Tujina

Obiskali diplomate ali teroriste?

Bagdad, 08. 07. 2007 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iranski diplomati so obiskali priprte Irance, ki naj bi urili skrajneže. Diplomati ali pripadniki Al Kuds?

Iranski veleposlanik v Iraku Hasan Kazemi Komi je skupaj z iranskimi diplomati prvič obiskal pet Irancev, ki jih je ameriška vojska zajela v Iraku, ker naj bi urili skrajneže. Po peturnem obisku je Komi povedal, da je morala priprtih na visoki ravni, ameriške oblasti pa je pozval, naj priprte nemudoma izpustijo, saj naj bi šlo za diplomate.

Iraški zunanji minister Hošjar Zebari se je ameriškemu veleposlaništvu v Bagdadu in ameriški vojski zahvalil za organizacijo obiska, hkrati pa upa, da bo obisk prispeval k umiritvi napetosti med državama.

Iran je namreč prejšnji teden sporočil, da bo s pozitivnega stališča razmislil o iraškem pozivu k novemu krogu pogovorov med Teheranom in Washingtonom. Še prej pa se mora do poziva opredeliti ZDA, poudarjajo iranske oblasti. Predstavniki obeh držav so se prvič sestali 28. maja v Bagdadu.

Ujetniki diplomati?

Hasan Kazemi Komi zatrjuje, da so priprti Iranci diplomati in ne skrajneži
Hasan Kazemi Komi zatrjuje, da so priprti Iranci diplomati in ne skrajneži FOTO: Reuters


Priprte Irance je ameriška vojska zajela 11. januarja v Erbilu na severu Iraka, kar je med državama sprožilo napetosti, medtem ko si iraška vlada prizadeva, da bi Teheran in Washington premostila razlike.

Po trditvah ameriških oblasti so med priprtimi tudi vodja operacij in drugi pripadniki iranske revolucionarne garde Al Kuds, ki jo obtožujejo oboroževanja in urjenja iraških skrajnežev. Iran obtožbe zavrača in zatrjuje, da so vsi priprti diplomati.


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
09. 07. 2007 11.31
malipandit Od kot pa imaš te podatke ??? Prihaja to iz tvoje kuhinje???
malipandit@email.si
08. 07. 2007 16.18
Nic jih niso zajeli. Ampak so vdrli v Iransko veleposlanistvo na severu Iraka in ugrabili 5 diplomatov, z namenom zanetiti hujsi spor z Iranom, ki pa taksno provokacijo ni reagira.l