ki že od malih nog odraščajo v digitalnem okolju s pametnim telefonom v roki, so zaradi svoje neizkušenosti izredno ranljivi za zlorabe. Samo do konca avgusta so slovenski policisti obravnavali že 151 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, medtem ko so jih lani v celem letu 193. Kako lahko svoje otroke pred tem obvarujemo? In s kakšnimi posledicami zlorabljeni otroci živijo?

Objava nedolžne fotografije z družinskega dopusta se lahko hitro sprevrže v najhujšo nočno moro. V samo nekaj klikih lahko praktično kdorkoli ustvari tako imenovani globoki ponaredek, torej s pomočjo umetne inteligence predelano fotografijo ali videoposnetek. "Ni važno, ali gre za pravega ali umetno ustvarjenega otroka. Seksualizacija mladoletne osebe je kaznivo dejanje," razlaga Niels Van Paemel iz organizacije za pogrešane in spolno izkoriščane otroke Child Focus. A prav mladi so pogosto tudi tisti, ki ustvarjajo takšne ponaredke vrstnikov in jih širijo na spletu. 

"Travmatični učinek na dekle je enak, kot če bi šlo za pravo fotografijo. Mislijo, da je smešno, če naredijo lažno fotografijo, saj tako ali tako ni resnična, vendar so te fotografije videti tako resnične, da se za žrtev nič ne spremeni. Ampak to ima enak dolgoročni travmatični učinek, zato moramo res ozaveščati o tem," dodaja Van Paemel. Žrtve takšnih zlorab čutijo globoke občutke sramu, ki lahko vodijo v depresijo in celo samomorilne misli. "Na žalost se običajno odzivamo na način, ki ni nujno koristen. Lahko rečemo nekaj v smislu: 'To je grozno',  in že ta stavek, izrečen s tem tonom glasu vzbudi občutek: 'Aha, naredil sem nekaj slabega,' čeprav poskušamo biti sočutni in se povezati z otrokom," pravi Catherine Knibbs, raziskovalka na področju kibernetskih travm.

Gre za hude psihološke travme, ki jih lahko otrok premaga le v varnem okolju, ki ga vzpostavijo starši. "Postaviti moramo pravi zgled, tako da tudi pri deljenju fotografij mladih ni pomembno, ali so mladoletni in ali ste vi tisti, ki je pravno odgovoren zanje. Lahko jih vprašate za soglasje, na primer, ali je v redu, če objavim to tvojo fotografijo," še zaključi Van Paemel.

Kibernetskih zločinov ne moremo v celoti preprečiti, zato je toliko bolj pomembno, da mlade opremimo z znanjem, kako bolj varno navigirati po digitalnem svetu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
30. 09. 2024 19.31
+1
Dajmo raje rpemisliti ali je res potrebno vsako sliko objaviti na spletu. Kot opažamo določeni fejsbukerji objavljajo vsako sliko otrok in potem delajo v bistvu škodo otrokom. Na tej točki bi morali prepovedati objavo fotografij otrok na spletu. Namreč če gledamo določene samovsečneže se dokazujejo tako, da objavljajo slike po spletu. Na drugih potralih pa posnetke otrok objavljajo. Da nebo pomote to počenjajo kar njihovi starši. Če gledamo področje telefonov bi morali sprejeti, da vsak operater mora omogočiti zaščito za otroke. Sedaj sploh nimajo te zaščite. Po preverjanju in debatah smo ugotovili, da edino MOBITEL se poskuša držati tega in ima recimo, da operater določi številko na aktero otrok lahko krliče neomejeno in zastonj. Tako so omogočili otrokom, da lahko vsak trenutek tudi če nimajo denajra na mobitelu pokličejo svoje starše. Dočimer drugi pa se gredo lopovščino in posiljujejo otroke celo z naročninami bre vsakeršne zaščite. Zato bi bilo na tem področju ukrepati in določiti pogoje operaterjem, da lahko sploh delujejo na našem področju. Če gremo na varnost na spletu pa je drugi problem in to je, da v šolah ne znanjo podučiti otrok in jim pokazati česa se morajo izogibati, da bodo varni.